Soarta unei clădiri monumentale, veche de 120 de ani, la Curtea de Apel (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Soarta unei clădiri monumentale, veche de 120 de ani, la Curtea de Apel (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Completul Tribunalului Galaţi a dispus anularea procedurii de clasare de urgenţă în categoria monumentelor istorice a imobilului din strada Nicolae Bălcescu nr. 17. Clasarea salvează clădirea, veche de peste 120 de ani, de la demolarea dorită de proprietar, care intenţionează să construiască în loc un alt imobil, din temelie. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă şi a fost deja atacată cu recurs de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Câteva capoate înflorate, o cămaşă de noapte şi o rochie de mireasă îşi flutură poalele în adierea vântului, aşteptându-şi clienţii, expuse pe umeraşe prinse în gardul metalic ce împrejmuieşte monumentala clădire de pe strada Bălcescu nr. 17. Atmosferă de bazar românesc, risipită de anunţurile lipite pe acelaşi gard, care avertizează în van „OCOLIŢI! NU PARCAŢI! PERICOL PRĂBUŞIRE”. Gălăţenii nu le prea bagă în seamă. Nici nu-i de mirare, la câte clădiri în ruină avem şi pe lângă câte asemenea avertismente trec zilnic. Poate, însă, dacă ar ridica privirile peste tencuiala căzută şi balcoanele şubrede ar vedea frumuseţea aparte şi distincţia a aceea ce a mai rămas din „Casa cu margarete”, după cum o numeşte Asociaţia Mila 80. Iminenta ei demolare a adus-o în atenţia gălăţenilor în martie anul trecut.

„Una dintre puţinele clădiri monumentale care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol (astăzi, strada Nicolae Bălcescu nr. 17), va dispărea în foarte scurtă vreme”, scriam în ediţia din 11 martie 2020 a ziarului „Viaţa liberă”. Primăria Galaţi eliberase autorizaţie de demolare şi susţinea că imobilul, proprietate privată, nu are valoare istorică şi nu este inclus în zona construită protejată a oraşului. Articolul a stârnit reacţii puternice în rândul gălăţenilor.

Pe 12 martie 2020, demolarea a fost sistată deoarece, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia Județeană pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. „Clasarea de urgenţă este procedura excepţională, prin care un bun imobil aflat în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică este clasat în grupa A sau B, după caz, în vederea luării măsurilor urgente necesare pentru salvarea sa", prevede Legea monumentelor istorice.

Proprietarul clădirii s-a adresat, însă, Tribunalului Galaţi, şi a solicitat anularea procedurii de clasare de urgență a imobilului în categoria monumentelor istorice. Conform datelor de pe portalul instanțelor, magistrații Tribunalului au admis acțiunea formulată de proprietar și au dispus anularea procedurii de clasare de urgenţă a imobilului în categoria monumentelor istorice. Hotărârea nu este definitivă și a fost deja atacată la Curtea de Apel de către Direcția pentru Cultură. Însă este interesant ceea ce a reținut instanța în Hotărârea nr. 75, pronunțată în 5 martie 2021, disponibilă pe www.rolii.ro, document în care sunt nominalizate și titlurile articolelor publicate în ziarul „Viaţa liberă” despre imobilul din strada Bălcescu nr. 17.

Ce a arătat proprietarul

Instanţa a reţinut că proprietarul a dobândit imobilul din strada Bălcescu nr. 17 prin reconstituirea dreptului de proprietate în baza Legii 10/2001.

„Construirea imobilului a avut loc în anul 1900, iar din constatările expertizei tehnice în rezistență și stabilitate rezultă că este formată din corpuri realizate la momente diferite în timp, alipite și fără rost între ele (…).

Lăsarea imobilului în stare totală de neîngrijire s-a datorat faptului că, începând cu anul 1945 până la finalizarea procedurii de retrocedare în decembrie 2011, acesta a fost administrat de autoritățile locale, care nu au făcut altceva decât să încaseze chirii de la spațiile care mai puteau fi folosite”, a arătat proprietarul.

După cum a reţinut instanţa, începând cu anul 2012 întreaga responsabilitate pentru administrarea imobilului i-a revenit proprietarului care, în urma notificărilor primite de la Poliția Locală și de la Primărie, a analizat opțiunea reabilitării construcției. Dar aceasta s-a dovedit excesiv de costisitoare. Motiv pentru care a optat pentru desființarea construcției, urmând procedura legală.

Proprietarul a mai explicat că imobilul, vechi de peste 120 de ani, prezintă risc de autodemolare, iar răspunderea pentru desprinderea unor elemente din construcție îi revine. De asemenea, conform expertizelor tehnice, „se impune în regim de urgență desființarea clădirii, întrucât nu asigură un minim de stabilitate și prezintă risc I de prăbușire în cazul unui seism de intensitate medie”.

„Intenția reclamantului este de a demola imobilul și de construi altul nou din temelie", a reţinut instanţa.

Ce a arătat Direcţia Judeţeană pentru Cultură

Reprezentanţii instituţiei au amintit că, în jurul datei de 9 martie 2020, au fost interpelați telefonic de către un ziarist de la cotidianul „Viața liberă” pentru a exprima un punct de vedere cu privire la desființarea imobilului din Bălcescu nr. 17.

Direcţia pentru Cultură a precizat că nu doar Asociația ,,Galaţi, orașul meu”, ci şi ONG-uri, precum Asociația „Dați-mi România înapoi!” şi Asociaţia Civică Pact pentru Galaţi au solicitat sistarea lucrărilor de desființare și clasarea ca monument istoric a imobilului în cauză.

„La o primă evaluare a proiectului care a stat la baza obținerii autorizației de desființare, a constatat că acesta este tratat într-un mod cât se poate de lacunar: fără descrierea constructivă a clădirii, fără a descrie starea fizică actuală, fără descrierea compoziției arhitecturale a fațadei principale, a elementelor decorative, releveele au fost tratate la nivel de schițe fără cote, fără precizări de materiale, fără grosimi de ziduri, fără elemente decorative pe fațade (friza decorativă de sub cornișă lipsind), nefiind marcate pe planșete de releveu degradările”, a reţinut instanţa.

Motivele invocate de către Direcţia pentru Cultură pentru clasarea de urgență a imobilului ca monument istoric sunt „vechimea, arhitectura acestuia și faptul că aparține unei perioade de glorie a orașului Galați, fiind prezentat în câteva cărți poștale ilustrate din perioada ante și interbelică a orașului".

„Existența elementelor valoroase privind vechimea, unicitatea, concepția, plastica arhitecturală, stilul, apartenența la vreun program arhitectural, încadrarea urbanistică, importanța memorial-simbolică, acestea sunt criterii care vor fi tratate în detaliu în studiul istoric și se vor acorda calificative de către un specialist sau expert atestat de către Ministerul Culturii, în cadrul studiului istoric, document care se află în faza de documentare și întocmire de către un reprezentant al Institutului Naţional al Patrimoniului”, a argumentat Direcţia pentru Cultură.

Ce a decis instanţa

În opinia instanţei, procedura de clasare a clădirii a fost în mod nelegal declanșată, „deoarece lipsește nota de constatare privind situația imobilului”. Este vorba despre un înscris prevăzut de Legea privind protejarea monumentelor istorice, care ar fi trebuit să fie întocmit de către Direcţia pentru Cultură. Din acest motiv, a admis acţiunea formulată de proprietar şi a dispus anularea procedurii de clasare de urgență a imobilului.

Rămâne de văzut ce vor decide magistraţii Curţii de Apel. Deocamdată, până la o decizie definitivă a instanţei sau până la clasarea ca monument istoric, imobilul de pe Bălcescu nr. 17 este ocrotit de demolare.

Foto: Marian Calestru

Citit 4933 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Mai 2021 21:23

13 comentarii

 • postat de paloma
  Vineri, 07 Mai 2021 23:58
  5.13.238.***
  Nu exista "nu se poate" in restaurarea unei cladiri de genul asta; doar nu se vrea asta !!!
  2
  1
  Raportează
 • postat de realist
  Vineri, 07 Mai 2021 17:34
  89.137.230.***
  Din ce am observat pe aici exista doar cativa care mai si gandesc si anume unul este Akbar. Eu nu am spus ca nu imi place cladirea si ca nu as vrea sa fie pastrata dar e intr-o stare atat de jalnica incat nu mai ai ce sa ii faci si proprietarul vrea sa o demoleze si sa faca altceva pentru ca e proprietar si face ce doreste. Alt aspect e ca proprietarul sau cine va baga bani ar putea pastra fatada doar cu acele elemente arhitecturale si e super ok.
  Nu inteleg de ce se revolta unii pe aici daca nu aduca ei bani de acasa si reabiliteaza cladirea. voi credeti ca o asemenea cladire se reabiliteaza cu 5 lei? Voi ati fost macar acolo sa vedeti in ce stare e?
  Mai e cineva si spune ca sa avem si noi centru vechi dar la noi cladirile frumoase si istorice sunt disipate si nu se poate cel putin acolo pe balcescu face un centru vechi unde e cladirea asta. Mai bine vorbiti de cladirea de langa pestera care zace de 30 ani acolo si strica aspectul..se dorea acolo sa se faca un hotel. De cladirea aia de ce nu spuneti? Cine baga atatia bani in acea cladirea si cum isi poate amortiza investitia? V-ati pus intrebarea? Nu mai ganditi cu inima ci cu creierul. E va inteleg..si mie imi plac astfel de cladiri dar sa fim seriosi totusi si sa pastram niste limite. Braila poate sa spuna ca are centru vechi. Acolo e altceva..casele una dupa alta si pe strada aia de la teatru frumoasa. Galatenii trebuie sa identifice un centru vechi, niste strazi, niste cladiri si se poate face cu terase si restaurante cochete ca la Bucuresti si Brasov.
  In ceea ce priveste Palatul Gheorghiu iarasi..nu zic ca nu vreau sa fie salvat dar voi ati fost acolo sa vedeti in ce stare este? Cine baga milioane de euro acolo? Se prabuseste. Numai Primaria ar putea pe fonduri europene si daca ar fi si proprietar.
  Ca sa concluzionam..se e frumos si se poate pastra si reabilita sa se faca dar unde chiar nu se mai poate face nimic sa fie construit altceva dar la fel de frumos si in ton cu zona. De asta avem arhitecti in oras. Deocamdata nu vad in orasul asta un parc unde sa fie zeci de specii de flori, arbusti, vegetatie super atractiva. voi ati vazut ce parcuri sunt prin alte tari? E un paradis. Faceti o gradina a Edenului intr-un parc si apoi se va schimba complet fata orasului.
  Megreti la braila in fata primariei sa vedeti cate flori si ce au facut acolo. O frumusete! Peste tot unde mergi in orasul asta e santier, ciment, praf, noroi, sticla si fiare. Ne-am saturat. Plantati arbori, garduri vii, flori, magnolii.
  Am vorbit si azi cam mult si va dau iar valoare asa ca ma retrag.
  3
  4
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Vineri, 07 Mai 2021 17:22
  89.137.231.***
  Pt.@ Akbar: banii la care faci referire, sunt in jurul nostru...In salariile nesimtite ale taietorilor de frunza la caini din politia locala, din primarie, din "parandaraturile" ce curg de ani de zile nestingherite spre firmele de casa ale alesilor locali si multe alte debusee pe care nu le vezi.
  Oricum banii ce vor fi venit inapoi, printr-o astfel de initiativa fac sa se merite acest efort. Asa cum este acum, sunt bani aruncati pe apa Dunarii!
  PS: pt. informare pe acest subiect, cauta sa vezi ce minunatii s-au facut la Oradea, de catre un primar cu nume romanesc: Ilie Bolojan!
  1
  3
  Raportează
 • postat de grecu
  Vineri, 07 Mai 2021 17:08
  5.13.157.***
  Oameni buni,lăsați autoritățile competente să-și exprime părerea cu privire la structura acestei clădiri,experții vor constata dacă mai poate fi menținută această clădire sau ar trebui demolată, În vestul țării, unde sunt multe clădiri f vechi s-a obținut fonduri europene și firme specializate s-au pus pe recondiționat,iar destinația oferă un beneficiu atât pt. proprietar cât și pentru societate.Parcă prevăd ce o să se întâmple,o s-o demoleze dacă va avea bani pt. că costă enorm să faci așa ceva și, apoi să reconstruiești iară costă o căruță de bani pe lângă faptul că durează o veșnicie până când va obține toate autorizațiile plus costurile care le implică chiar construirea în buricul orașului.Dacă ar fi fost interesat și ar fi cerut expertiză pt. a accesa fonduri ar fi fost mai câștigat pt. că UE nu se opune recondiționării clădirilor istorice și nu ar mai fi trecut prin instanță.
  L-aș întreba totuși,ce a făcut atâția ani de când a dobândit în baza legii imobilul în cauză de-a ajuns în stare de degradare care se vede astăzi,a așteptat să cadă singură sau ce !
  2
  0
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 07 Mai 2021 14:47
  5.13.248.***
  Mai jos, spre strada Brailei, pe partea stanga exista, inca, alte imobile ce amintesc de frumusetea de odinioara a strazii Balcescu, aflate in proprietatea Primariei Galati, intr-o avansata stare de degradare, cu balcoane ce stau sa cada, adevarate focare de infectii, pline ochi de "minoritari". Pe alea nu le vedeti ?
  Despre ce fel de consolidare si punere in valoare a imobilului vorbiti si pe banii cui ? Cine e "filantropul" care ar baga bani intr-o casa doar asa de amorul artei ? Voi nu sunteti in stare sa va rupeti buruiana din fata blocului si aveti pretentii ca cineva sa investeasca sute de mii de euro pe degeaba.
  Proprietarul doreste desfiintare si construire. In cel mai rau caz, s-ar putea impune, la noua constructie, o fatada care sa fie o copie a celei existente.
  2
  18
  Raportează
 • postat de un simplu cetăţean
  Vineri, 07 Mai 2021 10:53
  82.208.137.***
  O intrebare simplă....de ce mai solicită retrocedare dacă nu le menţin stilul arhitectural?....aici tot statul ar fi fost mai bine să intervină....le acordau compensaţii şi se ocupau de finanţarea europeană a lor sau alte soluţii....
  11
  13
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Vineri, 07 Mai 2021 10:42
  78.96.82.***
  parere.......va fi demolata,increngatura de ''rechini" este prea puternica in Galati.Intentionat a fost lasata in paragina ca multe altele dealtfel.Se pare insa ca nu mai conteaza,orasul este mult mai urat decat un bazar din Tanzania sau chiar din suburbiile din Marsilia.Pacat! asa ne ducem lulii de suflet.
  8
  21
  Raportează
 • postat de Alexandra
  Vineri, 07 Mai 2021 10:23
  5.13.174.***
  La Timisoara se practica salvarea fațadelor clădirilor care nu pot fi restaurate, restul cladirii este cladit din temelii. Astfel ornamentele si stilul clădirii rămâne pentru a fi admirat de posteritate. Chiar nu realizam ca nicicand omenirea nu va mai construi NICIODATĂ asemenea opere de arta????
  8
  23
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Vineri, 07 Mai 2021 09:15
  86.34.180.***
  Galatiul are putine lucruri de aratat. Aceasta cladire alaturi de multe altele, reflecta perenitatea si straduinta locuitorilor acestui oras, de-a lungul deceniilor trecute. Ele sunt legatura noastra cu trecutul. Nu mai amintesc de gloria de altadata a acestui oras port, cosmopolit si plin de viata, in dezacord total cu ceea ce este astazi orasul nostru. De ce trebuie daramata o astfel de capodopera, cand suntem atat de saraci fata de alte orase?
  Braila are in conservare tot centrul vechi, cu cladiri monumentale care odata renovate vor demonstra viabilitatea si relevanta unei astfel de conceptii: cea a existentei unui "centru vechi".
  Bucurestiul, are ca principala atractie, tocmai un astfel de "centru vechi"., iar bucurestenii regreta ca au distrus cu buldozerele vechiul oras, construind cartiere dormitor in locul sau.
  Sa nu ajungem si noi, galatenii adevarati, sa gandim ca cei 2 venetici de mai sus, sa ne daramam orasul cu istorie cu tot. Va fi prea tarziu, iar orasul va arata ca esplanada de la Potcoava sau ca lucrarile grotesti de la Pasaj sau de la Spicul!
  13
  24
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Vineri, 07 Mai 2021 08:52
  5.12.90.***
  Wow, demolati si ridicati blocuri sau faceti parcari, betonati tot, asfaltati, puneti pavele, haideti ca se poate. Uitati-va bine de jur imprejur sa nu care cumva sa ramana vreun copac in picioare, taiati-i, sper sa nu aveti probleme cu constiinta, sa ramaneti apasati.
  11
  16
  Raportează
 • postat de Galatean, din pacate
  Vineri, 07 Mai 2021 08:50
  81.12.150.***
  O vreau eu ! N-o daram ! O reabilitez. Si nu o sa ma coste atat cat debiteaza niste "realisti" "scarbiti" si , cine stie? poate chiar interesati... Prietenii stiu de ce? Haide, bre ! Ne credeti atat de prosti?
  18
  3
  Raportează
 • postat de Mi-a scarba de atata prostie si figuri
  Vineri, 07 Mai 2021 06:29
  77.111.247.***
  Nu mai delirati aiurea si demolati IMEDIAT sobolanaria asta pana cand nu se prabuseste si zdrobeste oamenii nevinovati care habar nu au de prostiile pe care le aveti voi in cap sau pana nu apare vreun focar de "GUVID DE GALATI" si sa ne mai scoata OMS si datori ca am decimat populatia planetei cu "PLANDEMIA" provocata de infectia emanata de "MONUMENTELE ISTORICE" din Galati...sau, poate, o fi si asta vreun plan secret de asezare a Galatiului pe harta lumii !
  28
  25
  Raportează
 • postat de realist
  Vineri, 07 Mai 2021 02:05
  89.137.230.***
  Cine e nebun sa bage bani sa o reabiliteze? Nu si-ar recupera banii in veci. Solutia e simpla. Demolare si construire fatada asemanatoare cu originalul. Se prabuseste constructia. E frumoasa cladirea dar nu aveam ce face si trebuie sa acceptam realitatea si anume demolare. Sau daca uniunea europeana da bani gratis sa o salveze nu am nimic impotriva dar la cat de subreda e nu cred ca se mai poate face nimic. Practic trebuie inlocuit , caramida cu caramida. Nu mai aveti ce face. Asa si cu palatul gheorghiu si cu multe cladiri din oras. S-ar face toate dar cine baga bani fara sa ii recupereze? Are cineva curaj? De unde sa aiba proprietarul atatia bani sa o refaca? Si chiar de ar avea voi va dati seama in ce situatie va fi...acolo e vorba de minim 2 milioane euro.
  19
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.