Scandalul căldurii continuă la Galaţi: Lichidatorul Apaterm toacă banii gălăţenilor
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Scandalul căldurii continuă la Galaţi: Lichidatorul Apaterm toacă banii gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Firma care se ocupă de lichidarea companiei publice de furnizare a agentului termic în Galaţi a încasat de la Apaterm onorarii de 1,5 milioane de lei noi * Peste 90 la sută din sumă provine din întreţinerea achitată de gălăţeni "la zi" şi nu din recuperarea banilor de la datornici, operaţiune care merge, de altfel, foarte prost * Conducerea Apaterm a reclamat în instanţă că banii i-au fost luaţi de lichidator prin "presiune şi şantaj"


Aşa cum reiese din cifre, banii plătiţi, la zi, drept întreţinere, de cetăţenii Galaţiului, se duc la lichidatorul CC Insol, care nu a vândut până acum nimic din activele Apaterm şi nici n-a recuperat mare brânză de datornici. Între timp, gălăţenii stau cu sufletul la gură zilnic, neştiind dacă nu cumva mâine Romgaz va tăia gazele Electrocentrale, care la rândul ei nu va mai furniza căldură populaţiei, din cauza datoriilor neîncasate de la Apaterm. Legea este însă clară: dacă, la reorganizare, prioritară este scoaterea la suprafaţă a celui aflat în nevoi, în faliment, prioritare sunt cheltuielile cu lichidarea, aici intrând salariile lichidatorului.

În instanţă, acuze tari

Ameninţări, şantaj sunt cuvinte care apar în acţiunile, având drept obiect diferite aspecte legate de soarta Apaterm, aflate pe rolul Tribunalului şi al Curţii de Apel. Din momentul noiembrie 2011, când Apaterm a fost declarată în faliment, şi până acum, s-a dus un adevărat război al nervilor între administratorul special şi lichidator. Lupta s-a purtat în sălile de judecată şi a scos la iveală tensiunile existente între cele două părţi.

Apaterm a cerut CC Insol restituirea sumei de 1.551.260,92 de lei, onorariu încasat necuvenit în opinia sa, sumă care l-ar ajuta să achite combustibilul ce i se livrează pentru iarna 2012 - 2013. Tot societatea a mai solicitat schimbarea lichidatorului pe motiv că ar fi şi datornic al Apaterm, tocmai pentru că ar fi încasat suma necuvenită, dar şi supraveghetor, lucru care ar duce la un conflict de interese. Onorariul CC Insol fusese stabilit în adunarea creditorilor în cuantum de 35.000 de lei plus şapte procente din fondurile obţinute prin lichidarea bunurilor şi recuperarea creanţelor Apaterm. Această sumă a fost prezentată instanţei abia la aproape cinci luni de la data publicării în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI), pentru că atunci Insol a venit la confirmare. Practic, firma a încasat acest onorariu cel puţin de la începutul anului până în septembrie 2012. 

"Presiuni şi şantaj"

Apaterm mai afirmă că lichidatorul ar fi încasat între 15 noiembrie 2011 şi 28 februarie 2012  un onorariu de 348.122 de lei, „prin presiuni şi şantaj. Administratorul judiciar nu semna statele de plată a salariilor dacă nu i se plătea onorariul”. La rândul său, CC Insol nu recunoaşte suma de peste 1.500.000 de lei, spunând că este „o greşeală de redactare” a Apaterm, fără să precizeze o altă cifră. Se mai arată că onorariul este în „conformitate cu decizia creditorului majoritar”, iar din acte reiese că, mai târziu, acesta a hotărât reducerea la 16.000 de lei şi la două procente din încasări.

Interesant este că imediat după confirmarea acestui ultim onorariu, Apaterm a renunţat la cererea de înlocuire a CC Insol, toţi cei implicaţi primind ca termen 19 martie, până când se speră că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor da o soluţie în dosarul recursului la falimentul Apaterm, cu termen pe 30 ianuarie.

Reamintim că, în vara lui 2011, Apaterm a fost cea care şi-a recunoscut insolvenţa, cerând să intre în reorganizare. A fost angajată Rominsolv SPRL pentru a face un plan menit să pună pe picioare activitatea. Numai că acel plan a ignorat complet pe cel mai mare dintre creditorii Apaterm, Electrocentrale, care deţinea 90 la sută din datoriile societăţii. Acest lucru i-a fost fatal societăţii de furnizare a agentului termic pentru care judecătorul a decis intrarea în procedura simplificată a falimentului.

Citit 3997 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2013 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.