Retrocedare ILEGALĂ în centrul oraşului, cu COMPLICITATEA "experţilor" din PRIMĂRIE

Retrocedare ILEGALĂ în centrul oraşului, cu COMPLICITATEA "experţilor" din PRIMĂRIE
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Retrocedarea unei alei din centrul Galaţiului face imposibilă intervenţia pompierilor şi a ambulanţelor în zonă * Primăria nu s-a apărat în proces, deşi în subteran există ţevi ce deservesc utilităţile publice


Galaţiul a devenit, fără dar şi poate, locul în care absolut orice absurditate este posibilă. Este şi cazul unei retrocedări de terenuri, situate chiar în centrul oraşului, retrocedare ce încalcă flagrant atât legea, cât şi bunul simţ.

Astfel, în urma unor sentinţe judecătoreşti, Primăria va fi nevoită să retrocedeze către foştii proprietari trei terenuri situate în cartierul Mazepa I, mai exact în spatele blocurilor Paltin 2 A şi Paltin 2 B. Toate bune şi frumoase, numai că, potrivit legii, aceste terenuri sunt de utilitate publică şi nu ar fi trebuit retrocedate. În schimb, urmaşii foştilor proprietari ar fi trebuit să primească despăgubiri materiale.

Dezinteres suspect din partea Primăriei

Asociaţia de proprietari numărul 130 se luptă de câţiva ani prin instanţe pentru a le da oamenilor ce locuiesc în zonă dreptul la viaţă. Asta deoarece, pe lângă faptul că respectivele terenuri sunt situate fix deasupra tunelurilor ce deservesc societăţile Primăriei, respectiv Apaterm şi Apă-Canal, prin retrocedarea acestor suprafeţe se blochează de facto absolut orice intervenţie a pompierilor sau ambulanţelor în zonă. Potrivit celor de la asociaţie, Primăria nu a făcut absolut nimic pentru a se apăra în acest caz şi nici măcar nu s-a interesat la societăţile din subordine pentru a vedea dacă în subteran există instalaţii ce ar putea afecta furnizarea utilităţilor în zonă.

CITEŞTE ŞI: Palatul Gheorghiu şi CALVARUL retrocedării/ ZECE dosare, acelaşi monument în RUINĂ (FOTO)

În Legea nr. 10 din 2001, la articolul 11, aliniatul 3, se precizează: "În cazul în care construcţiile expropriate au fost integral demolate şi lucrările pentru care s-a dispus exproprierea ocupă terenul parţial, persoana îndreptăţită poate obţine restituirea în natură a părţii de teren rămase liberă, pentru cea ocupată de construcţii noi, autorizate, cea afectată servituţilor legale şi altor amenajări de utilitate publică ale localităţilor urbane şi rurale, măsurile reparatorii stabilindu-se în echivalent".

În cazul de faţă, nu numai că strada pe care erau situate imobilele nu mai există, dar prin locul unde erau situate acum trece o alee de acces, ce deserveşte atât parcarea celor două blocuri, cât şi Pompierii, Poliţia sau Ambulanţa, în cazul în care unul din aceste servicii trebuie să facă o intervenţie în zonă.

Proprietarii sunt disperaţi

Proprietarii apartamentelor din zonă au depus nenumărate memorii către Primărie, dar şi către Poliţie şi Pompieri, pentru a încerca să repare, pe cât posibil, această aberaţie. Potrivit unui astfel de memoriu, ajuns şi la "Viaţa liberă", o astfel de situaţie este nemaivăzută. "Primăria Galaţi a efectuat retrocedarea a trei imobile, ca urmare a unor acţiuni în justiţie întreprinse de doamna Veronica Niculescu, din Bucureşti, şi de doamna Marieta Timofte Jora, din Galaţi. În urma acestor retrocedări s-a ajuns în situaţia nemaiîntâlnită de a se bloca strada betonată de acces dintre strada Roşiori şi blocurile Paltin 2 A şi Paltin 2 B, contrar tuturor normelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, care a trimis o comisie la faţa locului pentru analizarea situaţiei, confirmând prin adresa 115044/P/30.04.2014 că această stradă betonată este singura cale de acces a maşinilor cu autoscară care pot interveni pentru salvarea de vieţi omeneşti în cazul unui incendiu", susţin proprietarii.

 

 

Mai mult, potrivit asociaţiei, care a plătit doi experţi independenţi, şi care are ca martori foşti locatari ai străzii cu pricina, terenurile retrocedate nu sunt nici măcar cele corecte. "Retrocedarea celor trei imobile, ce au fost situate în fosta stradă Deşteptării, mai exact la numărul 10 şi la numărul 10 bis şi în strada Arhipelag, la numărul 3, s-a făcut în baza unui raport de expertiză întocmit, în anul 2006, de un fost salariat al Primăriei Galaţi de la Serviciul de Cadastru, ulterior expert judiciar, care a stabilit incorect amplasamentul celor trei imobile, ignorând în mod intenţionat strada de acces betonată dinspre blocurile Paltin 2 A şi Paltin 2 B, pe care nu a trecut-o în Anexa numărul 2 a Raportului de expertiză, pentru a influenţa hotărârea instanţei de judecată. În plus, expertul nu a răspuns singurei întrebări puse de instanţă, prin care s-a cerut identificarea terenului, cu precizarea dacă acesta este liber de construcţii şi dacă este sau nu afectat de utilităţi sau de detalii de sistematizare", mai susţin proprietarii.

Practic, ignorând această întrebare, expertul nu a precizat că în zona retrocedată există tuneluri de utilităţi de 1,2/1,8 metri, ce deservesc sistemele de furnizare a apei reci, a apei calde, cât şi sistemul de canalizare, cămine de vizitare ce sunt construcţii tehnico-edilitare de interes public, ce deservesc blocurile din zonă.

În acest caz, este suspect şi non-combatul Primăriei Galaţi, care, deşi a fost parte în proces, nu şi-a trimis reprezentanţii la niciun termen şi nu a solicitat nicio contraexpertiză.

 

 

La solicitarea unuia dintre proprietarii asociaţiei 130, în aprilie 2014 s-a efectuat o contraexpertiză topografică, realizată prin măsurători cu dispozitive GPS şi analizarea documentelor urbanistice, în urma căreia s-a stabilit că retrocedarea imobilului din strada Deşteptării 10 s-a făcut eronat, pe amplasamentul din Deşteptării 6. Mai mult, contraexpertiza a stabilit amplasamentul corect al fostului imobil din strada Deşteptării 10. Un plus de suspiciune ridică şi faptul că, la efectuarea expertizei şi, implicit, a retrocedării din anul 2006, nu s-a respectat nici faptul că zona a fost sistematizată şi prinsă în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) din anul 1999 şi nu putea face obiectul unei retrocedări.

"Ne exprimăm protestul faţă de retrocedarea abuzivă a străzii betonate, retrocedare ce va face imposibil accesul spre blocurile Paltin 2 A şi Paltin 2 B. Această stradă este în prezent folosită de către locatarii blocurilor şi de către deţinătorii spaţiilor comerciale de la parterul blocurilor. În plus, nu ne explicăm cum pot fi retrocedate tunelurile cu utilităţi, construcţii de interes public, ce deservesc blocurile adiacente", mai menţionează locatarii.

Cine este expertul

Cel care a întocmit expertiza în acest caz este Vasile Bideaua, fost angajat al Primăriei Galaţi, actualmente expert judiciar. De numele său se mai leagă o retrocedare cel puţin ciudată. Este vorba de retrocedarea unui teren de 1,5 hectare din Fileşti, teren pentru care Primăria Galaţi ar trebui să plătească nu mai puţin de 4,2 milioane de euro. El a fost cel care, prin expertiză, a stabilit această valoare a terenului, deşi, la ora respectivă, suprafaţa cu pricina nu valora mai mult de 300.000 de euro, potrivit experţilor imobiliari.

CITEŞTE ŞI: Parcarea din faţa Bisericii Mavramol va fi retrocedată / Poate scăpăm şi de peisajul sinistru

Citit 4867 ori Ultima modificare Duminică, 14 Septembrie 2014 18:57

13 comentarii

 • postat de georgel
  Marți, 16 Septembrie 2014 21:36
  89.136.0.***
  Pentru (postat de știți sigur că e așa?):

  Tipul are totuși calitatea că, cel puțin, se exprimă civilizat. Dar nu este deloc așa cum prezintă el situația. Nu știu dacă din lipsă de informație sau informație denaturată, dar lucrurile sunt altfel și mult mai complicate. O combinație cumplită de foarte multe derapaje ale justiției, Primăriei, celor care au garaje în zonă și presei locale care a tratat denaturat subiectul anterior. Un lucru e sigur: Retrocedarea încalcă legea retrocedărilor (L. 10/2001).
  1
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Marți, 16 Septembrie 2014 09:39
  92.80.191.***
  Jos cotetzele!
  ...cum pot fi expertii "independenti" daca sunt platiti de asociatie???
  2
  6
  Raportează
 • postat de corleone
  Luni, 15 Septembrie 2014 21:52
  5.13.195.***
  Primaria are un Serviciu GeoTopa Cad ,codus de Basov Elena membra PSD de VAZA,poate explica Golania din Republica Galati....pute a spaga si trafic de influenta..practicate cu Sarg de persoanele Citate.Unde este DNA,M.P. ,MAI si SRI....la EI ...USD.....
  1
  5
  Raportează
 • postat de Costi
  Luni, 15 Septembrie 2014 21:33
  5.13.228.***
  Hai sa vedem ce dosare gasim pe portalul instatelor de judecata, la o cautare dupa numele proprietarului terenului:

  Dosar: 5329/233/2012
  Admite în parte cererea. Dispune obligarea pârâtei Popa Mariana la ridicarea construcţiei cu destinaţia garaj auto edificată pe terenul situat în Galaţi, ...... proprietatea reclamantei, iar în caz de refuz autorizează reclamanta să efectueze aceste lucrări în numele şi pe cheltuiala pârâtei....

  Dosar: 5325/233/2012
  Admite în parte acţiunea. Dispune obligarea pârâtei SC NAVTRANS SRL la desfiinţarea construcţiei cu destinaţia garaj auto, edificată pe suprafaţa de teren de 17 mp din totalul de 118,6 mp, situat în Galaţi, teren proprietatea reclamantei Niculescu Veronica,iar în caz de refuz autorizează reclamanta să efectueze aceste lucrări în numele şi pe cheltuiala pârâtei. ...

  Dosar: 5327/233/2012
  Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a chematului în garanţie Municipiul Galaţi prin Primar, invocată de acesta, ca nefondată. Admite în parte acţiunea. Dispune obligarea pârâtului Şipoş Florian la desfiinţarea construcţiei cu destinaţia garaj auto, edificată pe suprafaţa de teren de 13,80 mp din totalul de 118,6 mp, situat în Galaţi, str. Deşteptării nr. 10


  Oare mai este nevoie de alte explicatii? Se pare ca smecherii cu garaje au comandat un articol urat la adresa proprietarului terenului. punct.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Akbar
  Luni, 15 Septembrie 2014 20:44
  5.13.189.***
  Care experti imobiliari, d-le autor de articol ? Are cineva habar ca la intocmirea unei documentatii pentru evaluarea unui teren sau imobil, un expert judiciar este obligat sa tina cont nu numai de legislatia in vigoare ci si de multi alti coeficienti, indici de inflatie, calcule serioase. Aici nu se evalueaza o baie daca are gresie sau faianta. Aici nu ne dam cu presupusul.
  Altfel nimeni nu-si pune pielea in saramura, pentru ca pe o astfel de expertiza se pune stampila si semnatura.
  15000 mp intravilan sa valoreze cat 3 apartamente de la Viva. Mi-ar fi jena !
  Halal expert imobiliari !
  Felicitari doamnelor si respect judecatorilor !
  0
  9
  Raportează
 • postat de stiti sigur ca-i asa ?
  Luni, 15 Septembrie 2014 20:18
  89.136.2.***
  Cunosc situatia destul de bine. Articolul este clar partinitor. Autorul articolului nu s-a documentat, nu a solicitat si opinia celorlalte persoane despre care scrie defaimator. Adevarul nu este cel prezentat in articol. De fapt, terenul revendicat este ocupat de garaje (constructii provizorii) si cei care le ocupa (nume cunoscute de fosti activisti de partid comunist transformati in actuali membri de partid extremist ), ca sa traga de timp cat mai mult posibil pentru a nu elibera terenul, incearca tot felul de tertipuri ca sa incite, sa influenteze opinia publica, procese peste procese in instanta de zeci de ani. Si doamnele care revendica terenul casei si curtii parintesti au de la Pompieri avizare ca nu se impiedica accesul in caz de nevoie. Exista si alte schite cu variante fata de cele prezentate in articol, etc. De unde stie autorul articolului ca retrocedarile sunt "ïlegale"? Chiar asa, locuitorii cui se lupta pt. dreptul la viata ? Vedeti ca cine sta la Paltin are si garaj pe terenul revendicat si de fapt, asa cum bine spunea cineva garaju-i buba.
  Oricum, ar fi bine sa acordati dreptul la replica si celorlalte parti pentru a cunoaste si "adevarul" lor. Nu ? Ca asa-i deontologic.
  0
  11
  Raportează
 • postat de didi
  Luni, 15 Septembrie 2014 19:44
  89.137.139.***
  si ce mai spun pupincuristii primarului in situatia de fata??????Nu au timp sa comenteze ,se intelege, asta le place ptr. ca asta fac.......
  1
  4
  Raportează
 • postat de DNAaaaaaaaaa, asta-i de voi specialitate....Anchetă urgent.
  Luni, 15 Septembrie 2014 17:02
  92.86.88.***
  Asta-i clar de DNA.....DNAaaaaaaaa, aude cineva pe acolo.
  1
  10
  Raportează
 • postat de Graur
  Luni, 15 Septembrie 2014 11:57
  109.166.137.***
  Cineva cu garaj nu vrea sa li se darame cotetul sa inteleg si o da de gard cu cea alee.
  Tipic

  @Georgiana: bun venit in Romania
  4
  8
  Raportează
 • postat de Georgiana
  Luni, 15 Septembrie 2014 11:40
  81.12.149.***
  1. Legea retrocedarilor, asa cum este ea la ora actuala si cum se aplica, este una dintre cele mai proaste legi facute de Parlamentul nostru!
  2. Primaria Galati avea parca o casa de avocatura la care apela.. Oare nu au putut gasi un expert judiciar independent si bun care sa solutioneze aceasta speta?
  0
  13
  Raportează
 • postat de Zap
  Luni, 15 Septembrie 2014 10:16
  89.136.2.***
  PROPRIETARII sunt disperati?!
  HA!
  Dar despre reclamantii care se judeca de aproape un DECENIU cu primaria ce sa mai zic? Una din doamne are 90 de ani, NOUAZECI DE ANI !
  Ce se asteapta?
  "Sa crape baba ca sa nu ii mai dam nimic!" nu?

  Ideal ar fi fost sa li se retrocedeze teren din zona GARAJELOR pe care toti papagalii de prin comentarii de pe aici se cacau pe ei ca sunt ilegale ! Dar bineinteles ca CINEVA a tras sfori sa fie lasate garajele in pace chiar daca se taie din strada.

  Asta nu discuta Viata Libera. Articol la comanda!


  "În schimb, urmaşii foştilor proprietari ar fi trebuit să primească despăgubiri materiale."
  Ne-am lamurit de mult ce inseamna "despagubiri materiale" - cred ca respectivii nici macar cheltuielile de judecata cu CIOCOII cu garaje din zona nu si le pot plati din "despagubirile materiale".
  5
  17
  Raportează
 • postat de стенка разин
  Luni, 15 Septembrie 2014 06:36
  5.13.219.***
  cre' ca pe pompieri ii incurca mai mult alea 30 de garaje dintre Paltin si G4.
  14
  16
  Raportează
 • postat de un cititor
  Luni, 15 Septembrie 2014 05:15
  5.13.219.***
  Oare peste cate sute de ani se vor termina cu aceste retrocedari dubioase?
  4
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.