Nouă deţinuţi nu s-au mai întors în Penitenciarul Galaţi

Nouă  deţinuţi nu s-au mai întors în Penitenciarul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Persoanele private de libertate pot solicita instanţei care a dat sentinţa de condamnare o cerere prin care solicită întreruperea executării pedepsei din anumite motive. Anul trecut, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, 15 persoane, din Galaţi, dar şi din alte localităţi din judeţ sau din ţară, au obţinut o hotărâre judecătorească prin care li s-a întrerupt executarea pedepsei.

Chiar ieri, una dintre aceste persoane a revenit, de bunăvoie şi nesilită de nimeni, la Penitenciar pentru că i-a expirat termenul acordat de instanţă, iar alte cinci persoane sunt încă în termenul legal acordat de judecători. Până aici totul pare a fi perfect normal şi legal.

Problema apare însă atunci când vine vorba despre celelalte nouă persoane, din cele 15, cărora li s-a întrerupt executarea pedepselor. Unde sunt aceste persoane? Nu s-au mai întors în penitenciar, deşi le-a expirat termenul acordat de instanţă, dar nu despre toate se ştie şi de ce.

„Atunci când un deţinut, care a obţinut de la instanţa de judecată  care l-a condamnat întreruperea executării pedepsei, nu se întoarce în termen în Penitenciar, noi anunţăm poliţia. De aici nu mai este datoria noastră să ne interesăm de aceste persoane, ci a organelor de poliţie. Ei sunt cei care trebuie să îi caute şi să îi aducă înapoi.

În acest moment noi avem nouă persoane care nu au revenit, deci nouă sesizări trimise către Poliţia Judeţeană. Probabil deja sunt daţi în urmărire generală”, ne-a declarat domnul Didi Miler (foto 2), director al Serviciului de Reintegrare Socială din Penitenciarul Galaţi.  

Câţi cer şi câţi pleacă?

Cererile de întrerupere a executării pedepsei sunt depuse la instanţele la care au fost condamnate persoanele care solicită acest lucru. La instanţele gălăţene, anul trecut, astfel de cereri au fost depuse ca pe bandă rulantă.

La Tribunal s-au înregistrat, în 2008, 168 de astfel de cereri – 40 pe motive de sănătate şi alte 128 pe motive sociale. La acestea se mai adaugă alte 260 de cereri formulate la Judecătoria Galaţi, numărul total ridicându-se la 428.

„Cereri sunt multe, dar asta nu înseamnă că sunt şi motive temeinice. Nu sunt aprobate decât aproximativ 1,5 la sută dintre acestea, adică doar pentru cei care au motive foarte bine întemeiate”, ne-a declarat domnul Robert Florea, purtătorul de cuvânt de la Judecătoria Galaţi.

Libertatea temporară

Motivele invocate sunt diferite, de la caz la caz, dar cele mai multe sunt cazuri sociale -  solicitanţii nu dispun de surse financiare pentru întreţinerea familiilor, nu au locuinţe, au suferit în urma inundaţiilor, li s-au dărâmat locuinţele, au rude bolnave ce trebuie întreţinute. Astfel de motive însă nu îi ajută foarte mult pe cei care vor să scape, măcar pentru o perioadă, de celula de pe strada Traian. Anul trecut, la Tribunalul Galaţi şi-au obţinut,   pentru o scurtă perioadă de timp, libertatea doar trei persoane, şi asta pentru că aveau probleme grave de sănătate.

Statistica Judecătoriei Galaţi arată că la această instanţă au fost admise şase astfel de cereri, dintre care doar patru persoane au ieşit din penitenciar având hotărâri definitive de la judecători. Celelalte două cereri admise nu sunt încă definitive, una este în termenul legal de recurs, iar cealaltă a fost trimisă spre rejudecare de la Tribunal către Judecătorie.

„Două persoane au avut motive medicale, iar una a fost un caz social. Din cele şase solicitări, trei au fost formulate de femei însărcinate”, a adăugat Robert Florea.

Instinct matern sau dorinţă de libertate?

Cu siguranţă vă amintiţi de cazul Caterinei Matei, una dintre cele trei femei care au obţinut până acum întreruperea executării pedepsei pentru că erau însărcinate. Ea a născut opt copii, doar pentru a scăpa de detenţie. La ultima revenire în penitenciar i s-a făcut şi un control pentru a se stabili dacă femeia este sau nu însărcinată, iar rezultatul a fost negativ.

Dar, ţinând cont de faptul că în penitenciar există o cameră matrimonială, femeia poate solicita şi, de ce nu, chiar obţine o vizită în urma căreia să aibă din nou motive de întrerupere a pedepsei. Şi ca ea pot face toate femeile private de libertate din Penitenciarul Galaţi. Şi, cum anul trecut au fost 101 vizite matrimoniale, ne putem aştepta ca anul acesta numărul femeilor însărcinate care doresc să nască acasă să crească…

Citit 2060 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.