Contrabandă organizată ceas

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum am mai spus, 14 persoane acuzate că au constituit un grup infracţional organizat sau că au aderat la acest grup, că au trecut fraudulos frontiera de stat a României şi că au făcut contrabandă cu ţigări au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Galaţi.

„Moşu” moldoveano/român

Şi, dacă tot au fost „etichetaţi” ca fiind bine organizaţi, trebuie spus că, într-adevăr, toţi membrii grupului aveau misiuni precise. Unii procurau ţigările din Republica Moldova şi le treceau ilegal peste Prut.

De exemplu, Ţîu Ion, zis „Moşu”, e de loc din Republica Moldova, dar are dublă cetăţenie, fiind domiciliat în Suceveni, judeţul Galaţi. Ţîu Ion, zis „Moşu”, lua banii pentru ţigări, dar şi pentru recompensarea colaboratorilor, inclusiv a celor din Republica Moldova care păzeau frontiera de stat a ţării vecine.

Conform datelor cuprinse în rechizitoriul procurorilor, membrii de vază ai „palierului de comandă” erau Lefter Aurelian, Gîţu Marius Eugen, Nica Aurel şi Blănaru Dragoş.

Rogojenii şi Suceveni – teatrele de operaţiuni

Faţă  de alte cazuri de contrabandă cu ţigări trecute ilegal peste Prut, acum contrabandiştii au ales zona Suceveni - Rogojeni. De ce? Pentru că unele gospodării din Rogojeni au grădinile întinse aproape de malul Prutului, iar coletele cu ţigări puteau fi preluate foarte uşor în acele gospodării, după care puteau fi camuflate şi transportate oarecum mai în siguranţă.

Erau cărate pe Drumul Judeţean 242 D, adică nu pe traseul obişnuit, pe DN 26, pe la Oancea, Vlădeşti, Brăneşti, Drăculeşti şi Folteşti, care sunt localităţi de frontieră, ci pe la Roşcani-Băneasa, apoi pe la Tg. Bujor, Fârţăneşti, Folteşti.

Tot o noutate o reprezintă şi faptul că la transportul ţigărilor, care erau camuflate şi ambalate cu materiale impermeabile, erau folosite şi căruţe, iar conducătorii acestor vehicule erau instruiţi că, dacă sunt opriţi pentru control, să lase totul baltă şi să o rupă la fugă.

Mai era angrenat în afacere şi un antemergător, care dădea semnal de alarmă dacă drumul nu era „curat”. Ulterior, marfa de contrabandă era mutată într-un Volkswagen Passat înmatriculat în Bulgaria, care îi aparţinea lui Nica Aurel.

Din iunie şi până în septembrie anul trecut, gruparea contrabandistă a organizat şi pus în operă cinci mari acţiuni de gen, ajungând la cifra de 23.400 de pachete de ţigări „Plugarul”, afacere prin care s-a creat un prejudiciu la buget  de peste 222.000 lei.

Această marfă cumpărată din Ucraina sau R.Moldova la un preţ cu 70-80 la sută mai mic decât în România era apoi sustrasă de la plata taxelor vamale de import, a TVA la import şi a accizei. De asemenea, prin comercializarea ulterioară „la negru” se obţineau profituri importante având în vedere că se eluda plata impozitului pe profit şi a TVA.

Vom vedea cum vor sta lucrurile în instanţa de judecată, dacă şi cu cât vor fi „răsplătite” cele 14 persoane, pentru truda lor de dincolo de lege.

Citit 2205 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.