Funcţia publică nu este o salvare pentru infractori. Drumul spre închisoare trece prin Parlament

Funcţia publică nu este o salvare pentru infractori. Drumul spre închisoare trece prin Parlament
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O serie de oameni politici au ajuns acum să înfunde puşcăria pentru fapte de corupţie. Chiar dacă au avut un parcurs mai sinuos, dosarele s-au finalizat cu pedepse cu executare. De la înălţimea funcţiei de senator, Cătălin Voicu a cerut, potrivit celor de la Direcţia Naţională Anticorupţie, sute de mii de euro pentru a interveni în favoarea unor afacerişti care aveau fie probleme cu legea, fie dosare civile cu miză mare. El i-a cerut 260.000 de euro omului de afaceri Costel Căşuneanu pentru a interveni pe lângă fostul judecător Florin Costiniu, care la rândul său ar fi trebuit să-l ajute cu nişte procese comerciale. Tot Voicu a pretins de la afaceristul Marius Locic 119.000 de euro pentru a-l ajuta cu nişte dosare penale în care ar fi trebuit să i se ceară arestarea. Pe interceptări a apărut şi faptul că Voicu îşi dorea să ajungă ministru al Internelor. Fostul senator Cătălin Voicu a primit şapte ani cu executare pentru trafic de influenţă.

Nati Meir, fost deputat în Parlamentul României, a fost acuzat că a înşelat mai multe persoane, oferindu-le locuri de muncă în Israel, iar într-un alt dosar că a oferit împrumuturi în valută pentru care a cerut garanţii imobiliare.Ca să fie credibil arăta celor dornici un sac plin cu valută falsă. Iar la Galaţi, a avut dosarul prin care, aflat în Penitenciar, le-a cerut unor condamnaţi peste 60.000 de euro ca să-i scape cu pedepse cu suspendare. Într-un final, fiul său a fost prins în flagrant delict, luând 20.000 de euro. În acest dosar, Curtea de Apel Galaţi i-a redus condamnarea lui Nati Meir de la şapte ani şi jumătate la cinci ani şi jumătate.

„Dosarul caltaboşul” a adus condamnări de câte trei ani de puşcărie pentru foştii miniştri Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan. Peste 15.000 de euro, o maşină de lux şi produse alimentare i-au fost date lui Remeş de către Mureşan de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, care dorea să câştige nişte licitaţii publice de atribuire a unor lucrări de amenajări funciare.

Boldea, primul parlamentar gălăţean ajuns după gratii

Mihail Boldea este primul parlamentar gălăţean ajuns după gratii. Fostul demnitar este acuzat că a făcut mai multe fraude imobiliare, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro. Scandalul în care este implicat Boldea a început în martie 2012. Atunci, procurorii DIICOT l-au pus sub învinuire pe fostul deputat şi au făcut mai multe percheziţii, în urma cărora au ridicat mai multe probe. La doar o zi după punerea sub învinuire, Boldea a părăsit România, el fiind arestat preventiv în lipsă. Vacanţa lui în Kenya a fost una scurtă, fiind adus în ţară şi încarcerat.

Fraude cu imobile

Procurorii DIICOT au arătat că grupul infracţional condus de Mihail Boldea identifica terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale. După identificare, imobilele şi terenurile erau trecute în proprietatea unor membri ai grupului. În acest scop, învinuiţii au folosit hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals.

Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale.

Un nou dosar, alte acuzaţii

Dosarul de la DIICOT nu este singurul pe numele fostului deputat de Galaţi. Acesta a fost deja pus sub învinuire şi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză pe Boldea de implicarea în cel mai mare tun imobiliar al anilor 2000. Procurorii DNA anchetează în acest dosar modul în care a fost preluat Aviasanul. Deşi, iniţial, Mihail Boldea a primit mai multe decizii de neîncepere a urmăririi penale, procurorii anticorupţie au obţinut revocarea acestora şi punerea sub învinuire a fostului parlamentar.

Acestea nu sunt singurele anchete ale lui Boldea, procurorii DIICOT având în cercetare şi alte cauze penale care îl privesc pe acesta.

Citit 1122 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2013 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.