Codul de procedură penală – pe nisipuri mişcătoare

Codul de procedură penală – pe nisipuri mişcătoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu prilejul discuţiei purtate cu Gabriel Enciu (foto), procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, am reţinut şi alte câteva aspecte importante cuprinse în proiectul noului Cod de procedură penală. Unul dintre acestea e cuprins în capitolul ce se referă la competenţele procurorului în care, la fel, se aduc unele modificări.

Urmărirea penală

„Cu privire la efectuarea urmăririi penale de către procurorii parchetelor de pe lângă curţile de apel, precizează procurorul Gabriel Enciu, trebuie reţinut că, până acum, categoria aceasta de magistraţi efectua urmărirea penală în cauze în care erau reclamaţi judecători şi procurori de la instanţele ierarhic superioare, poliţişti care au calitatea de organe de cercetare penală ale poliţiei judiciare, notari, avocaţi, executori judecătoreşti”.

„Conform proiectului noului Cod de procedură penală, avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti, în funcţie de natura infracţiunilor săvârşite, vor fi cercetaţi de către procurorii parchetelor de pe lângă judecătorii sau de pe lângă tribunale.”

E benefică sau nu această modificare? „E mai bine, pentru că nu trebuie să ai o calitate specială pentru a fi judecat de către Curtea de Apel. Dar vreau să vă spun că şi aceste modificări trebuie tratate cu rezerva de rigoare din moment ce, din 1997 încoace, competenţele de genul celor amintite au trecut când la curţile de apel, când la judecătorii, când la tribunale”.

Recuzarea - doar parţială şi nu în bloc

Alte modificări sesizate se referă la „inadmisibilitatea unor cereri de recuzare cu care se confruntă şi parchetele şi instanţele de judecată. Sunt, de exemplu, petenţi care recuză în bloc toată instanţa sau întreaga unitate  de parchet”.

„Conform modificărilor introduse prin noul proiect al Codului de procedură penală, la art.66, al.2 se prevede că cererea de recuzare poate fi făcută împotriva procurorului, poliţistului sau judecătorului care efectuează activităţi judiciare în cauza respectivă, ceea ce nu e rău. Devine inadmisibilă cererea de recuzare asupra procurorului sau judecătorului chemat să se pronunţe cu privire la recuzare”.

Înregistrări audio-video şi la Parchet

Una dintre noutăţile de interes şi pentru public se referă la dotarea parchetelor cu mijloace tehnice de înregistrare audio sau audio-video:

„Şi ascultarea inculpatului trebuie înregistrată cu mijloace tehnice de acest gen, nu-i aşa? Dar se lasă, totuşi, o excepţie şi anume pentru cazurile în care această înregistrare nu e posibilă din motive obiective; în această situaţie trebuie însă indicat, la concret, motivul pentru care nu e posibilă înregistrarea”, spune Gabriel Enciu.

Citit 2595 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.