Infractorii gălățeni, urmăriți cu brățări electronice

Infractorii gălățeni, urmăriți cu brățări electronice
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Începutul de an aduce și la Galați, la fel ca în alte 19 județe incluse în primul lot de implementare a sistemului de monitorizare electronică, brățările speciale pentru anumite categorii de infractori

Cei pe numele cărora sunt emise ordine de protecție, cei aflați sub control judiciar sau arestații la domiciliu vor putea fi detectați imediat dacă încalcă vreo regulă stabilită, polițiștii putând ajunge la ei într-un timp foarte scurt. Consecința încălcării regulii va fi o măsură mai aspră și, eventual, încă un dosar penal.

Sistemul de monitorizare electronică a infractorilor cercetați pentru acte de violență sau aflați sub diverse forme de control judiciar ori sub imperiul unor măsuri restrictive a fost deja implementat din 1 octombrie 2022 în trei județe și în Municipiul București și continuă în 2024, cu alte 20 de județe, printre care se află și Galațiul. Astfel, de la 1 ianuarie, grație programului finanțat cu 165.782.991 de lei fără TVA, prin care Poliția Română a achiziționat 15.000 de kituri de monitorizare și sistemul informatic aferent, gălățenii certați cu legea și care trebuie ținuți sub un control mai strict vor fi ”echipați” cu dispozitive de urmărire, respectiv brățările electronice ce vor fi montate la gleznă și, în mod excepțional, la mână. Potrivit legii, persoanele care vor putea fi supravegheate în acest mod la distanță sunt cele pe numele cărora sunt emise ordine de protecție provizorii și ordine de protecție, ordine europene de protecție, cele aflate sub control judiciar și control judiciar pe cauțiune și cele aflate sub arest la domiciliu. Monitorizarea se va realiza exclusiv pe teritoriul României, sistemul nefiind operațional în afara țării.

”Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele”, au precizat reprezentanții IPJ Galați, care au ținut să menționeze că au fost deja luate toate măsurile ca în județ să fie implementat programul prin amenajarea spațiilor destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică și dotarea acestora cu logistica necesară. 

Alerta pune poliția pe urme

În momentul producerii unei alerte prin încălcarea unei reguli stabilite, datele de identificare a persoanei monitorizate sunt transmise automat dispeceratului de Monitorizare și Serviciului Unic 112, astfel încât cel mai apropiat echipaj de poliție să poată fi direcționat pentru intervenție. ”În cadrul monitorizării nu sunt cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive. După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă, ce notifică încălcarea unei reguli stabilite, va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare”, au mai arătat reprezentanții Poliției. 

Ruperea brățării se pedepsește penal

Realitatea constatată în cele trei județe în care s-a implementat proiectul-pilot, respectiv Vrancea, Mureș și Iași, dar și în Capitală, a arătat că un procent semnificativ de ”purtători” de brățări au ignorat ”puterea” dispozitivului ori au încercat să scape de el și, implicit, de monitorizare. Astfel, din cele 428 de situații în care s-a considerat oportună obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv de urmărire, înregistrate în primele 11 luni ale anului 2023 în circumscripțiile amintite, s-au constatat 16 infracțiuni de distrugere, 278 de nerespectare a ordinului de protecție și 71 de nerespectare a ordinelor de protecție provizorii, emise de poliție, în regim de urgență. Pentru fiecare dintre aceste situații au fost dispuse măsuri preventive, cei vizați alegându-se și cu noi dosare penale.

Citit 2851 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Ianuarie 2024 13:19

5 comentarii

  • postat de Dan
    Sâmbătă, 06 Ianuarie 2024 08:35
    95.76.37.***
    Lucian, Gigel, sunteti rautaciosi
    Intrebarea era pusa fara diacritice (daca stiti ce sunt alea)
    pentru ca asa este setata tastatura.
    Deci cum poate un infractor sa-si faca un (duş) fara sa inlature
    acel dispozitiv?
    1
    0
  • postat de lucian
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 14:37
    92.223.167.***
    @Dan: doar daca iei dus - intors! Numai DUS fara intors nu se poate! ?
    2
    3
  • postat de eu
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 14:09
    86.124.203.***
    Comentarii făcute de florin,iancu-jianu,dan arată cui mai are nevoie ce bântuie pe străzi.Întrebarea este de ce li se permite?florin își notează ce spun ăia la romaniatv seara și dimineața la 6 transcrie aici,câteva mesaje de-o dată.iancujuanu la 12noaptea dă alături de tastatură beat,asta cu dușul
    2
    4
  • postat de Gigel
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 11:29
    5.13.164.***
    @Dan: Stai jos, 4.
    2
    11
  • postat de Dan
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 10:29
    95.76.37.***
    Pana aici toate bune...Dar cum iti faci un dus fara sa inlaturi dispozitivul
    de pe picior?
    13
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.