Informaţii notariale - Acţiunea în anulare şi plângerea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un cititor ne-a cerut mai multe informaţii despre actele notariale. Cum se pot ele contesta şi cine le poate contesta, este mai exact nelămurirea cititorului nostru. Domnul notar George Schin ne-a oferit informaţiile necesare.

Actele notariale sunt supuse unui control judecătoresc, conform dispoziţiilor Legii nr. 36/1995. În acest sens, art. 100 din actul normativ menţionat reglementează două mijloace procedurale: acţiunea în anulare şi plângerea.

În ceea ce priveşte întrebarea adresată, potrivit art.100 alin 1 din Legea nr. 36/1995: “Actele notariale pot fi atacate de părţi sau de orice persoană interesată prin acţiune în anulare la instanţa judecătorească, în conformitate cu prevederile Codului de procedură civilă”.

Acţiunea în anulare este reglementată însă, în art. 100 din lege, ca un mijloc procedural general prin care se poate exercita un control judecătoresc asupra actelor notariale.

Prin urmare, acţiunea în anulare poate fi exercitată de persoana interesată şi împotriva altor acte notariale, cum ar fi actele autentice.

Competenţa de fond aparţine Judecătoriei. Sub aspect teritorial, apreciem că acţiunea în anulare este în competenţa judecătoriei din raza teritorială în care este situat biroul notarial respectiv (emitent al actului).

Citit 694 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.