Jaful locuinţelor – ocupaţia favorită a hoţilor gălăţeni

Jaful locuinţelor – ocupaţia favorită a hoţilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Creştere cu 63 la sută faţă de 2009 *

Parcă nici măcar furtul din buzunare nu te poate afecta atât de mult precum spargerea casei în care trăieşti. Fapt dovedit, „violarea” spaţiului personal are, pentru oricine, consecinţe importante atât în plan psihologic, cât şi emoţional.

Scade numărul furturilor, creşte cel al spargerilor

Din nefericire, numai paza bună trece primejdia rea, de vreme ce jafurile din locuinţe înregistrează o clară tendinţă ascendentă în 2010, în timp ce celelalte categorii de furturi scad în raport cu 2009 – de pildă, furturile din maşini scad cu 45 la sută, iar cele din magazine - cu 11 la sută.

Aşadar, numărul furturilor din locuinţe constatate în primele opt luni ale anului în curs la nivelul judeţului este cu 63 la sută mai mare decât în perioada similară din 2009, înregistrându-se o creştere de la 223 la 364 a faptelor constatate.

Este important de subliniat - valoarea pagubelor rezultate din spargeri constituie 21 la sută din totalul infracţiunilor de furt înregistrate în judeţ în perioada de referinţă.

Poftiţi, domnule hoţ?

Conform poliţiştilor specializaţi în cercetarea acestor fapte, infractorii vizează cu precădere banii şi bunurile uşor de valorificat – bijuterii, telefoane mobile sau electronice.

În oraş, „ţintele” preferate ale spărgătorilor sunt apartamentele situate la parter sau la etajul întâi, ale căror ferestre nu sunt protejate cu gratii sau care au geamurile lăsate deschise.

Neatenţia proprietarilor este, în multe situaţii, „cheia” de care hoţii se folosesc pentru a pătrunde în locuinţă. Nu puţine sunt cazurile în care autorii speculează obişnuinţa de a lăsa uşa descuiată sau de a primi în casă persoane străine care oferă diverse „chilipiruri”.

Secretoşi şi siguri

Poliţia ne învaţă să ţinem mereu uşa încuiată, chiar dacă suntem acasă. Când plecăm, fie şi pentru scurt timp, trebuie încuiate şi uşa, şi ferestrele.

Dacă staţi la casă ori în apartamente de bloc situate la parter, etajul întâi sau ultimul etaj, protejaţi-vă ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice solide. Nu păstraţi în locuinţă sume mari de bani sau bunuri de valoare.

Dacă plecaţi pentru o perioadă mai mare de acasă, lăsaţi cheile locuinţei doar persoanelor de foarte mare încredere şi rugaţi-le să verifice periodic dacă totul este în regulă.

Evitaţi să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţia, programul de lucru şi starea materială a acestora. Foarte important - nu primiţi în casă vânzători ambulanţi.

Citit 1946 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.