Criză de procurori şi grefieri la Parchetul Galaţi

Criză de procurori şi grefieri la Parchetul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La unităţile de parchet gălăţene, lipsa cadrelor (procurori şi personal auxiliar) rămâne o problemă încă nerezolvată. În plus, intenţia noului guvern de a bloca posturile neocupate, concretizată mai întâi printr-o ordonanţă şi apoi, după cum se preconizează, printr-o nouă lege, înrăutăţeşte şi mai mult situaţia.

„O asemenea măsură formulată mai întâi printr-o ordonanţă de guvern are efecte perverse pentru Justiţie, precizează procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă. De ce? În februarie urmează să fim evaluaţi de o comisie de specialitate a Uniunii Europene, urmând ca verdictul final cu privire la Justiţie să fie dat în luna iunie a.c. Activitatea noastră a fost monitorizată pas cu pas, în cele mai mici detalii. Dar cum vom putea să ne îndeplinim obiectivele impuse de comisia UE cu schemele de personal incomplete, cu posturile blocate?

Vom avea posturi blocate şi la personalul auxiliar, domeniu în care, la fel, avem mari dificultăţi. Prin plecarea la pensie a unor grefieri rămân şi mai multe posturi libere. Aceste cadre, pentru cine nu ştie, redactează lucrările concepute de procurori (rezoluţii, ordonanţe, informări, note).”

Cum e la alţii

În ţările din vestul Europei, un procuror are la dispoziţie doi grefieri, unul cu studii medii şi unul cu studii superioare. La noi, raportul e invers, un grefier la trei procurori. Dl. Gâlcă adaugă: „Menţionez că grefierii trebuie să ţină şi evidenţele în sistem computerizat conform programului ECRIS, activitate ce poate scoate la un moment dat din programul de lucru cel puţin o grefieră de la fiecare unitate de parchet”.

Precar, absurd, dar (ne)cumulat!

S-a ajuns în situaţia aceasta pentru că în anii 1993-1994 nu s-a gândit nimeni la viitor şi nici nu au fost întrebaţi oamenii din sistem atunci când au fost ticluite schemele pentru personalul auxiliar. De lucrat, spune conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, se lucrează şi într-un astfel de regim precar, dar asta nu înseamnă că e bine: „Ne afectează evident măsura prin care nu ni se mai dă dreptul să ne folosim de mulţi magistraţi pensionari, care nu mai pot cumula pensiile cu salariile. Am fi şi noi de acord cu această măsură dacă ar fi magistraţi la uşa instituţiei şi nu i-am angaja, dar noi chiar n-avem de unde să aducem oameni pentru a acoperi posturile din schemele pe jumătate goale. 

Dacă, la un moment dat, la o anumită unitate de parchet, ar veni un procuror tânăr, absolvent al Institutului Naţional de Magistratură, magistratul pensionar ar pleca imediat. Ne punem întrebarea de ce nu se pune la fel problema şi pentru persoanele active care iau câte două salarii de la stat? Ar fi fost foarte bine dacă ar fi fost înlăturaţi cei care iau bani din două locuri de muncă în care nici nu era nevoie de un om în plus”.

Cifrele vorbesc

Pentru a nu vorbi doar la general, iată o situaţie concretă. În acest moment, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi lipsesc nouă procurori, dintr-o schemă care cuprinde 22 de posturi. Dar, din câte am aflat, vor pleca încă doi procurori. 

„La un moment dat, preciza Dinu Gâlcă, am avut 16 procurori şi situaţia se îmbunătăţise, dar apoi, pe rând, au mai plecat şi dintre aceştia, întrucât nu erau din zonă. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi lipsesc patru procurori. Aici putem spune că volumul de activitate e mai mic, în schimb cauzele de soluţionat sunt mai complexe. Dar dacă se vor schimba competenţele, aşa cum se preconizează prin alte şi alte modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală, situaţia, e clar, se va înrăutăţi şi la această unitate.”

Citit 4149 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.