Fără gaze şi fără drept de apel

Fără gaze şi fără drept de apel
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea Asociaţiei de Proprietari nr. 884 şi-a lăsat locatarii fără gaze * Fără înştiinţări prealabile din cauza unei datorii de 700 de lei, 15 familii, cele mai multe bun-platnice, mănâncă hrană rece *

Dacă până acum scriam despre blocuri care au rămas fără apă caldă, ba chiar şi despre unii care nu au nici apă rece, am ajuns să scriem şi despre oameni care au rămas fără gaze.

La blocul I1 din Galaţi, bloc ce face parte din asociaţia de proprietari nr. 884, s-a sigilat instalaţia prin care se furnizează gazele, începând de luni de la prânz.

Locatarii blocului nu au fost înştiinţaţi de reprezentanţii asociaţiei că se vor opri gazele. Fiecare a aflat în momentul în care a ajuns acasă, luni după-amiază, fie de la vecini, fie pe propria piele.

Supăraţi, oamenii au vrut să ceară explicaţi la asociaţie, dar, stupoare, nu era program! Locatarii au pus mâna pe telefon şi au sunat la Distrigaz Sud, ca să afle motivul pentru care li s-a tăiat gazul.

Aici, ce noroc!, au dat peste o angajată amabilă, care a avut răbdarea necesară să îi lămurească.

„Blocul dumneavoastră nu face parte din asociaţia nr. 884, ci din 276. La noi, blocul figurează cu două facturi restante – cea din februarie şi cea din martie. În total este vorba despre 701,45 de lei. Pentru a vă rebranşa la gaze trebuie să achitaţi ambele facturi”, a fost explicaţia doamnei de la Distrigaz.

În realitate, oamenii plătesc cheltuielile de întreţinere către Asociaţia nr. 884, dar contractul cu furnizorul de gaz este încheiat cu fosta asociaţie, din care s-au desprins, adică nr. 276.

Fără gaze la aragaz, dar cu nervii întinşi la maxim, locatarii blocului cu pricina au mers, marţi după amiază, la Asociaţia de Proprietari nr. 884 pentru a afla răspunsul la problema lor.

Administratora s-a ferit să dea prea multe lămuriri: „Avem datorii mari la gaze şi nu avem bani să achităm facturile”, a motivat aceasta.

În foarte scurt timp însă a apărut vicepreşedintele. Luat la întrebări, bărbatul nu a mai ştiut pe unde să scoată cămaşa, aşa că a găsit repede un alt vinovat: „Cei de la asociaţia 276, din care ne-am desprins, au pierdut un proces cu Apatermul şi trebuie să plătim penalităţi la apă. În fiecare zi vine o doamnă de la Apaterm şi ne ia încasările”.

Bun… adică banii se duc toţi la apă, aşa că oamenii se pot măcar spăla... „Să vină toţi vecinii să îşi plătească întreţinerea şi să plătească şi penalităţile şi după aia o să aveţi şi gaze”, a prins glas vicepreşedintele de asociaţie.

Cu jalba în proţap… la asociaţie

În foarte scurt timp, câţiva locatari ai blocului au venit şi au achitat, fiecare cât a putut, din restanţele la întreţinere. „Acum aveţi cei 700 de lei pentru a plăti factura”, s-au bucurat oamenii.

„Nu asta e soluţia. Toată lumea trebuie să îşi achite întreţinerea şi penalităţile. Am plătit 2900 de lei căldura, de unde vreţi să plătesc şi gazele?”

„Ştiţi că avem din nou proces cu Apaterm pe data de 4 mai? O să îl pierdem şi pe ăla şi o să avem iar obligaţia să dăm toate încasările pe apă”, îşi susţinea, „optimist” din cale-afară, cazul vicepreşedintele. Bine, bine, dar gazul?

Asociaţia se plânge că locatarii sunt în urmă cu plata întreţinerii, fără să ţină însă cont că cei care au datorii foarte mari nici nu locuiesc, efectiv, în acel bloc, fiind plecaţi din ţară. Deci, prinde orbul, scoate-i ochii!

„Habar nu aveam că a fost un proces sau că va mai fi încă unul. Ne-a fluturat în faţă nişte hârtii şi crede că deja ne-a prostit. Nu e aşa. Bine că ne-au tăiat gazul că altfel nu aflam că suntem daţi în judecată”, ne-a spus una dintre locatare.

„Eu nu am locuit mai bine de un an de zile în acest apartament, iar când am revenit acasă m-am trezit că sunt dată în judecată că am de plată penalităţi de 2.000 de lei. Pe lângă asta, mi se spune că, dacă nu le achit, o să îmi scoată apartamentul la licitaţie. Pentru 2.000 de lei, vă daţi seama? Sunt alţii care au datorii de sute de milioane şi nu au asemenea probleme”, se plânge o tânără, care continuă:

„Am copil mic. Ce îi dau eu acum de mâncare în condiţiile în care nu am gaze? Domnul de la asociaţie spune că a venit să ne înştiinţeze, dar că nu a găsit pe nimeni acasă. Eu sunt tot timpul acasă şi la mine la uşă nu a sunat nimeni”.

Cum îi taie capul

După o oră de discuţii, oamenii au plecat la casele lor, convinşi că se vor plăti facturile la gaze. Ieri dimineaţă însă, administratora a luat-o de la capăt: „nu vom plăti facturile pentru că nu mă lasă domnul preşedinte”. Aşa a decis preşedintele, care, de altfel, nu e de găsit, pentru că e… bolnav.

Până una alta, peste 15 familii (majoritatea bun-platnice) stau fără gaze şi mănâncă hrană rece, deoarece 3 oameni, angajaţii lor de altfel, au decis că e mai important să se plătească, în aprilie, căldura decât gazele.

Nu au cerut părerea nimănui, nu s-au consultat cu nimeni, nu au ţinut cont că datornicii mari sunt plecaţi din ţară, dar sunt foarte mulţumiţi că au găsit un motiv foarte bun de ceartă între vecini.

Fiindcă, nu-i aşa, dacă locatarii de pe scară se ceartă, nu mai au timp să ceară informaţii de la asociaţie, iar ei îşi pot face în continuare treaba după bunul lor plac.

Citit 1050 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.