Pensionarea forţată

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Vasile D., din Schela, jud Galaţi, ne întreabă cine dispune pensionarea anticipată şi în ce condiţii poate avea loc aceasta. Cititorul nostru susţine că patronul la care munceşte doreşte să îl pensioneze forţat.

Se poate ieşi la pensie anticipat numai dacă îndepliniţi condiţiile prevăzute de Legea 19/2000 pentru a beneficia de pensie, fie ea anticipată, anticipată parţială ori de limita de vârstă.

Mai bine spus "s-ar putea", întrucât, exceptând pensia pentru limită de vârstă, pentru celelalte categorii de pensie nu există prevederi legale care să-i permită angajatorului să te concedieze; pentru a beneficia de alte categorii de pensie, titularul trebuie să facă personal cererea.

Pentru pensionarea anticipată trebuie să îndepliniţi anumite criterii, printre care şi o anumită vechime în muncă!

Executare silită

„Am rugămintea de a fi sfătuit cum pot proceda pentru a-mi recupera o creanţă de circa 10.000 lei din partea unei societăţi comerciale.

Societatea comercială şi-a încetat activitatea fără a fi ştearsă din Registrul Comerţului.

Executarea silită pentru suma de 10.000 lei s-a făcut pentru o fermă care a fost evaluată la 30.000 lei. La licitaţie mai există şi alţi creditori. Cum după mai multe şedinţe de licitaţie, nimeni nu a participat, am dorit să iau din întreg (mai multe construcţii agricole) valoarea proporţională a creanţei mele.

Executorul mi-a spus că nu pot, întrucât trebuie să plătesc şi o anumită sumă peste cei 10.000 de lei pentru a acoperi şi creanţele altor creditori.

Doresc să fiu sfătuit cum să procedez, dacă trebuie să plătesc şi alte sume şi care este calea juridică de urmat?”, ne întreabă domnul George Valeriu.

Potrivit Codului de procedură civilă - art.508 al.2: în cazul în care "corpul de proprietate este compus din mai multe parcele, executorul judecătoresc va putea dispune, la cererea debitorului sau a creditorului urmăritor, ca vânzarea să se facă separat pentru fiecare parcelă în parte. În cazul când parcelele se vând separat, ordinea vânzării lor va fi arătată de debitor, iar în lipsa unei asemenea menţiuni, va fi stabilită de executor".

Înţeleg că executorul refuză parcelarea doar pentru că, probabil, imobilul a fost înscris în Cartea Funciară ca un tot întreg, dar, în acelaşi timp, cred că este oportun să se realizeze o parcelare a imobilelor, la cererea dumneavoastră, în calitate de creditor urmăritor. Dacă executorul va emite un act de refuz scris, cereţi pe calea contestaţiei la actul executorului ca instanţa de judecată să dispună parcelarea conform unei eventuale expertize, dacă va fi cazul.

Dacă nu se reuşeşte parcelarea, singura soluţie este să achitaţi dumneavoastră întregul preţ al imobilului, urmând ca executorul să „îndestuleze” pe ceilalţi creditori din diferenţa de bani, achitată în plus de dumneavoastră.

O altă sugestie ar fi să ajungeţi la un acord cu un alt creditor (sau mai mulţi), împreună cu care să achiziţionaţi imobilul, urmând să efectuaţi un partaj al indiviziunii, după întocmirea tuturor formalităţilor.

Citit 1117 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.