Concediile medicale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru concediile medicale este necesară întocmirea deciziei de suspendare a contractului individual de muncă? Dacă da, aceste decizii se înscriu în carnetul de muncă?, ne-a întrebat unul dintre cititorii noştri.

În conformitate cu prevederile art. 50, lit. b) din Codul muncii, contractul individual de muncă se suspendă de drept pe durata concediului pentru incapacitate temporară de muncă. Dovada suspendării contractului individual de muncă, în situaţia menţionată mai sus, se va face cu certificatul de concediu medical.

Tichete de masă

„Se pot acorda tichete de masă unui salariat cu contract de muncă cu timp parţial?”, ne întreabă un alt cititor.

Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. De asemenea, salariaţii care cumulează mai multe funcţii sunt obligaţi să declare fiecărui angajator locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază.

În cazul cumulului de funcţii, tichetele de masă pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariaţii în cauză îşi au funcţia de bază, potrivit legii. Dacă salariatul în cauză a declarat drept funcţie de bază celălalt loc de muncă, acel angajator este singurul care îi poate acorda tichete de masă.

Răspunderea angajatului

Dacă autorul unui accident rutier este şoferul unui camion care transportă marfă pentru unitatea unde era angajat, persoana prejudiciată se va putea adresa fie şoferului, fie unităţii unde acesta este angajat, pentru a-şi recupera prejudiciul. „De ce această posibilitate, ca acela care răspunde să nu fie efectiv cel care a săvârşit fapta, ci angajatorul acestuia?”, ne întreabă domnul Petru F.

1. Prezumţia de culpă în alegerea salariatului. Într-adevăr, deşi nu angajatorul este cel care a săvârşit delictul civil, el nu este lipsit de culpă: a angajat să execute lucrarea respectivă o persoană care s-a dovedit necorespunzătoare, în sensul că a săvârşit o faptă producătoare de prejudicii.

2. Ideea de garanţie faţă de victimă. Dacă nu ar exista răspunderea angajatorului pentru fapta salariatului, victima delictului civil s-ar putea afla în situaţia de a nu-şi acoperi prejudiciul, dacă autorul faptei ar fi insolvabil.

3. Ideea de risc. Angajatorul trage foloase de pe urma activităţii salariatului. De aceea este firesc ca angajatorul să îşi asume nu numai beneficiile, ci şi riscurile pe care angajarea unui salariat le presupune.

Citit 713 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.