Bilanţ la Curtea de Apel, cu bune şi cu rele

Bilanţ la Curtea de Apel, cu bune şi cu rele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Indicele de calitate al hotărârilor adoptate de către judecătorii instanţelor din Galaţi este în scădere. Informaţia poate fi sau nu una care să ne pună pe gânduri sau să ne alarmeze, asta pentru că, atunci când vorbim despre acest indice de calitate, ne raportăm implicit la calitatea actului de justiţie practicat în instanţele noastre.

Trebuie precizat însă foarte clar, pe de altă parte, şi faptul că acesta este o măsurătoare statistică menită să nu ţină neapărat cont de cât de juste şi corecte au fost hotărârile magistraţilor, ci şi cât de eficiente au fost demersurile avocaţilor sau justiţiabililor. Pe de altă parte, numărul cauzelor judecate este în creştere, aşa că şi numărul erorilor sau inadvertenţelor capătă consistenţă.

La atac!

Potrivit unei sinteze a raportului de bilanţ făcută publică de către Curtea de Apel Galaţi reiese că, anul trecut, 55,85 la sută dintre deciziile luate au fost atacate ulterior, cu 6,09 la sută mai mult decât în 2007.

Vom vorbi însă despre fiecare secţie sau instanţă în parte pentru a nu amesteca lucrurile referitoare la acest aspect.

Aşadar, la secţia penală a Curţii de Apel Galaţi, ponderea atacabilităţii hotărârilor este de 50,14 la sută. La secţia pentru cauze cu minori şi familie procentul se află însă în uşoară creştere faţă de raportările anterioare. Vorbim aici despre atacarea a 57,14 la sută din deciziile luate de către magistraţii secţiei amintite.

La secţia civilă a Curţii de Apel Galaţi, procentul este însă unul mult mai mare: 79,46 la sută.

Şi la secţia unde se analizează cauze comerciale, maritime şi fluviale numărul acestor decizii este în creştere, 43,5 la sută dintre hotărâri fiind atacabile.

Nici în contencios administrativ şi fiscal lucrurile nu stau tocmai diferit, câtă vreme datele din bilanţ arată că şi aici indicele este de 48,12 procente din numărul total al hotărârilor.

În ceea ce priveşte secţia pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale cota este una ceva mai redusă, 34,2 la sută.

Bun de casat

În privinţa cauzelor pronunţate, acelaşi document ne arată că după exercitarea controlului judiciar, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au soluţionat 5.129 apeluri şi recursuri declarate faţă de 17.828 hotărâri pronunţate în primă instanţă şi în apel de tribunale. Numărul apelurilor sau recursurilor care au fost admise este de 1.340.

Dacă această cifră nu spune mare lucru atunci completăm cu faptul că indicele de casare sau desfiinţare a unor decizii este mai mic decât în trecut, lucru ce nu poate decât să ne bucure. În recurs, însă, au fost soluţionate 4.516 cauze, din care admise au fost 1.117, de aici rezultând un indice de casare a hotărârilor judecătoreşti de 24,73 la sută.

Motivele ce stau la baza casării sau desfiinţării unor hotărâri luate deja de către judecători sunt multe şi nu fac trimitere doar la cei care ar trebui să împartă dreptatea. Vom evidenţia însă faptul că se ajunge aici din cauză că unele procese nu sunt judecate respectându-se toate drepturile părţilor sau pentru că se interpretează greşit texte de lege.

Pentru că cifrele şi datele prezentate mai sus nu sunt unele care să poată grăi de la sine, vom spune că, una peste alta, acest raport de bilanţ nu relevă o situaţie tocmai gri. Însă asta se întâmplă doar în contextul în care în întreaga justiţie sunt probleme destul de grave şi care nu îşi pot găsi o rezolvare rapidă.

Citit 1299 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.