Avocatura, viitorul magistraţilor

Avocatura, viitorul magistraţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procurorii au aflat de la „Viaţa liberă” rezultatele interviului * Regula nu se schimbă în timpul jocului, spun ei * Avocatura -  doar o opţiune pentru viitor, este părerea magistraţilor *

Pe 8 si 14 septembrie au avut loc interviurile pentru intrarea în barou a celor care au peste 10 ani vechime în domeniul juridic. După mai bine de o lună de zile (pe 25 octombrie), au fost gata şi rezultatele finale. Conducerea Baroului Galaţi ne-a pus la dispoziţie lista cu cei declaraţi admişi.

Astfel, din 54 de candidaţi înscrişi, doar 46 au fost declaraţi admişi. Luminiţa Benescu şi Daniela Neagu au făcut cerere de retragere de la interviu, iar Magdalena Muscă nu s-a prezentat din motive obiective. 

Dacă ne aşteptam ca după publicarea rezultatelor să se încheie acest subiect, se pare că problema mare abia cum începe. „Conform legii avocaturii şi a statutului, magistraţii (judecători şi procurori) şi poliţiştii care vor să intre în barou pe bază de interviu (cu scutire de examen) trebuie să se decidă în două luni cum rezolvă problema incompatibilităţii”.

„Adică, în două luni, trebuie să renunţe la funcţia pe care o îndeplinesc acum, dacă vor să fie trecuţi pe tabloul avocaţilor”, ne-a explicat Mircea Breahnă.  

Decanul Baroului ne-a spus că cei 46 de candidaţi admişi trebuie să plătească şi o taxă de înscriere de 5.000 de lei.

Cum a fost până acum?

Mircea Breahnă ne-a explicat că anul acesta este prima dată când se aplică această regulă. „Anul trecut nu s-au organizat astfel de admiteri fără examen. În 2008 a intrat în vigoare Ordonanţa 159 prin care se interzicea accesul fără examen în barou”.

„Anul trecut, această ordonanţă a fost declarată neconstituţională, aşa că anul acesta s-au organizat din nou interviurile. Uniunea Naţională a Barourilor a decis pentru anul acesta ca regula să fie una pentru toată lumea”.

„Aşa că, dacă până acum doi ani magistraţii puteau să continue să profeseze şi să fie trecuţi pe tabloul avocaţilor ca şi incompatibili, anul acesta nu se mai poate. Trebuie să aleagă ce vor să facă”.

Veşti bune de la ziarişti

În urma discuţiei cu decanul baroului i-am contactat telefonic pe doi dintre procurorii declaraţi admişi - Sorin Cărare şi Ion Ciafalon.

„S-au dat rezultatele? Nici măcar nu am aflat acest lucru. Abia acum am aflat, de la dumneavoastră, că am fost declarat admis. Cât despre această nouă regulă, habar nu am. Nu ni s-a spus la interviu că va trebui să optăm pentru una dintre funcţii”.

„Dar vom vedea despre ce este vorba. Legea este interpretabilă şi vom discuta să vedem ce se poate face. Dacă interpretarea este aşa cum susţine decanul baroului, atunci avem posibilitatea să atacam decizia în instanţă”.

„Vom vedea care sunt condiţiile şi abia apoi vă voi putea spune ce voi face. Important este faptul că s-au schimbat regulile jocului chiar în timpul jocului şi asta nu e corect”, ne-a spus domnul Sorin Cărare.

Tot noi i-am dat vestea bună, dar şi pe cea rea, domnului Ion Ciafalon: „Nu ştiam că am fost declarat admis. Nici de această nouă regulă nu am aflat încă. Regula de care îmi spuneţi a fost făcută după ce am susţinut noi interviurile”.

„O să stau de vorbă şi cu colegii mei şi vom lua o decizie. Dacă e aşa cum spuneţi şi trebuie să alegem între cele două funcţii vom ataca decizia în instanţă”.

Opţiuni pentru viitor

Ambii procurori ne-au spus că nu s-au gândit vreo clipă să plece de la Parchet. „Era o opţiune pentru mai târziu. Prima dragoste (n.r. funcţia de procuror) rămâne mereu în suflet şi nu poţi renunţa la ea”, susţine Sorin Cărare.

„Nu m-am gândit să plec din funcţia de procuror. Era doar o opţiune pentru mai târziu şi dacă tot s-a organizat interviu m-am înscris. Acum chiar nu ştiu ce decizie voi lua, dacă regula de care îmi vorbiţi se va aplica”, ne-a spus Ion Ciafalon.

Situaţia se aplică probabil tuturor magistraţilor care au susţinut acest interviu. Se pare că opţiunea de a fi trecuţi pe lista avocaţilor incompatibili le-a făcut cu ochiul celor 21 de magistraţi care au susţinut acest interviu.

Rămâne de văzut cum se va rezolva până la urmă problema. Până atunci însă, un lucru este cert. Cei 21 de magistraţi nu au vrut să îşi schimbe roba de judecător, respectiv, procuror pentru cea de avocat, ci au dorit doar o variantă pentru viitor. Aşa cum au făcut în trecut mai mulţi colegi de-ai lor…

Cine a fost admis?

Simona Bacşin (Curtea de Apel Galaţi), Doru Benescu (Tribunal), Emil Borza (Judecătoria Lieşti), Mariana Virginia Dimitriu (Tribunal), Rodica Dorin (Curtea de Apel), Angelica Mihaela Lungeanu (Tribunal), Lenuţa Emilia Panţuru (Tribunal), Anca Pungoci (Tribunal) şi Elena Raluca Zară (Tribunal) sunt judecătorii declaraţi admişi în Barou.

Tot pe lista admişilor sunt şi procurorii: Valeriu Căpăţână  (care a fost recent pensionat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi), Sorin Cărare (DIICOT), Ion Ciafalon (DIICOT), Neculai Jalbă (Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci), Virgil Luparu (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi), Bogdan Păcurariu (DIICOT) şi Nicu Stegărescu (Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci).

Tincuţa Pătruţă, şefa oficiului juridic din Primăria Galaţi, Doru Geru, adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, şi Ina Mioriţa Arhip, reprezentanta Consiliului Local din Târgu Bujor, au trecut şi ei cu brio de interviul organizat de Baroul Galaţi.

Citit 3374 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.