Circulaţie rutieră cu fărădelegi

Circulaţie rutieră cu fărădelegi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Infracţiunile la regimul circulaţiei rutiere umplu dosarele la Parchet *

La Galaţi, infracţiunile generate de încălcări flagrante  ale prevederilor legale privind circulaţia pe drumurile publice proliferează, numărul şi gravitatea acestora fiind, deopotrivă, îngrijorătoare.

Parţial, dimensiunea fenomenului infracţional e oglindită şi de cauzele cu acest miez înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Aici, conform datelor pe care ni le-a oferit Liliana Constanda, prim-procuror adjunct şi purtător de cuvânt în relaţiile cu presa al instituţiei, în 2009, au fost de soluţionat 320 de dosare întemeiate pe  încălcări ale legii cum ar fi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, fără permis, sustragerea de la recoltarea probelor biologice, fuga de la locul accidentului şi nu numai.

Aşa cum preciza prim-procurorul Liliana Constanda, infracţiunile acestea se combină unele cu altele, ceea ce, evident, conferă gravitate şi complexitate cauzelor respective. Ceea ce vrem să subliniem însă este realitatea că situaţia este destul de grea şi că e musai ca prin orice mijloace, inclusiv prin mass-media, să tragem un necesar semnal de alarmă.

Iată, în cele ce urmează, câteva  exemple concrete scoase direct din dosarele unităţii de parchet de care vorbim.

Băut bine, coliziune, infracţiune

Un dosar soluţionat recent la Parchetul local Galaţi se referă la faptele gălăţeanului Simion Cornel, în vârstă de 28 de ani.

Acesta, în seara zilei de 17 iunie 2007, în jurul orei 17,30, a condus un Fiat Doblo (B-52330) pe DJ 251, având o concentraţie de alcool în sânge de 1,15 la mie. 

În starea aceasta fiind a intrat, cu tot cu Fiat, în coliziune cu o  Dacia break (GL-24-PIM) condusă regulamentar de Geanina C.

Evident, a fost cercetat penal şi acum a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având o îmbibaţie de alcool în  sânge de peste 0,80 grame/litru. În ceea ce-l priveşte pe S.C., mai trebuie reţinut amănuntul important că este şi recidivist.

Fuga - şi ruşinoasă, şi nesănătoasă!

Un alt dosar ce a plecat zilele acestea de la Parchet către instanţa de judecată este cel ce-l are ca „protagonist” pe Sălceanu Eugen, în vârstă de 50 de ani, care are studii liceale, dar şi de… şcoală militară.

Este acuzat acum şi va da seamă în instanţa de judecată pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având o îmbibaţie de alcool în sânge de peste 0,80 grame/litru, precum şi pentru fugă de la locul accidentului.

Faptele de care este acuzat au fost comise în seara zilei 16 octombrie 2009, în jurul orei 18,45. Atunci a condus autoturismul Opel cu numărul de înmatriculare GL-08-ANB, pe strada Angel Saligny şi pe Siderurgiştilor până la intersecţia cu Basarabiei unde a accidentat şi avariat o Dacia 1310, pe care a lovit-o din spate.

Imediat a încercat să scape de consecinţe cu fuga, dar, după numai 15 metri, a fost prins şi imobilizat de poliţişti. Acum, evident, urmează judecată pentru faptele penale enunţate.   

Probele biologice au revelat realitatea că S.E. avea o alcoolemie în creştere. Mai exact, la ora 19,40 avea o îmbibaţie de alcool în sânge de 1,85 grame/litru, iar la ora 20,40 – 2,05 grame/litru, ceea ce este mai mult decât dublul concentraţiei de 0,80 la mie până la nivelul căreia fapta nu constituie infracţiune.

Vom reveni şi cu alte exemple de acest gen în ideea că, poate, ecoul păţaniei celor implicaţi în astfel de situaţii delicate îi va pune în gardă pe alţii…

Citit 994 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.