Cu sau fără normarea muncii?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Justiţiei a cerut CSM suspendarea aplicării „Programului pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurarea calităţii activităţii în instanţe în anul 2010”, pe motiv că are disfuncţionalităţi şi poate avea consecinţe grave privind soluţionarea cauzelor în termen rezonabil.

Ministrul Justiţiei susţine că „în anumite instanţe care au aplicat strict Hotărârea CSM numărul 2119 din 03.12.2009 se acordă termene la intervale foarte lungi, ajungându-se pentru prima dată la situaţia în care, pentru dosarele nou intrate în sistem, primul termen să fie stabilit la 6-8 luni de la data înregistrării”.

O astfel de situaţie este şi la Judecătoria Galaţi, unde dosarele primesc de mult timp termene pentru 2011.

Judecătorii şi volumul de muncă

Aplicarea acestui program urmărea repartizarea către judecători a dosarelor în funcţie de complexitatea acestora.

CSM a considerat ca fiind rezonabil pentru un judecător să soluţioneze între 10 şi 15 dosare în cursul unei săptămâni, stabilind un volum mediu de circa 90 de puncte de încărcare săptămânală/judecător (la o medie de 7 pe nivelul de complexitate), arată Ministerul Justiţiei.

Prin urmare, raportat la 44 de săptămâni active (de lucru) într-un an judiciar, numărul maxim de puncte de încărcare pe an calendaristic (calculat pentru dosarele nou intrate) este de 3.960 pe judecător ,indiferent de stadiul procesual sau de nivelul de jurisdicţie (judecătorie, tribunal, curte de apel).

Conform Hotărârii CSM, la îndeplinirea numărului maxim de puncte, un judecător poate refuza intrarea în şedinţa de judecată, norma stabilită fiind una anuală. De la intenţie la faptă, a ieşit ce aţi citit mai sus. Termene peste un an…

Se aplică sau nu la Galaţi?

Ministerul de Justiţie susţine că la Curtea de Apel Galaţi programul de normare a muncii nu se aplică, afirmaţie care nu prea corespunde cu realitatea. Normarea muncii s-a făcut, numai că magistraţii au judecat dosare şi peste numărul de puncte alocat.

„Noi am aplicat programul. Încă se mai aplică într-o anumită formă, numai că am ajuns la concluzia că celeritatea în dosare este mult mai importantă. De aceea am decis, împreună cu judecătorii, că este mai bine să judecăm cu celeritate, decât să rămânem strict pe normare, fiindu-ne nouă  mai uşor pentru că avem de judecat mai puţin”.

„Oamenii care apelează la judecată au nevoie şi de o soluţie rapidă. Noi am continuat să monitorizăm această normare a muncii, fără a acorda însă termene mult prea lungi”, ne-a explicat Irina Boldea, vicepreşedinta Curţii de Apel Galaţi.

Aşadar, judecătorii de la Curtea de Apel îşi normează munca, dar ţin seama şi de faptul că oamenii au nevoie de soluţii cât mai rapide. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă la Judecătoria Galaţi, unde programul se aplică în mod strict.

În replică la cererea ministrului, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat în care a acuzat subfinanţarea cronică a sistemului, condiţiile inumane în care judecătorii sunt nevoiţi să muncească, precum şi lipsa unei coerenţe legislative.

Mai mult decât atât, CSM-ul susţine că 90 la sută dintre judecători sunt mulţumiţi de acest sistem de normare. Până vineri, CSM-ul aşteaptă părerile magistraţilor în legătură cu acest subiect. Pe justiţiabili, însă, îi întreabă cineva cât de mulţumiţi sunt?

Citit 1105 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.