Încă un arestat în contrabanda cu ţigări de pe Dunăre

Încă un arestat în contrabanda cu ţigări de pe Dunăre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii DIICOT Galaţi au făcut marţi mai multe percheziţii domiciliare, în căutarea unor persoane implicate în traficul de ţigări aduse pe barje. În urma acţiunii a fost depistat Daniel Andrei Caraman, care reuşise să se sustragă urmării penale începute de procurori în februarie 2011, concretizată cu şase arestări în iunie 2012. Caraman era cel care asigura preluarea ţigărilor de contrabandă de pe barjă şi se ocupa atât de transportul lor către depozitele grupului infracţional, cât şi de comercializare. Caraman a fost reţinut de procurori pe bază de ordonanţă, fiind prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Magistraţii au decis încarcerarea sa pentru 29 de zile. Alte trei persoane, Florin Bivolaru, Nicuşor Bivolaru şi Dumitru Orăşanu, implicate şi ele în transporturile ilegale de ţigări, au primit interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Operaţiunea “Didel” a procurilor gălăţeni a vizat destructurarea grupului infracţional care a reuşit să prejudicieze statul român cu peste 10 milioane de lei. Gruparea era coordonată de Iorgu Ionescu, zis "Talanu", lider al lumii interlope din Brăila, şi de Stepan Arabadzhy, zis "Stiopa", cu dublă cetăţenie, moldovenească şi ucraineană. Anchetatorii au aflat că membrii grupării introduceau ţigările în ţară pe cale navală, pe Dunăre, disimulate în barje de transport materii prime industriale, ce tranzitau judeţele Tulcea şi Galaţi. La limita judeţelor Brăila şi Ialomiţa, ţigările erau descărcate în bărci de mare viteză, cu ajutorul cărora erau transportate la mal. Ulterior, ţigările erau depozitate în imobile aparţinând membrilor grupării, din judeţele Galaţi, Brăila şi Ialomiţa, de unde erau distribuite şi vândute în mai multe judeţe de către alţi membri ai grupării.

Sute de mii de pachete, la fiecare transport

În perioada iunie 2011 - iunie 2012, membrii grupării au realizat nouă transporturi. La un singur astfel de transport, prin ascunderea într-un locaş special dintr-o navă, au fost introduse în ţară aproximativ 170.000 de pachete de ţigări mărcile "MT", "Plugarul", "Doina" şi "Temp", având aplicate timbre de accizare ale Republicii Moldova. De asemenea, în 13 iunie 2012, membrii grupării au introdus în ţară aproximativ 200.000 de pachete de ţigări. Atunci procurorii au reţinut şase persoane - Ionescu Iorgu, zis „Talanu”, Stepan Arabadzhy, zis „Stiopa”, Nicolae Cheoru, Angelo Cristian Vasile, Costel Morogan şi Florin Ionuţ Pascu - în urma celor 18 percheziţii din Galaţi, Brăila şi Ialomiţa. Cei şase se află în arest preventiv, mandatelor lor expirând pe 10 octombrie.

Acţiunea de marţi a fost coordonată de DIICOT Galaţi, procurorii având sprijinul poliţiştilor de la BCCO Galaţi, Garda de Coastă Tulcea şi al jandarmilor gălăţeni. Suportul tehnic şi informativ a fost acordat de SRI Galaţi. Anchetatorii continuă, iar la final dosarul va fi trimis la Tribunalul Galaţi, unde membrii grupării îşi vor primi pedepsele.      

Citit 4824 ori Ultima modificare Joi, 27 Septembrie 2012 10:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.