Profesorul universitar Florian Şipoş, condamnat pentru şpagă la examene

Profesorul universitar Florian Şipoş, condamnat pentru şpagă la examene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Profesorul universitar Florian Şipoş a primit doi ani şi patru luni de închisoare * Din cauza vârstei, pedeapsa va fi executată cu suspendare * Un examen nu era mai scump de 180 de lei *

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi l-au condamnat pe fostul profesor universitar Florian Şipoş la doi ani şi patru luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Ţinând cont de vârsta înaintată a inculpatului (născut în 1930), judecătorii au decis ca pedeapsa să fie cu suspendare.

Florian Şipoş a fost obligat de instanţă să plătească 1.700 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată către stat, iar de la domiciliul lui au fost confiscate următoarele sume de bani: 5.780 lei, 150 dolari SUA şi 20 euro.

Ce s-a întâmplat de fapt?

Inculpatul Şipoş Florian a fost conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi până în anul 1995, dar şi-a continuat activitatea la aceeaşi facultate până în anul 2005, ca profesor asociat, cu aprobarea conducerii universităţii.

În perioada 2004-2006, inculpatul Şipoş Florian, în ideea de a-şi mări veniturile, a hotărât să ajute diferiţi studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Economice pentru ca aceştia să promoveze examenele mai uşor.

Inculpatul se bucura de notorietate în cadrul facultăţii şi era oarecum renumit  pentru „ajutoarele” pe care le dădea diferiţilor studenţi pentru a promova nelegal unele examene.

Profesorul pretindea sau primea diferite sume de bani cuprinse între 100 şi 200 de lei pentru a interveni la profesorii examinatori în vederea promovării de către studenţi a examenelor, în special la disciplina de management, condusă de profesoara universitară Olaru Adriana.

Astfel, în luna septembrie 2004, martorii - studenţi Bulgaru Cristina şi Dimofte Florin - au dat împreună inculpatului Şipoş  Florian  suma de 300 de lei, ştiind că acesta este renumit în cadrul facultăţii şi poate interveni la profesorul examinator pentru obţinerea mai uşoară a unei note de trecere.

În cursul anului 2005 şi 2006, inculpatul a primit şi a pretins bani de la mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice, lăsându-i să creadă că restanţele şi examenele pe care le au la disciplina management vor fi promovate.

În total, inculpatul Şipoş Florian a primit diferite sume de bani, în lei şi valută, de la un număr de circa 35-40 studenţi pentru a interveni la profesorii examinatori. Se pare că toţi studenţii care treceau pe la Şipoş promovau examenele, dar cu note foarte mici (de 5 şi 6).

Greşeala recunoscută…

Inculpatul Şipoş Florian a recunoscut fapta comisă în faza de urmărire penală, dar a precizat că o parte din bani erau însuşiţi de profesorii examinatori, în special de profesoara Olaru Adriana.

Audiat în faţa instanţei de judecată, inculpatul a recunoscut fapta comisă, precizând printre altele că a primit diferite sume de bani de la unii studenţi, pentru a-i ajuta la unele examene unde aveau restanţe sau se aflau în situaţie de corigenţă.

Inculpatul a mai arătat că regretă fapta comisă şi că studenţii pe care i-a ajutat aveau serioase carenţe şcolare.

Unul da, unul nu

Din rechizitoriul Prchetului rezultă că sumele pretinse şi date inculpatului erau în general de 150-180 de lei. „Sumele confiscate (5.780 lei RON; 150 dolari şi 20 euro) în folosul statului sunt reale, sunt dovedite şi rezultă clar din declaraţiile martorilor audiaţi, potrivit cărora au fost circa 40 studenţi, iar fiecare a dat inculpatului în jur de 1,5 milioane lei vechi şi însumate rezultă cu certitudine circa 5.800 lei RON, plus sumele în valută”, se arată în rechizitoriu.

Martorii audiaţi în faza de judecată au confirmat integral situaţia de fapt şi vinovăţia inculpatului şi au mai arătat că nu ştiu ca din sumele de bani date inculpatului să fi primit o parte şi profesorii examinatori.

Probabil acesta a fost unul dintre motivele pentru care profesoara Olaru a fost scoasă de sub urmărire penală de către procurori.

Citit 4888 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.