Scandalul căldurii continuă la Galaţi: Lichidatorul Apaterm toacă banii gălăţenilor
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Scandalul căldurii continuă la Galaţi: Lichidatorul Apaterm toacă banii gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Firma care se ocupă de lichidarea companiei publice de furnizare a agentului termic în Galaţi a încasat de la Apaterm onorarii de 1,5 milioane de lei noi * Peste 90 la sută din sumă provine din întreţinerea achitată de gălăţeni "la zi" şi nu din recuperarea banilor de la datornici, operaţiune care merge, de altfel, foarte prost * Conducerea Apaterm a reclamat în instanţă că banii i-au fost luaţi de lichidator prin "presiune şi şantaj"


Aşa cum reiese din cifre, banii plătiţi, la zi, drept întreţinere, de cetăţenii Galaţiului, se duc la lichidatorul CC Insol, care nu a vândut până acum nimic din activele Apaterm şi nici n-a recuperat mare brânză de datornici. Între timp, gălăţenii stau cu sufletul la gură zilnic, neştiind dacă nu cumva mâine Romgaz va tăia gazele Electrocentrale, care la rândul ei nu va mai furniza căldură populaţiei, din cauza datoriilor neîncasate de la Apaterm. Legea este însă clară: dacă, la reorganizare, prioritară este scoaterea la suprafaţă a celui aflat în nevoi, în faliment, prioritare sunt cheltuielile cu lichidarea, aici intrând salariile lichidatorului.

În instanţă, acuze tari

Ameninţări, şantaj sunt cuvinte care apar în acţiunile, având drept obiect diferite aspecte legate de soarta Apaterm, aflate pe rolul Tribunalului şi al Curţii de Apel. Din momentul noiembrie 2011, când Apaterm a fost declarată în faliment, şi până acum, s-a dus un adevărat război al nervilor între administratorul special şi lichidator. Lupta s-a purtat în sălile de judecată şi a scos la iveală tensiunile existente între cele două părţi.
Apaterm a cerut CC Insol restituirea sumei de 1.551.260,92 de lei, onorariu încasat necuvenit în opinia sa, sumă care l-ar ajuta să achite combustibilul ce i se livrează pentru iarna 2012 - 2013. Tot societatea a mai solicitat schimbarea lichidatorului pe motiv că ar fi şi datornic al Apaterm, tocmai pentru că ar fi încasat suma necuvenită, dar şi supraveghetor, lucru care ar duce la un conflict de interese. Onorariul CC Insol fusese stabilit în adunarea creditorilor în cuantum de 35.000 de lei plus şapte procente din fondurile obţinute prin lichidarea bunurilor şi recuperarea creanţelor Apaterm. Această sumă a fost prezentată instanţei abia la aproape cinci luni de la data publicării în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI), pentru că atunci Insol a venit la confirmare. Practic, firma a încasat acest onorariu cel puţin de la începutul anului până în septembrie 2012. 

"Presiuni şi şantaj"

Apaterm mai afirmă că lichidatorul ar fi încasat între 15 noiembrie 2011 şi 28 februarie 2012  un onorariu de 348.122 de lei, „prin presiuni şi şantaj. Administratorul judiciar nu semna statele de plată a salariilor dacă nu i se plătea onorariul”. La rândul său, CC Insol nu recunoaşte suma de peste 1.500.000 de lei, spunând că este „o greşeală de redactare” a Apaterm, fără să precizeze o altă cifră. Se mai arată că onorariul este în „conformitate cu decizia creditorului majoritar”, iar din acte reiese că, mai târziu, acesta a hotărât reducerea la 16.000 de lei şi la două procente din încasări.
Interesant este că imediat după confirmarea acestui ultim onorariu, Apaterm a renunţat la cererea de înlocuire a CC Insol, toţi cei implicaţi primind ca termen 19 martie, până când se speră că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor da o soluţie în dosarul recursului la falimentul Apaterm, cu termen pe 30 ianuarie.
Reamintim că, în vara lui 2011, Apaterm a fost cea care şi-a recunoscut insolvenţa, cerând să intre în reorganizare. A fost angajată Rominsolv SPRL pentru a face un plan menit să pună pe picioare activitatea. Numai că acel plan a ignorat complet pe cel mai mare dintre creditorii Apaterm, Electrocentrale, care deţinea 90 la sută din datoriile societăţii. Acest lucru i-a fost fatal societăţii de furnizare a agentului termic pentru care judecătorul a decis intrarea în procedura simplificată a falimentului.

Citit 3924 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2013 18:13

14 comentarii

 • postat de agurida pt. ceteteanul de mai jos.
  Luni, 28 Ianuarie 2013 10:55
  Ce te f.....grija cetatene pt. datornici ,ori faci si tu parte din aceasta categorie ??????????Din cauza lor imi opreste astia caldura si apa calda.....sa-i oblige sa-si plateasca datoriile.....sa se rezolve odata cu pomenile astea ...nu se mai poate ....sa se duca unde a intarcat mutu iapa,m-am saturat de ei !!!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de DoRmi
  Duminică, 27 Ianuarie 2013 01:11
  Si inca ceva!
  Si D-stra, Doamna Maria Fabian, cat si D-l Costel Crangan dar si o parte dintre cititorii - comentatori vorbiti de falimentul APATERM. Personal nu cunosc care instanta a pronuntat acest grav verdict si nici cand !

  Felicitari !!!
  Si va rugam sa ne tineti la curent cu evolutia ulterioara.
  Va multumim!
  0
  0
  Raportează
 • postat de DoRmi
  Duminică, 27 Ianuarie 2013 01:05
  ATUNCI si numai ATUNCI cand politicul isi numeste"manechinele" in fruntea unor astfel de unitati, ASA si numai ASA se intampla!!! ASA s-a intamplat la nivelul intregii tari cu toata economie nationala!!! Acesta-i adevaratul motiv al DEZASTRULUI si al SARACIRII noastre !!! !!! !!!
  Specialistii de toate felurile au fost, deliberat, lasati sa plece sau intentionat dati deoparte ori trimisi ... "afara". Asa se face ca din Romania au plecat peste trei milioane de romani iar in Galati au disparut aproape o suta mii de locuri de munca !!! Este enorm de multa HOTIE in acesti 23 de ani pentru ca reprezentantii PARTIDELOR POLITICE au dat tonul, GUVERNELE si institutiile lor au fost si sunt ... mute, iar INSTITUTIA PREZIDENTIALA a fost, este si va fi ... oarba !!! Iar JUSTITIA ... doarme pe ea, imbracata si incaltata-n papuci.
  Pentru toate aceste nenorociri pricinuite noua, ar trebui o alta REVOLUTIE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de CETATEANU
  Vineri, 25 Ianuarie 2013 19:00
  ASTA NU E NIMIC .... FATA DE CE O SA FIE...sa vedem ce o sa fie cand ramane lichidatorul sa recupereze debitele...O sa taie in carne vie....Oare domnul primar stie ? Cateva mii de galateni o sa ramana pe strazi... cu locuintele vandute de recuperatori...A bagat Apatermul in faliment...si a facut o noua firma Calorgal,care din start e falimentara...EU ca cetatean al orasului asta nu inteleg schimbarea asta... Domnule primar ati ieftinit gigacaloria? ...sau Calorgal o sa produca gigacaloria la juma de pret... ?Nu domnule primar ...ati lasat mii de galateni pe mana unor HOTI.,.APATERM DE 23 DE ANI A FOST CONDUSA DE DIRECTORI PUSI DE CATRE PRIMARIE....DISTRUGETI GALATIUL CU INTERESELE VOASTRE POLITICE.... RUSINE....
  0
  0
  Raportează
 • postat de GIGEL A LUI LENUTA
  Vineri, 25 Ianuarie 2013 09:01
  Ba fraierilor, ce mai comentati?Nu voi ati votat USL-ul cu peste 60%?Si pe Durbaca si Paslaru?

  Deci 60% dintre galateni sunt niste maimutoi cu pretentii de fasole cu carnati,saramle si bautura.MOACA, de la biserici.
  HUOOOOOOOOOOOOOOOOOO!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Realist
  Joi, 24 Ianuarie 2013 21:04
  Pe strada Brailei nr. 165 se afla blocul A3, cu circa 90 apartamente, nu cred ca la toate se afla aceasta firma. Ii protejati cumva ? Sunt de-ai vostri ? Bine ca nu locuiesc in acel bloc. Ramaneam fara prieteni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de chiri
  Joi, 24 Ianuarie 2013 19:50
  ar trebui platit la fiecare parte consumata
  0
  0
  Raportează
 • postat de agurida
  Joi, 24 Ianuarie 2013 15:15
  Acest sarlatan care se numeste cubasa,intentiona sa ne mai puna la o alta cheltuiala prin acele abonamente de intretinere a instalatiei....auziti fratilor,eu instalator sa-l platesc pe el ca sa-mi intretina instalatia....huooooooo !!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marinovici
  Joi, 24 Ianuarie 2013 10:32
  Da ce contributie geniala avea godacul de Cubasa de ridica primele astea nesimtite? Ce stia si ce stie asta sa faca? Precum "specialistul" de Cubasa, inca mai sunt destui lipitori de afise pe posturi gras platite in Apaterm. Capusa asta trebuia desfiintata de mult timp, ideal era sa se faca la fel ca la Bucuresti (incepand cu sem 2 din 2013), fuzionarea Elcen cu Radet si consumatorul final sa plateasca agentul termic direct de la producator , nu prin capuse intermediare, Se vede de la o posta ca la Galati se doreste mentinerea acelorasi golani in functii pe care nu isi justifica activitatea, pt ca vom regasi aceleasi lepre si in nou infiintata Calorgal
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gica Contra
  Joi, 24 Ianuarie 2013 10:27
  Ce inseamna cuvantul PREME ,ca in DEX nu l am gasit !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de nu mai conteaza cine scrie...ne-am saturat sa tot citim si sa vedem ce se intampla
  Joi, 24 Ianuarie 2013 09:57
  Dar atunci cand d-l Cubasa a incasat preme de 1 miliard de la APATERM pentru merite deosebite cum a fost?
  Dar atunci cand unii din directia economica au taiat facturi la fiecare sfarsit de an pentru a putea lua unii preme,, mai sus mentionati,, cum a fost?
  Dar actuala conducere,, administrator special,, care beneficiaza atat de salariul de administrator cat si cel de director tehnic, este moral acest lucru?

  Au dat oameni afara pentru a putea lua aceste personaje mai multi bani.......nu este deloc moral.â

  Administratorul special trebuia ramane acolo unde a fost la directia tehnica....ar fi ramas in imaginea unora un inginer desavarsit.........asa nu este decat un om care nu intelege legea si nici cei din jur nu o pot ajuta sa inteleaga...........NU POTI FACE 2 LUCRURI PERFECT.....unu si bun.

  Din pacate asta este Romania.
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA
  Joi, 24 Ianuarie 2013 09:45
  JUSTITIA = SUBMINATORUL SIGURANTEI SI ECONOMIEI TARII.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai poenaru
  Joi, 24 Ianuarie 2013 08:12
  sa-i fie rusine acestei firme -capusa cu rol de lichidator ! ea a aparut i galati datorita p.d.l.-ului , adusa de o fosta conducere a electrocentrale . apaterm da oameni afara dar risipeste banii pe nemernici ca aceasta firma!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Caracteristic țări noastre, brambureală, ineficiență,pierdere de timp.
  Joi, 24 Ianuarie 2013 00:58
  Brambureală, dezorganizare, bătaie de joc. Cam asta-i pe la noi prin țară și Galațiul nu se dezminte, se aliniază cerințelor mioriticilor acțiuni de distrugere și înșelăciune a unei populații obosite și dezamăgite de ineficiența celor 23 de ani pierduți pe aceste meleaguri pierdute în timp.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.