Drepturile statului asupra moştenirii vacante

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Livia, din Frumuşiţa, jud. Galaţi, ne-a scris pentru că este o persoană singură (nu are moştenitori) şi doreşte să ştie ce se va întâmpla cu bunurile sale după deces. Domnul notar George Schin ne-a răspuns la această întrebare. Iată ce ar trebui să ştie cititoarea noastră.

Potrivit art. 680 din Codul civil “în lipsă de moştenitori legali sau testamentari, bunurile lăsate de defunct trec în proprietatea statului”.

Notarul public, potrivit art. 85 din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, constată vacanţa succesorală „la cererea reprezentantului statului” şi eliberează certificatul de vacanţă succesorală după expirarea termenului de prescripţie a dreptului de opţiune succesorală (conform art. 700 din Codul civil, dreptul de opţiune succesorală trebuie exercitat într-un termen de 6 luni de la data deschiderii moştenirii).

Însă notarul public este obligat să citeze autoritatea administraţiei publice competentă a prelua bunurile în toate cazurile în care succesiunea urmează a fi declarată vacantă, putând încredinţa administrarea provizorie a bunurilor unui curator desemnat, cu încunoştinţarea autorităţii administrativ teritoriale.

Instanţa decide

Statul nu are drept de opţiune succesorală, spre deosebire de ceilalţi moştenitori (aceştia îşi pot manifesta dreptul de opţiune succesorală prin: acceptare pură şi simplă – moştenitorii vor răspunde pentru datoriile şi sarcinile moştenirii şi cu bunurile proprii, acceptare sub beneficiu de inventar – moştenitorul va răspunde pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai în funcţie de activul dobândit prin moştenire şi renunţarea la moştenire – în acest mod se desfiinţează retroactiv vocaţia succesorală). Astfel, statul nu poate renunţa la moştenirea vacantă, de vreme ce bunurile succesorale, devenind fără  stăpân, ele ar reveni tot lui. După eliberarea certificatului de vacanţă a moştenirii notarul public nu mai poate elibera un alt certificat (de moştenitor).

Cei care au pretenţii la moştenire (succesorii care din motive de forţă majoră nu au putut accepta succesiunea în cadrul termenului de prescripţie de 6 luni sau care cer repunerea în termenul de prescripţie) sau au fost prejudiciaţi în alt fel prin eliberarea sau cuprinsul certificatului, pot cere prin justiţie anularea lui şi stabilirea drepturilor lor, după care notarul public va elibera certificatul de moştenitor pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Citit 2157 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.