Informaţii notariale - Încetarea efectului unei procuri

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul notar George Schin ne-a oferit informaţii despre procuri şi ne-a spus şi de câte feluri pot fi aceste acte. Săptămâna aceasta vom discuta despre momentul în care o procură îşi pierde efectul.

Efectul acţiunii unei procuri încetează atunci când obiectul mandatului a fost dus la îndeplinire, la trecerea termenului fixat prin procură pentru îndeplinirea de către împuternicit a mandatului, la decesul mandatantului (pentru că o persoană decedată nu mai poate fi reprezentată) sau în cazul revocării acesteia de către mandatant.

„Foarte important este ca mandatantul care revocă o procură să anunţe şi mandatarul de acest lucru. Dacă nu o face, există riscul ca persoana împuternicită să ducă la îndeplinire mandatul, actele sau operaţiunile făcute de aceasta fiind valabile chiar dacă îi aduc prejudicii celui care a dat împuternicirea“. 

În cazul decesului mandantului, procura îşi încetează de drept efectul, dar moştenitorii acestuia pot confirma procura, caz în care mandatarul poate aduce la îndeplinire mandatul încredinţat sau o pot revoca, moment în care mandatul persoanei împuternicite încetează.

În cazul în care mandatarul depăşeşte limitele mandatului acordat, persoana care l-a împuternicit poate confirma actele întreprinse de acesta sau poate cere desfiinţarea lor pe cale juridică.

Citit 1844 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.