Pistoalele nu se folosesc oriunde şi oricum! Vezi de ce reguli trebuie să ţii cont dacă deţii o armă neletală!

Pistoalele nu se folosesc oriunde şi oricum! Vezi de ce reguli trebuie să ţii cont dacă deţii o armă neletală!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mulţi deţinători de arme destinate autoapărării nu au înţeles că aceste dispozitive, chiar dacă teoretic nu au potenţial letal, nu pot fi purtate sau folosite la voia întâmplării, pentru reglarea unor neînţelegeri ori pentru intimidare. Dovadă stau numeroasele cazuri înregistrate la poliţie, în care persoane care deţin cu acte în regulă un pistol neletal îl utilizează în afara prevederilor stricte ale legii. Pentru ca incidente precum ca cel de la Umbrăreşti, de la începutul acestei luni, în cursul căruia s-a folosit un pistol într-o încăierare soldată cu moartea unui om, să nu se mai repete, specialiştii Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase atrag atenţia asupra regulilor pe care orice deţinător de armă de autoapărare trebuie să le respecte cu sfinţenie.

Arma se ţine încuiată!

Posesorii de arme neletale au obligaţia să le păstreze în locuri sigure, respectiv la domiciliu sau reşedinţă, încuiate în fişete sau lăzi metalice, astfel încât nicio altă persoană neautorizată să nu poată avea acces la ele. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 501 şi 1.000 de lei. De asemenea, deţinătorii legali au dreptul că poarte asupra lor o singură armă neletală destinată autoapărării, aceasta păstrându-se într-un toc, pe curea sau ham. Este interzis portul armei în poşete, genţi sau buzunare, precum şi în locuri aglomerate, precum stadioanele, sălile de spectacole sau alte adunări publice. De asemenea, deţinătorul nu trebuie să se afle sub influenţa alcoolului, a drogurilor, a unor medicamente care îi afectează capacitatea sau să fie într-o stare avansată de oboseală ori să sufere de afecţiuni temporare de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile care poartă arma. Muniţia nu se împrumută, nu se lasă în gaj şi nu se vinde decât în condiţiile legale. Cei care încalcă aceste prevederi riscă amenzi cuprinse între 1.001 lei la 5.000 lei.

Arma se foloseşte în poligon sau pentru autoapărare!

Posesorii legali de arme neletale le pot folosi numai în poligoane sau în cazuri de legitimă apărare ori în stare de necesitate. Arma neletală se utilizează de la o distanţă mai mare de un metru, fără a ţinti organele vitale ale agresorului. Uzul de armă neletală, din categoria celor supuse autorizării, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Nici în ceea ce priveşte permisul, posesorii de arme neletale nu trebuie să stea fără griji odată ce l-au dobândit. Documentul are o valabilitate de 5 ani, care se calculează de la data eliberării sau de la data ultimei prelungiri. Pentru prelungirea valabilităţii autorizaţiei, titularul trebuie să se prezinte la Serviciul Arme în raza căruia îşi are domiciliul sau reşedinţa. Deţinătorul trebuie să aibă asupra sa armele înscrise în permis şi documentele stabilite de Legea 295/2004. În cazul în care posesorul nu se prezintă în termenul stabilit, i se poate anula dreptul de port şi folosire a armelor şi muniţiilor. Sancţiunea aplicabilă ar putea deveni şi mai gravă în cazul în care titularul dreptului nu depune arma şi muniţia la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate. În acest caz, este vorba de o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Pierderea, dispariţia sau furtul armei trebuie declarată de titular în cel mult 24 de ore la cel mai apropiat organ de poliţie, în caz contrar acesta riscând o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei şi interdicţia de a deţine arme pe 5 ani. Cu aceeaşi amendă se sancţionează şi nedeclararea schimbărilor care necesită modificarea unor menţiuni din conţinutul documentelor sau au fost folosite în întregime spaţiile destinate vizelor. În judeţul Galaţi, în prezent, sunt autorizate 3.735 de persoane fizice ca deţinătoare de arme, 1.755 dintre acestea fiind posesoare de arme neletale.

Citit 13197 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2012 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.