Divorţăm la notar sau la starea civilă

Divorţăm la notar sau la starea civilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Monitorul Oficial al României din 26 octombrie a fost publicată legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. Legea, numită „mica reformă în justiţie”, aduce mai multe modificări în sistemul juridic din România.

O modificare importantă, care  vizează codul familiei, face referire la condiţiile şi procedura divorţului prin acordul soţilor.

Astfel, potrivit noilor reglementări, soţii care vor să divorţeze prin acord au la îndemână două posibilităţi: să se adreseze instanţei judecătoreşti sau să se adreseze ofiţerului de stare civilă sau notarului public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor.

Divorţul prin acord în faţa instanţei

Aceasta era, până acum, singura modalitate de divorţ. De acum înainte însă, se vor putea face divorţuri prin acord şi pentru persoanele care au copii minori.

Nici durata căsniciei nu va mai conta în faţa instanţei dacă soţii nu mai doresc să convieţuiască. Legea stabileşte că divorţul prin acordul soţilor nu poate fi admis dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie.

Divorţul prin acord în faţa ofiţerului de stare civilă

Modificările aduse de legea micii reforme vizează divorţul la notar sau la ofiţerul stării civile. La această metodă pot apela soţii care sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi.

Procedura

Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divorţ.

La expirarea acestui termen, dacă soţii stăruie în divorţ, ofiţerul de stare civilă sau notarul public, eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor. Dacă apar neînţelegeri între soţi, cum ar fi numele de familie care se va purta după divorţ, atunci cererea este respinsă şi divorţul ajunge în instanţă.

Împotriva refuzului ofiţerului de stare civila sau, după caz, notarului public, nu există cale de atac.

Formalităţi

Când cererea de divorţ este depusă la primăria unde s-a încheiat căsătoria, ofiţerul de stare civilă, după emiterea certificatului de divorţ, face menţiune în actul de căsătorie.

În cazul constatării divorţului de către notarul public, acesta emite certificatul de divorţ şi înaintează, de îndată, o copie certificată de pe acesta la primăria locului unde s-a încheiat căsătoria, spre a se face menţiune în actul de căsătorie.

Data desfacerii căsătoriei

Căsătoria este desfăcută din ziua când hotărârea prin care s-a pronunţat divorţul a rămas irevocabilă, respectiv pe data eliberării certificatului de divorţ.

Aceste modificări vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, adică începând cu 26 decembrie.

Citit 1855 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.