Speranţe de îmbogăţire prin fraude bancare şi evaziune fiscală

Speranţe de îmbogăţire prin fraude bancare şi evaziune fiscală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii DIICOT au avut de furcă anul acesta şi cu persoane care au făcut profit în urma unor fraude bancare. Cinci dintre ei, Aurel Cătălin Bălănel, Ionel Marius Constandache, Vasile Roşca, Denis Raşcu şi Ionel Petroiu au fost trimişi în judecată în luna iunie, dosarul lor fiind judecat la Tribunalul Galaţi. Afacerea a fost pusă pe picioare în 2011 de Aurel Cătălin Bălănel, care s-a decis să obţină bani din fraude cu carduri bancare. Astfel, gălăţeanul s-a gândit să achiziţioneze echipamente electronice şi programe informatice pentru a le monta pe bancomate în vederea obţinerii datelor necesare clonării cardurilor de credit. Cum el nu avea nici un venit, i-a solicitat prietenului său Marius Constandache suma de 8.000 de lei. Ulterior, cei doi au luat legătura cu Vasile Roşca, pe care l-au rugat să le comande din străinătate patru cititoare de carduri. Pentru acest serviciu, Roşca a primit 150 de euro. Cum afacerea se anunţa bănoasă, Vasile Roşca l-a atras în grup şi pe Denis Raşcu, cel care s-a ocupat de modificarea echipamentelor comandate. Inculpaţii au primit ajutor şi de la Ionel Petroiu. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, cei cinci urmau să instaleze echipamentele modificare pe bancomate din Italia. Pentru a-şi asigura succesul, ei au instalat un aparat pentru obţinerea datelor de pe carduri la un bancomat din Focşani. ATM-ul respectiv avea însă cameră de supraveghere, astfel că „afaceriştii” au picat în mâna anchetatorilor. Luaţi la întrebări, aceştia şi-au recunoscut în mare parte vina, aşa că acum îşi aşteaptă pedeapsa din partea magistraţilor.

Evaziune fiscală în clanul Stănescu

Anul acesta, procurorii DIICOT Galaţi au trimis în judecată un grup infracţional de romi sub acuzaţia de evaziune fiscală. Cauza a ajuns la tribunalul Galaţi pe 28 iunie şi îi priveşte pe Istrate Stănescu, zis "Bran", Duca Stănescu, Victor Stănescu, Mihalache Stănescu, Săndel Toader, Marin Toader şi Claudiu Dimovici. Istrate Stănescu, Duca Stănescu şi Victor Stănescu sunt acuzaţi că ar fi constituit grupul infracţional la care au aderat şi alte 14 persoane şi au fost arestaţi după ce procurorii au efectuat 15 percheziţii domiciliare în Iveşti, Lieşti, Griviţa şi Galaţi. Ancheta a dezvăluit faptul că, în perioada 2009 – 2011, grupul infracţional a înfiinţat mai multe societăţi comerciale pe numele unor persoane interpuse, prin intermediul cărora se desfăşurau activităţi comerciale, fără ca acestea să fie evidenţiate în contabilitate. Prin astfel de acţiuni bugetul statului a fost prejudiciat cu 1,5 milioane de euro.

Încă o arestare la judecată

În vederea asigurării recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile şi autoturisme de lux aparţinând inculpaţilor. După ce dosarul a ajuns în instanţă, judecătorii au decis că şi Cezar Stănescu trebuie să ajungă după gratii, aşa că au emis, în noiembrie, un mandat de arestare preventivă de 30 de zile pe numele acestuia. Inculpaţii vor fi aduşi în faţa judecătorilor la începutul anului viitor, când va avea loc următorul termen de judecată.

Citit 3337 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2013 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.