Doi gardieni - arestaţi pentru uciderea unui deţinut

Doi gardieni - arestaţi pentru uciderea unui deţinut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi seară, doi gardieni şi un subcomisar de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi au fost reţinuţi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi pentru comiterea infracţiunii de omor calificat şi, respectiv, complicitate la omor.

„Bucur Codrean, agent şef  principal,  şi Nicu Chiriac, agent principal,  au fost reţinuţi fiind acuzaţi de omor calificat şi purtare abuzivă. Cătălin Ghibea, subcomisar la Penitenciarul  Galaţi, a fost reţinut alături de ceilalţi doi fiind acuzat de complicitate la omor calificat, complicitate la purtare abuzivă şi de fals intelectual”, ne-a declarat procurorul Marcel Codiţă, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Cei trei au fost prezentaţi ieri instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă. În urma dezbaterilor lungi din sala de judecată, magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru cei doi agenţi principali.

Judecătorii au decis că cel de-al treilea inculpat din dosar, subcomisarul Cătălin Ghibea, poate fi cercetat în libertate, având obligaţia de a nu părăsi localitatea, soluţie atacată de procurorii gălăţeni.

„Noi insistăm că şi Cătălin Ghibea trebuie cercetat în stare de arest preventiv, de aceea am declarat deja recurs. Urmează să motivăm recursul şi apoi dosarul va pleca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ne-a spus Marcel Codiţă. În acelaşi timp, cei doi arestaţi au declarat şi ei recurs.

Probe la dosar

Din probele administrate până în acest moment de procurorii gălăţeni reiese că în noaptea de 3 spre 4  iunie 2010 inculpatul Ghibea Cătălin exercita atribuţiile de şef de tură în cadrul serviciului de pază al penitenciarului.

În această calitate şi în acest context, le-a permis gardienilor Codrean Bucur şi Chiriac Nicu, angajaţi ai aceluiaşi penitenciar, să aplice mijloace de imobilizare la mâini şi picioare victimei Sandu Constantin, care executa o pedeapsă privativă de libertate.

Deţinutul se afla în momentul incidentului în carantină, fiind adus la Penitenciarul Galaţi de doar trei zile.

„Cei doi gardieni, potrivit probelor administrate în cauză până în prezent, i-au aplicat multiple lovituri victimei cu pumnii, picioarele şi bastonul în zona toracică, în zona feţei şi a picioarelor. Urmare a violenţelor exercitate, victima Constantin Sandu a decedat în cursul zilei de 4 iunie 2010”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Tot din ancheta procurorilor reiese că subcomisarul Cătălin Ghibea nu a intervenit pentru a opri violenţele celorlalţi doi inculpaţi, iar la predarea serviciului în procesul verbal de „predare – primire” nu a menţionat că s-a petrecut vreun eveniment în timpul executării serviciului de pază.

Anchete lungi cât zilele de post

După incidentul produs în iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a demarat o anchetă şi, la scurt timp, printr-un comunicat de presă, ne-a informat că „16 angajaţi (nouă ofiţeri şi şapte agenţi) din cadrul Penitenciarului Galaţi au manifestat neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi manifestarea unui comportament necorespunzător faţă de persoana privată de libertate sau atitudine tolerantă faţă de comiterea unor abateri disciplinare ale subordonaţilor”.

La momentul respectiv a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în cazul unui număr de 8 ofiţeri cu funcţii de conducere şi Comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului Galaţi pentru un ofiţer şi 7 agenţi cu funcţii de execuţie.

„Noi nu am primit nimic oficial în legătură cu cei trei angajaţi ai Penitenciarului reţinuţi de procurori. Comisiile de disciplină continuă anchetele interne. În acest moment vă pot spune doar că în urma  rezoluţiei  Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, de începere a urmăririi penale, 12 angajaţi ai Penitenciarului Galaţi, implicaţi în producerea incidentului din data de 4 iunie 2010, au fost puşi la dispoziţie”, ne-a declarat ieri Safta Trincu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi.

În urma rezoluţiei date ieri de judecătorii gălăţeni, Codrean Bucur şi Chiriac Nicu au fost suspendaţi din funcţie, iar ceilalţi 10 vor rămâne la dispoziţia conducerii penitenciarului.

Citit 1803 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.