Curier juridic - Actele pentru dezbaterea succesiunii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Lucia ne-a întrebat care sunt actele necesare pentru dezbaterea succesiunii.

Stimată doamnă, pentru dezbaterea succesiunii vă trebuie un certificat de atestare fiscală, pe care îl ridicaţi de la Direcţia de taxe şi impozite locale.

Pentru a vi se elibera un astfel de certificat aveţi nevoie de următoarele acte:

-    certificat de deces pentru defunct;

-    acte de stare civilă moştenitori;

-    certificat căsătorie pentru soţ/soţie;

-    certificat naştere pentru băieţi;

-    certificat naştere şi căsătorie pentru fete;

-    buletine de identitate;

-    acte de proprietate;

-    titlu de proprietate;

-    contract de vânzare-cumpărare;

-    certificat de acţionar;

-    certificate de depozite bănci;

-    acte de concesiune loc de înhumare; 

-    doi martori.

Trebuie să ştiţi că  toate actele se prezintă în original, însoţite de copii xerox.

Pentru imobilele înscrise în Cartea Funciară este necesar extras de carte funciară de informare, eliberat de OCPI.

Mai trebuie să ştiţi că pentru persoanele decedate înainte de 17.11.1995 este necesar certificat de nedezbatere a succesiunii eliberat de Camera Notarilor Publici.

Cererile de concediu

„Există o obligaţie legală în ceea ce priveşte păstrarea cererilor de concediu în original, semnate, pe hârtie? Dar în ceea ce priveşte existenţa foilor de pontaj în original, semnate pe hârtie?”, ne întreabă domnul Bogdan.

Nu există o prevedere legală care să prevadă expres păstrarea cererilor de concediu şi a foilor de pontaj în original, semnate, pe hârtie. Cererile de concediu şi foile de pontaj sunt documente care stau la baza întocmirii statului de salarii.

Astfel, foile de pontaj sunt documente prin care se ţine evidenţa timpului de muncă a salariatului, a orelor suplimentare, orelor de noapte, concediu de odihnă, concedii medicale, învoiri şi concediu fără salariu, absente nemotivate.

Cererile de concediu aprobate sunt documente în baza cărora salariaţii îşi efectuează concediul de odihnă.

Norma metodologică de întocmire şi utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobată prin Ordinul 3512/2008, instituie obligaţia păstrării în arhivă a registrelor de contabilitate, a celorlalte documente contabile, precum şi a documentelor justificative care stau la baza înregistrării în contabilitate.

Potrivit prevederilor acestei norme, termenul de păstrare a statelor de salarii este de 50 de ani, iar termenul de păstrare a registrelor şi a documentelor justificative şi contabile este de 10 ani cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite.

Fac excepţie facturile aferente bunurilor de capital, respectiv bunurilor imobile, care stau la baza determinării taxei pe valoarea adăugată deductibile pentru persoanele impozabile cu regim mixt şi persoanele parţial impozabile în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Acestea se vor păstra conform termenului prevăzut la art. 149 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Citit 1480 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.