Decontări ilegale pentru carantinarea gălățenilor. Nereguli constatate de Curtea de Conturi

Decontări ilegale pentru carantinarea gălățenilor. Nereguli constatate de Curtea de Conturi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Un control al Curții de Conturi a scos la iveală faptul că o primărie din județul Galați a cerut mai mulți bani pentru decontarea cheltuielilor din perioada stării de urgență, cheltuieli efectuate cu carantinarea persoanelor venite din străinătate. Totul pare să fie însă o încurcătură, dar cei de la Curtea de Conturi au impus Direcției de Sănătate Publică recuperarea prejudiciului, care se ridică la suma de 5.975 de lei. Unitatea Teritorial Administrativă care a făcut solicitatrea a fost deja notificată pentru restituirea banilor, urmând ca prejudiciul, așa cum a fost el stabilit de Curtea de Conturi, să fie recuperat.  

Este vorba despre Primăria Tulucești, care a solicitat, spun inspectorii de la Curtea de Conturi, decontarea unor cheltuieli neefectuate pentru cazarea și hrana a 32 de persoane aflate în canartină în Complexul de Tineret din Pădurea Gârboavele. Cele 32 de persoane sunt doar o parte dintre persoanele cazate în acest centru de carantină. Conform datelor din Raportul întocmit de Prefectura Galați, în perioada stării de urgență, Primăria Tulucești a avut în grijă, în trei locații diferite, 276 de persoane carantinate, 88 dintre acestea fiind cazate în Complexul de la Gârboavele. Pentru 32 dintre ele au fost făcute însă greșeli în acte, respectiv facturile emise de Primărie nu au coincis cu avizele epidemiologice emise de Direcția de Sănătate Publică Galați.

Cum s-a întâmplat

Curtea de Conturi a constat că, în perioada 15 martie - 15 mai, pe perioada stării de urgență, pe baza documentelor justificative depuse de către UAT Tulucești, Direcția de Sănătate Publică Galați a decontat suma de 5.975 de lei, reprezentând contravaloarea cazării și hranei, bani care au fost plătiți în plus față de sumele ce ar fi trebuit decontate. Mai exact, Primăria Tulucești a depus o factură din care reiese faptul că opt dintre persoanele cazate în Pădurea Gârboavele au stat în carantină 15 zile, nu 14, așa cum reiese din avizul epidemiologic eliberat de DSP Galați. Astfel, s-a plătit cu 1.150 de lei mai mult decât s-a cheltuit efectiv. Încurcătura pare să fie de la faptul că persoanele respective au ieșit din carantină pe data de 1 mai, dar au primit avizele epidemiologice pe data de 2 mai, deși nu au mai dormit, în noaptea de 1 spre 2 mai, în centrul de carantină.

Tot despre o încurcătură este vorba și atunci când s-a decontat suma de 4.650 de lei, reprezentând suma decontată în baza unei facturi prin care se solicita decontarea pentru 14 zile a cheltuielilor pentru 29 de persoane, care, conform avizelor epidemiologice, au stat în carantină doar 13 zile.

Alți 175 de lei au fost decontați pentru hrana, timp de două zile, a unei persoane. În acest caz, spun inspectorii, persoana a ieșit din carantină pe 9 aprilie, dar s-au cerut bani pentru hrana acesteia pentru încă două zile.

Recuperarea prejudiciului și noi verificări în acte

Curtea de Conturi a obligat, ca până la finalul lunii octombrie, Direcția de Sănătate Publică Galați să recupereze cei 5.975 de lei de la Primăria Tulucești. În acest sens a fost emisă deja o adresă către UAT Tulucești și se așteaptă recuperarea banilor. Mai mult, Curtea de Conturi a stabilit, prin raportul de control ca DSP Galați să reanalizeze toate borderourile și documentele justificative depuse de unitățile administrativ teritoriale, în vederea identificării cazurilor în care s-a solicitat decontarea alocației de cazare și, respectiv indemnizației de cazare care nu coincid cu datele și informațiile deținute de  instituție. Munca inspectorilor de la DSP nu va fi deloc ușoară, pentru că, în perioada stării de urgență, în județul Galați au fost cazate în centrele de carantină 2.687 de persoane. Astfel, județul nostru a primit, din Fondul de Rezervă, pentru decontarea cazării și a mâncării celor veniți din străinătate, 806.100 de lei, peste 80.000 de lei fiind plătiți Primăriei Tulucești, singura la care s-au găsit, până acum, deficiențe, care, cel mai probabil, au fost făcute fără intenție, dar asta urmează a se stabili după ce se vor face verificări suplimentare de către DSP Galați.

Citit 4062 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2020 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.