Drogurile, afacere uşoară şi bănoasă

Drogurile, afacere uşoară şi bănoasă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Consumul de droguri reprezintă una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea noastră. Consumul de droguri determină şi traficul ilegal, intern şi internaţional. Dacă în urmă cu câţiva ani, traficul de droguri era o infracţiune cu o frecvenţă relativ redusă, în prezent numărul traficanţilor a crescut considerabil. Fenomenul s-a accentuat odată cu liberalizarea trecerii frontierei de stat, lucru observat de procurorii DIICOT, care monitorizează mult mai atent aspectul.

Astfel, anchetatorii gălăţeni au obţinut indicii că George Andrei Caraman, zis „Chioru”, deţine şi comercializează droguri de mare risc, respectiv cocaină. George Caraman a mai avut probleme cu legea, fiind acuzat în 2004 tot de trafic de droguri. Gălăţeanul a avut de ispăşit o pedeapsă de şase ani închisoare, din aceasta executând doar patru ani.

La ieşirea din penitenciar, George a revenit la ocupaţia ilicită, ştiind că poate obţine sume mari de bani într-un mod destul de simplu. Astfel, bărbatul a început să se aprovizioneze cu diferite cantităţi de cocaină, pe care o amesteca cu alte substanţe, în scopul obţinerii unor cantităţi mai mari şi, implicit, al maximizării profitului. Marfa era porţionată şi ambalată în doze de un gram, pe care le vindea cu suma de 100 de euro.

Cunoscând modul de acţiune al autorităţilor şi mijloacele de anchetă aplicate în astfel de infracţiuni, George era foarte precaut în "afacerea" sa. Din acest motiv, cocaina era vândută doar în cercul său de prieteni şi cunoscuţi, direct de la domiciliu, evitându-se astfel riscul de a avea drept client un agent sub acoperire.

A suflat degeaba în iaurt

„Afacerea” a fost însă depistată de procurorii DIICOT Galaţi, care s-au sesizat din oficiu în luna februarie 2012 şi au început urmărirea penală împotriva lui George Caraman. Pentru a strânge probe concludente, anchetatorii au apelat la agenţi sub acoperire. Cu toată prudenţa, bărbatul a vândut până la urmă unui agent o doză de cocaină, contra sumei de 100 de euro. Substanţa a fost supusă unor teste în Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor, unde s-a constatat că doza are doar 0,8 grame şi conţine cocaină în amestec cu fenacatină, cafeină şi levamisole.

Ulterior, procurorii au cerut aprobarea instanţei de judecată pentru interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate de inculpat. Ţinând cont de faptul că George folosea cartele pre-pay, procurorii au fost nevoiţi să apeleze de mai multe ori la instanţă pentru a-i intercepta convorbirile. În urma administrării probelor, anchetatorii au descifrat şi limbajul codat  folosit de traficat şi de clienţii lui. Astfel, drogurile erau numite, în repetate rânduri, filme. „Pe parcursul întregii perioade în care activitatea infracţională i-a fost monitorizată de către organele de anchetă, inculpatul George Andrei Caraman a acţionat în mod extrem de precaut, evitând să vorbească „în clar” în cadrul convorbirilor telefonice despre natura exactă a tranzacţiilor, dialogând codat, fie stabilind întâlniri „faţă în faţă” cu aceştia, fie încercând să deghizeze tranzacţiile cu droguri sub aparenţa unor activităţi licite, cum ar fi furnizarea unor «filme»”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

„Afacerea” a fost monitorizată până pe 15 iunie, când a avut loc şi o percheziţie la domiciliul lui „Chioru”. În urma percheziţiei, anchetatorii au găsit aproximativ 60 de grame de cocaină şi aproximativ 40 de grame de haşiş. Cocaina fusese achiziţionată cu 800 de euro, iar haşişul cu 200 de euro. Iniţial, inculpatul nu a recunoscut că ar fi făcut trafic de droguri, ci că deţinea substanţele respective pentru consumul propriu.

Procurorii au propus arestarea preventivă a lui Caraman, ocazie cu care inculpatul şi-a recunoscut fapta în faţa completului de judecată. În timpul prezentării materialului de urmărire penală, George Caraman le-a povestit anchetatorilor, pas cu pas, toată activitatea infracţională.

Acum, gălăţeanul a fost trimis în judecată şi îşi aşteaptă pedeapsa în Penitenciarul Galaţi, unde se află în arest preventiv. Inculpatul va avea de executat, pe lângă pedeapsa pe care o va primi acum, şi cele 736 de zile rămase din prima sentinţă. Timp suficient să se gândească la o altă afacere.

Citit 6837 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 16:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.