Curier juridic - Contractul de voluntariat

Curier juridic - Contractul de voluntariat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Contractul de voluntariat este considerat contract de muncă?”, ne întreabă doamna Georgiana *

În timp ce contractul individual de muncă este reglementat de Codul muncii, contractul de voluntariat face obiectul Legii voluntariatului nr. 195/2001.

Potrivit art. 2 din ultimul act normativ menţionat, voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială (lit. a); activitatea de interes public este activitatea desfăşurată în domenii cum sunt: asistenţa şi serviciile sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social şi comunitar şi altele asemenea.

Între contractul individual de muncă şi contractul de voluntariat există o serie de asemănări, astfel:

• salariatul, ca şi voluntarul, desfăşoară o anumită activitate profesională în favoarea unui beneficiar;

• în executarea ambelor contracte, prestatorii se subordonează beneficiarului şi ei sunt obligaţi să îndeplinească sarcinile primite;

• munca se realizează în cadrul unui program de lucru;

• beneficiarul voluntariatului trebuie să asigure desfăşurarea activităţii în condiţiile legale de securitate şi sănătate în muncă, luând măsuri pentru evitarea riscurilor de accident şi de boală;

• ambele contracte au caracter intuitu personae şi deci, obligaţiile contractului nu se pot realiza prin reprezentare etc.

În acelaşi timp, între cele două contracte sunt deosebiri esenţiale, fiecare dintre ele având o natură juridică distinctă, astfel:

• contractul individual de muncă este oneros, iar contractul de voluntariat este unul cu titlu gratuit (spre deosebire de salariat, voluntarul nu obţine o contraprestaţie pentru activitatea desfăşurată);

• voluntarul nu beneficiază nici de celelalte drepturi specifice salariaţilor: vechime în muncă, drepturi de asigurări sociale, concediu de odihnă etc.;

• obiectul contractului de voluntariat este o activitate de interes public, în timp ce obiectul contractului individual de muncă este alcătuit din două prestaţii diferite: realizarea unei munci pentru un angajator (persoana juridică de drept public sau de drept privat ori persoană fizică) şi plata acestei munci;

• răspunderea pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a contractului de voluntariat este supusă regulilor prevăzute de Codul civil, pe când răspunderea în cazul contractului de muncă este reglementata de Codul muncii.

Subliniem că excluderea oricărei contraprestaţii materiale din partea beneficiarului activităţii pe baza consimţământului liber exprimat trebuie să fie stipulată expres în contractul de voluntariat, pentru care forma scrisă este cerută ad validitatem, potrivit art. 8 alin. (1) din aceeaşi lege.

Mai mult, acest element esenţial trebuie să nu fie contrazis de realitate, avându-se în vedere asemănările substanţiale dintre contractul individual de voluntariat şi contractul individual de muncă, dintre care cel mai important îl constituie subordonarea prestatorilor faţă de beneficiari.

În acest sens, prin art. 6 alin. (1) din Legea nr. 195/2001 se interzice să se încheie un contract de voluntariat în scopul de a se evita încheierea unui contract individual de muncă.

Citit 1918 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.