Soarta unei clădiri monumentale, veche de 120 de ani, la Curtea de Apel (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Soarta unei clădiri monumentale, veche de 120 de ani, la Curtea de Apel (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Completul Tribunalului Galaţi a dispus anularea procedurii de clasare de urgenţă în categoria monumentelor istorice a imobilului din strada Nicolae Bălcescu nr. 17. Clasarea salvează clădirea, veche de peste 120 de ani, de la demolarea dorită de proprietar, care intenţionează să construiască în loc un alt imobil, din temelie. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă şi a fost deja atacată cu recurs de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Câteva capoate înflorate, o cămaşă de noapte şi o rochie de mireasă îşi flutură poalele în adierea vântului, aşteptându-şi clienţii, expuse pe umeraşe prinse în gardul metalic ce împrejmuieşte monumentala clădire de pe strada Bălcescu nr. 17. Atmosferă de bazar românesc, risipită de anunţurile lipite pe acelaşi gard, care avertizează în van „OCOLIŢI! NU PARCAŢI! PERICOL PRĂBUŞIRE”. Gălăţenii nu le prea bagă în seamă. Nici nu-i de mirare, la câte clădiri în ruină avem şi pe lângă câte asemenea avertismente trec zilnic. Poate, însă, dacă ar ridica privirile peste tencuiala căzută şi balcoanele şubrede ar vedea frumuseţea aparte şi distincţia a aceea ce a mai rămas din „Casa cu margarete”, după cum o numeşte Asociaţia Mila 80. Iminenta ei demolare a adus-o în atenţia gălăţenilor în martie anul trecut.

„Una dintre puţinele clădiri monumentale care mai amintesc de imaginea de odinioară a vechii străzi Mavromol (astăzi, strada Nicolae Bălcescu nr. 17), va dispărea în foarte scurtă vreme”, scriam în ediţia din 11 martie 2020 a ziarului „Viaţa liberă”. Primăria Galaţi eliberase autorizaţie de demolare şi susţinea că imobilul, proprietate privată, nu are valoare istorică şi nu este inclus în zona construită protejată a oraşului. Articolul a stârnit reacţii puternice în rândul gălăţenilor.

Pe 12 martie 2020, demolarea a fost sistată deoarece, la solicitarea Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", Direcţia Județeană pentru Cultură a declanşat procedura de clasare de urgenţă a acestui imobil, potrivit dispoziţiilor Legii privind protejarea monumentelor istorice. „Clasarea de urgenţă este procedura excepţională, prin care un bun imobil aflat în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică este clasat în grupa A sau B, după caz, în vederea luării măsurilor urgente necesare pentru salvarea sa", prevede Legea monumentelor istorice.

Proprietarul clădirii s-a adresat, însă, Tribunalului Galaţi, şi a solicitat anularea procedurii de clasare de urgență a imobilului în categoria monumentelor istorice. Conform datelor de pe portalul instanțelor, magistrații Tribunalului au admis acțiunea formulată de proprietar și au dispus anularea procedurii de clasare de urgenţă a imobilului în categoria monumentelor istorice. Hotărârea nu este definitivă și a fost deja atacată la Curtea de Apel de către Direcția pentru Cultură. Însă este interesant ceea ce a reținut instanța în Hotărârea nr. 75, pronunțată în 5 martie 2021, disponibilă pe www.rolii.ro, document în care sunt nominalizate și titlurile articolelor publicate în ziarul „Viaţa liberă” despre imobilul din strada Bălcescu nr. 17.

Ce a arătat proprietarul

Instanţa a reţinut că proprietarul a dobândit imobilul din strada Bălcescu nr. 17 prin reconstituirea dreptului de proprietate în baza Legii 10/2001.

„Construirea imobilului a avut loc în anul 1900, iar din constatările expertizei tehnice în rezistență și stabilitate rezultă că este formată din corpuri realizate la momente diferite în timp, alipite și fără rost între ele (…).

Lăsarea imobilului în stare totală de neîngrijire s-a datorat faptului că, începând cu anul 1945 până la finalizarea procedurii de retrocedare în decembrie 2011, acesta a fost administrat de autoritățile locale, care nu au făcut altceva decât să încaseze chirii de la spațiile care mai puteau fi folosite”, a arătat proprietarul.

După cum a reţinut instanţa, începând cu anul 2012 întreaga responsabilitate pentru administrarea imobilului i-a revenit proprietarului care, în urma notificărilor primite de la Poliția Locală și de la Primărie, a analizat opțiunea reabilitării construcției. Dar aceasta s-a dovedit excesiv de costisitoare. Motiv pentru care a optat pentru desființarea construcției, urmând procedura legală.

Proprietarul a mai explicat că imobilul, vechi de peste 120 de ani, prezintă risc de autodemolare, iar răspunderea pentru desprinderea unor elemente din construcție îi revine. De asemenea, conform expertizelor tehnice, „se impune în regim de urgență desființarea clădirii, întrucât nu asigură un minim de stabilitate și prezintă risc I de prăbușire în cazul unui seism de intensitate medie”.

„Intenția reclamantului este de a demola imobilul și de construi altul nou din temelie", a reţinut instanţa.

Ce a arătat Direcţia Judeţeană pentru Cultură

Reprezentanţii instituţiei au amintit că, în jurul datei de 9 martie 2020, au fost interpelați telefonic de către un ziarist de la cotidianul „Viața liberă” pentru a exprima un punct de vedere cu privire la desființarea imobilului din Bălcescu nr. 17.

Direcţia pentru Cultură a precizat că nu doar Asociația ,,Galaţi, orașul meu”, ci şi ONG-uri, precum Asociația „Dați-mi România înapoi!” şi Asociaţia Civică Pact pentru Galaţi au solicitat sistarea lucrărilor de desființare și clasarea ca monument istoric a imobilului în cauză.

„La o primă evaluare a proiectului care a stat la baza obținerii autorizației de desființare, a constatat că acesta este tratat într-un mod cât se poate de lacunar: fără descrierea constructivă a clădirii, fără a descrie starea fizică actuală, fără descrierea compoziției arhitecturale a fațadei principale, a elementelor decorative, releveele au fost tratate la nivel de schițe fără cote, fără precizări de materiale, fără grosimi de ziduri, fără elemente decorative pe fațade (friza decorativă de sub cornișă lipsind), nefiind marcate pe planșete de releveu degradările”, a reţinut instanţa.

Motivele invocate de către Direcţia pentru Cultură pentru clasarea de urgență a imobilului ca monument istoric sunt „vechimea, arhitectura acestuia și faptul că aparține unei perioade de glorie a orașului Galați, fiind prezentat în câteva cărți poștale ilustrate din perioada ante și interbelică a orașului".

„Existența elementelor valoroase privind vechimea, unicitatea, concepția, plastica arhitecturală, stilul, apartenența la vreun program arhitectural, încadrarea urbanistică, importanța memorial-simbolică, acestea sunt criterii care vor fi tratate în detaliu în studiul istoric și se vor acorda calificative de către un specialist sau expert atestat de către Ministerul Culturii, în cadrul studiului istoric, document care se află în faza de documentare și întocmire de către un reprezentant al Institutului Naţional al Patrimoniului”, a argumentat Direcţia pentru Cultură.

Ce a decis instanţa

În opinia instanţei, procedura de clasare a clădirii a fost în mod nelegal declanșată, „deoarece lipsește nota de constatare privind situația imobilului”. Este vorba despre un înscris prevăzut de Legea privind protejarea monumentelor istorice, care ar fi trebuit să fie întocmit de către Direcţia pentru Cultură. Din acest motiv, a admis acţiunea formulată de proprietar şi a dispus anularea procedurii de clasare de urgență a imobilului.

Rămâne de văzut ce vor decide magistraţii Curţii de Apel. Deocamdată, până la o decizie definitivă a instanţei sau până la clasarea ca monument istoric, imobilul de pe Bălcescu nr. 17 este ocrotit de demolare.

Foto: Marian Calestru

Citit 5487 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Mai 2021 21:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.