Detectivi particulari în ţinutul Covurluiului

Detectivi particulari în ţinutul Covurluiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Informaţiile bine ascunse, relaţiile secrete, angajaţii bârfitori care toarnă cu betoniera la concurenţă, gineri cu două feţe şi beizadele tocătoare de bani prin discoteci sunt în pericol. Pot fi urmăriţi oricând şi demascaţi de către un detectiv particular.

De puţină vreme, mai multe firme de specialitate sau persoane autorizate care fac acest lucru au început să activeze şi în oraşul nostru. Am reuşit să-l contactăm pe unul dintre detectivii particulari gălăţeni care ne-a oferit mai multe informaţii despre cazurile cu care se confruntă, dar şi despre modul în care acţionează.

„Dom’ detectiv, mă înşeală amanta!”

Emisiunile televizate în care o echipă de filaj urmăreşte o persoană infidelă şi o prinde cu mâţa-n traistă au fost un fel de sabie cu două tăişuri pentru detectivii particulari autohtoni. În primul rând, mai toată lumea a asociat munca detectivilor particulari cu ceea ce se vede pe ecran, ignorând şi alte activităţi extrem de importante. Pe de altă parte, breasla a căpătat şi câteva beneficii în sensul promovării.

Trebuie însă ştiut că detectivi nu fac doar filaj pe urmele nevestelor rele de muscă sau ale „holteilor” care îşi neglijează familia pentru cine ştie ce domniţă. Dincolo de cercetările de acest fel, detectivii particulari din Galaţi oferă şi alte servicii, mult mai importante şi mai serioase. Aceştia recunosc însă că au destul de mulţi clienţi care solicită cercetări matrimoniale.

„Au venit la noi şi bărbaţi, dar şi femei care îşi bănuiesc partenerii de infidelitate. Poate părea interesant şi oarecum de necrezut, dar mulţi dintre bărbaţii care au apelat la noi nu au făcut-o pentru a-şi verifica soţiile. Nicidecum”.

„Cei mai mulţi ne cer să le verificăm amantele, venind cu ideea că ei investesc în aceste persoane şi doresc să aibă un control asupra relaţiei. Am avut şi cazuri de viitoare soacre care ne-au cerut să îi verificăm pe cei care aveau să le devină gineri sau nurori", ne-a spus unul dintre detectivii particulari care a acceptat să discute cu noi.

Acesta a continuat spunând că serviciile oferite persoanelor fizice sunt diversificate şi nu privesc doar infidelităţile în cuplu, sau, după cum aţi văzut, în... cupluri.

Detectivii pot face filaj al persoanelor şi locaţiilor, investigaţii privind persoanele dispărute,  verificarea veniturilor realizate cu scopul recalculării pensiei alimentare pentru copii, obţinerea datelor necesare şi a materialelor doveditoare privind bunurile care fac obiectul unor litigii şi care sunt înstrăinate cu scopul creării unor prejudicii, dar şi verificarea activităţii membrilor familiei cu scopul prevenirii unor acţiuni extrem de grave pentru aceştia, dar şi alte acţiuni.

O viziune… occidentală

Pentru persoanele juridice există o altă paletă de servicii. Detectivul cu care am vorbit ne-a explicat faptul că, de regulă, investitorii străini, cei din Occident, sunt cei care apelează la serviciile detectivilor, încercând să obţină astfel informaţii neutre despre concurenţă, despre seriozitatea şi solvabilitatea unor potenţiali parteneri sau despre oportunitate încheierii anumitor relaţii de afaceri.

„Suntem solicitaţi şi pentru servicii de contrafilaj pentru protejarea împotriva filajului concurenţei. Uneori asta poate însemna chiar integrarea detectivului în colectivul de muncă pentru ca acesta să poată verifica dacă se scurg informaţii şi cine se face vinovat de acest lucru. Putem face şi verificări ale compatibilităţii unui CV sau verificări ale comportamentului angajatului în raport cu imaginea companiei", am mai aflat de la detectiv.

La acest capitol ar mai trebui spus şi că se colaborează intens cu avocaţi, executori şi chiar notari pentru obţinerea de probe care ar urma să fie folosite în instanţa de judecată, pentru verificarea veridicităţii unor declaraţii, documente, etc.

Cum să devii detectiv

Această activitate este reglementată prin lege (329/2003), iar cei care doresc să devină detectivi trec prin anumite filtre înainte de ajunge să facă investigaţii. Mai precis, pot deveni detectivi particulari acei care au lucrat în structurile MAI sau care au studii superioare. Urmează un curs de specialitate şi apoi o procedură de autorizare şi licenţiere care se face de către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Poate părea destul de simplu, însă lucrurile nu stau tocmai aşa. Din cele spuse de către interlocutorul nostru, am aflat că puţini sunt acei care reuşesc să încheie aceste cursuri, pentru că realizează pe parcurs că nu sunt compatibili cu meseria.

Apoi este destul de dificil de intrat în breaslă pentru că detectivii pot lucra abia după ce îşi înfiinţează cabinete individuale sau atunci când reuşesc să se asocieze într-o firmă de profil. Este nevoie însă şi de dotări specifice, de aparate de înregistrare performante şi nu doar atât. 

Colaborare

În Galaţi, numărul detectivilor particulari este unul destul de mic, însă potrivit surselor noastre din interior aceştia colaborează permanent. „Nu există concurenţă în acest domeniu. Relaţionăm şi colaborăm permanent pentru că altfel nu ne-am putea îndeplini obiectivele la fel de eficient”, ne-a spus unul dintre detectivi.

Promovare

Pentru că detectivii particulari au început să activeze la noi de puţină vreme, modul de promovare este unul stângaci. Cei care doresc să apeleze la un detectiv trebuie să fi avut noroc să fi găsit prin cutia de poştă ori pe parbrizul maşinii un flyer cu datele de contact ale firmei de specialitate ori a cabinetelor individuale. Internetul poate fi în acest caz un mijloc de căutare ceva mai eficient.

Asociere

Activitatea detectivilor particulari din România este reglementată prin Legea 329/2003. Documentul face referire precisă la ce fel de investigaţii pot face detectivii. 

Cei care activează în această breaslă fac parte şi dintr-o asociaţie de profil. Este vorba despre Asociaţia Naţională a Detectivilor Particulari, care are reprezentanţi în fiecare judeţ al ţării şi care a încheiat parteneriate profesionale cu asociaţii similare din străinătate.

Citit 2788 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.