Curier juridic - Contribuţiile nu se datorează pentru pensionari

Curier juridic - Contribuţiile nu se datorează pentru pensionari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Mă numesc Neagu Costică, sunt administrator de asociaţie de 16 ani şi nu am fost pus într-o încurcătură mai mare ca aceea produsă de modificarea Codului Fiscal, privind impozitarea unor venituri. Am încercat în data de 15.09.2010 să mă lămuresc la Finanţe şi m-au trimis la Pensii. Pentru ce este biroul de la parter, pe care scrie consultanţă contribuabili?”

„La asociaţiile de locatari/proprietari sunt situaţii atipice, care respectă Legea 230, biblia ca să zic aşa a asociaţiilor. Administratorul şi cenzorul asociaţiei, pensionari fiind, din dorinţa de a nu încărca cheltuielile locatarilor, au renunţat la Contract de Muncă, fiind încadraţi cu Convenţie de prestări servicii, conform aprobării Comitetului Executiv”.

„Pentru indemnizaţiile primite de persoanele respective, pensionari fiind, care sunt contribuţiile datorate de angajator, de asociaţie deci, şi care sunt contribuţiile datorate de persoana ce primeşte aceste drepturi? În situaţia necesităţii efectuării unor mici reparaţii ocazionale, de către meseriaşi calificaţi, ce formă de angajare poate fi şi care sunt contribuţiile datorate de angajator şi angajat?”

Am mai scris despre acest subiect, dar, la solicitarea dlui Neagu, revenim.

Persoanele din cadrul asociaţiilor de proprietari care au încheiate convenţii de prestări servicii realizează, de regulă, venituri de natură profesională cu caracter repetitiv.

În această ipoteză, dacă ele reprezintă singura sursă de venit sau sunt obţinute pe lângă veniturile de natură salarială, persoanele menţionate datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale pentru sănătate, potrivit art. 3 alin. 1 si 2 din Normele de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 791/2010.

Sunt situaţii în care asociaţiile de proprietari încheie ocazional cu diferite persoane convenţii de prestări servicii, cazuri în care acestea datorează contribuţiile menţionate numai dacă veniturile au caracter exclusiv, potrivit art. art. 3 alin. 3 din Norme.

Dacă persoanele angajate la asociaţiile de proprietari sunt pensionari, atunci nu datorează contribuţii la pensii şi şomaj, indiferent dacă veniturile au caracter repetitiv sau ocazional, în conformitate cu art. 2 din Norme. În cazul dumneavoastră, fiind pensionar, nu trebuie să mai plătiţi contribuţii la pensii şi şomaj.

Citit 805 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.