Nume grele în dosarele instrumentate de procurorii DIICOT în 2012

Nume grele în dosarele instrumentate de procurorii DIICOT  în 2012
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul 2012 a fost unul destul de încărcat pentru procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi. Înşelăciuni de milioane de euro, trafic de persoane şi/sau de droguri, tâlhării de sute de mii de euro, contrabandă cu ţigări sunt doar câteva dintre infracţiunile anchetate de procurorii gălăţeni. Multe dintre dosarele instrumentate de procurori au ajuns în instanţă. Anchetele au durat mult, dar au fost finalizate, iar persoanele vinovate au fost deferite justiţiei, unele dintre ele fiind şi arestate preventiv.

Parlamentar arestat preventiv

Printre cauzele care au ajuns anul acesta în instanţă s-a numărat şi cea în care Mihail Boldea este acuzat de înşelăciune. Dosarul instrumentat pe numele fostului deputat a ţinut vie atenţia gălăţenilor pentru mai multe săptămâni. Ancheta făcută de procurori a durat mai bine de trei ani de zile şi a costat aproximativ 150.000 de lei, sumă ce la va fi imputată chiar inculpaţilor din dosar. Până în prezent, aceasta este cea mai costisitoare anchetă făcută de DIICOT Galaţi.

Mihail Boldea este acuzat că, împreună cu membrii grupării al cărei lider era, identifica terenuri şi imobile situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le trecea în proprietatea altor membri ai grupului. Ulterior, imobilele erau înstrăinate către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate prin care grupul obţinea beneficii financiare substanţiale. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte un milion de euro, prin raportare la un număr de nouă imobile.

În urma anchetei, Mihail Boldea şi alţi opt membri ai grupării au ajuns după gratii.

Dosarul a fost finalizat în luna iunie şi trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie spre judecare. Înainte de primul termen de judecată, Boldea şi-a dat demisia din Parlamentul României. Astfel, dosarul nu mai intra în competenţa Curţii Supreme şi a fost trimis la Curtea de Apel Galaţi. Boldea nu şi-a dorit însă să fie judecat de magistraţii gălăţeni, motiv pentru care a cerut strămutarea dosarului la Iaşi. Cererea sa a fost aprobată şi dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iaşi, unde va avea termen de judecată în luna ianuarie.

Închiderea fabricii de ţigări

O altă cauză finalizată anul acest de procurorii DIICOT a fost cea a lui Eugen Ciobotaru, acuzat că şi-a făcut propria fabrică de ţigări într-o hală de la Tirighina. Povestea a fost făcută publică anul trecut în decembrie, când cei de la DIICOT au descins în mai multe locuri din judeţ, inclusiv în două hale din apropierea complexului Tirighina. Aici au găsit o „fabrică de ţigări”, unde munceau români, moldoveni şi bulgari. Mai exact, cei care au organizat această afacere au adus tot ce le trebuie din Bucureşti şi Constanţa: tutun, ambalaje, timbre, linie de producţie şi nu se mai chinuiau să aducă ţigări de peste Prut, ci le fabricau chiar ei, cu mână de lucru adusă de peste graniţă. Se pare că afacerea a fost deschisă în vara lui 2010 şi a fost închisă la finele lui 2011. În toată această perioadă, afacerea a fost monitorizată de procurori.

Şi în acest dosar au fost emise mai multe mandate de arestare preventivă. Judecătorii au decis că Eugen Ciobotaru, Bogdan Mihalcea, Lucian Beldiman, Remus Pungan, Vasile Carp, precum şi fraţii Ionuţ şi Cornel Uşurelu trebuie să stea după gratii pe perioada anchetei. Dosarul a ajuns în instanţă în iunie 2012 şi până acum a sărit din amânare în amânare. Singurele chestiuni discutate au fost cele legate de arestul preventiv. Poate la termenul din ianuarie va începe şi judecata propriu-zisă.

De la Boldea la Volaret

Atenţia publicului a fost aţintită şi asupra anchetei privind agenţia imobiliară Volaret. Dosarul a ajuns la Tribunalul Galaţi în luna mai 2012, deşi ancheta a fost făcută publică la începutul anului 2011. În acest dosar au fost trimişi în judecată şapte inculpaţi: Brânduşa Miron, Brigitta Pilat, Aneta Bârhală, Mariana Stănilă, Gheorghina Eva Rusu, Mihaela Podaru, Mircea Zain. Dosarul numără 22 de părţi vătămate care, cel mai probabil, vor cere despăgubiri de la cei găsiţi vinovaţi.

În 2011 au fost reţinute şi arestate Brânduşa Miron, Brigitta Pilat, Aneta Bârhală şi Mariana Stănilă, ele fiind acuzate că, prin intermediul agenţiei "Volaret", au vândut apartamente de mai multe ori, astfel că proprietarii s-au trezit la realitate atunci când, dorind să-şi ia bunul, au constatat că sunt mai mulţi pe acelaşi spaţiu locativ. Nu de puţine ori s-a vorbit despre o legătură între fostul parlamentar Mihail Boldea şi Brânduşa Miron.

Cele patru au stat arestate până în mai 2011, când Curtea de Apel le-a pus în libertate.  Prejudiciul calculat de anchetatori depăşeşte jumătate de milion de euro. Inculpaţii din acest dosar sunt aşteptaţi în instanţă pe 17 ianuarie.

Citit 3048 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2013 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.