„Galaţiul are nevoie de tribunal pentru minori!”

 „Galaţiul are nevoie de tribunal pentru minori!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fundaţia "Familia" a organizat lun o audiere publică în vederea creării unui tribunal pentru minori şi familie la Galaţi. Preşedintele fundaţiei, Mariana Robea, ne-a declarat că, în acest moment, se impune organizarea unei astfel de instituţii, dat fiind faptul că minorii au nevoi distincte faţă de adulţi.

„Nu vrem să rămânem indiferenţi la problemele societăţii noastre. În acest moment, cazurile de abuz care implică minori sau cele de delincvenţă juvenilă se judecă laolaltă cu celelalte cazuri, la acelaşi Tribunal şi uneori astfel de situaţii au un puternic impact psihologic asupra celor care nu au împlinit încă 18 ani”, a declarat Mariana Robea.

La acţiune au luat parte şi Doru Benescu, preşedintele Secţiei Civile din cadrul Tribunalului Galaţi, Sorina Vîrgolici, şeful Serviciului de Probaţiune de pe lână Tribunalul Galaţi. Au răspuns invitaţiei de a susţine cauza şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţului (Genica Totolici) şi oameni politici (Bogdan Ciucă). De asemenea, Prefectura şi-a trimis reprezentant, iar alte două ONG-uri gălăţene au susţinut audierea publică. Toţi participanţii au promovat înfiinţarea tribunalului pentru minori şi familie.

Cu ce s-ar ocupa tribunalul pentru minori?

Până în luna septembrie a acestui an, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Galaţi înregistrase 58 de minori abuzaţi, peste 200 neglijaţi şi doi exploataţi prin muncă. Poliţia Locală are date privind minorii care consumă alcool pe domeniu public, se fac vinovaţi de tulburarea ordinii publice, de furturi, ameninţări şi acte de violenţă şi consum de etnobotanice. În plus, potrivit datelor Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi, în cursul anului 2010, peste 300 de minori au fost cercetaţi penal. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi consta că, în primele 10 luni ale anului în curs, au fost au fost cercetaţi în dosare penale 366 de minori cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, 64 la sută dintre aceştia provenind din mediul urban. Tribunalul pentru minori şi familie ar urma să se ocupe de judecarea cauzelor de acest gen.

Ce se întâmplă după audierea publică?

„După ce comisia de experţi va întocmi un raport în urma audierii publice, vom trimite o adresă către Ministerul Justiţiei, în vederea aprobării demersurile de a înfiinţa un tribunal pentru minori şi familie la Galaţi”, a conchis Mariana Robea.

Citit 5737 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2011 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.