Ce mai mişcă în anticorupţia gălăţeană

Ce mai mişcă în anticorupţia gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La nivel central, DNA e deja arhicunoscut. La uşa instituţiei se fac cele mai teribile reportaje. De la oamenii politici la cei din lumea fotbalului, cine a trecut pe la DNA ţine cu siguranţă prima pagină şi orele de vârf ale audienţei. Şi la Galaţi, DNA central are o „sucursală” numită Serviciul Teritorial. Aceasta este, însă, o structură care apare cât mai puţin posibil în media locală. De multe ori ne-am întrebat ce face şi de ce acţionează, dacă acţionează, atât de discret.

Gheorghe Ivan - uns procuror şef de CSM

Gheorghe Ivan este procurorul şef al Serviciului Teritorial Galaţi al DNA. Din septembrie 2008 şi până în aprilie 2009 a fost şef doar cu delegaţie. În primăvara aceasta a susţinut un concurs la DNA central, urmat de un interviu la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pe data de 7 mai, CSM a dispus numirea sa pe funcţie, cu un mandat de trei ani de zile.

Remember 2008

În 2008, structura gălăţeană a DNA, care are în sfera de competenţă tot ce mişcă în judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea, a avut de soluţionat 288 de cauze, faţă de 182 în anul precedent. 232 din acestea s-au înregistrat în 2008. Din cele 288 de cauze au fost soluţionate 196, într-un număr de nouă astfel de cauze fiind trimişi în judecată, prin rechizitoriu, 23 de inculpaţi. Dintre aceştia, trei au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv.

Aşa arată lucrurile statistic. Cu alte cuvinte mulţi veniţi, puţini aleşi. Majoritatea cazurilor a fost soluţionată cu neînceperea urmăririi penale (NUP) sau cu scoaterea de sub urmărire penală (SUP). Fiind sute ajunse şi doar zeci plecate spre judecată ni s-a părut curios.

„Cazurile au ajuns la noi prin sesizări din oficiu, dar şi ca urmare a plângerilor unor petenţi”, ne-a precizat  Gheorghe Ivan. Aşa că majoritatea covârşitoare a acestor cauze a avut soarta NUP-ului sau a SUP-ului, dovedindu-se nefondate. Lume rea, sau insuficienţa dovezilor?

Dintre cele 9 dosare soluţionate prin rechizitoriu şi care s-au dovedit a fi „adevărate”, în sensul că au putut fi probate, 8t au avut ca miez infracţiuni de corupţie (o luare de mită, una de cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene (înfruptare din sau deturnare de fonduri europene).

Candidatul şi grefiera

Prin rechizitoriul nr.158/P/2008 din 28 noiembrie 2008, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Balâc Gheorghe (fost candidat la Senatul României) pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată.

Procurorii DNA au reţinut în sarcina lui Balâc Gheorghe, administratorul mai multor societăţi comerciale gălăţene, că „în perioada 15 septembrie 2008 - 12 noiembrie 2008, i-a promis 650.000 lei unei grefiere de la Tribunalul Galaţi pentru a determina judecătorul care avea în lucru un dosar comercial să pronunţe o hotărâre favorabilă unei societăţi comerciale în care Balâc Gheorghe avea interes. Din suma pusă la bătaie 500.000 lei erau destinaţi judecătorului, restul urmând să fie răsplata pentru grefieră.”

Apoi, în 12 noiembrie 2008, Balâc a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA Galaţi, chiar în momentul când îi înmâna grefierei 1.000 de lei. Iniţial, el a fost reţinut pentru 24 de ore, după aceea s-a ajuns la arestarea preventivă pentru 30 de zile. Acum, cauza e în curs de judecată la Judecătoria Galaţi.

În misiune de şpagă pe şosea

Alt dosar (rechizitoriul nr. 215/P/2008 din data de 17 decembrie 2008) este cel prin care s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaţilor Milea Marius şi Rotaru Nicolae, ambii acuzaţi de  luare de mită. Rotaru Nicolae, aşa cum reiese şi din rechizitoriul DNA, în calitate de agent şef de poliţie la Serviciul Poliţiei Rutiere Vrancea, în noiembrie 2008, a comis două infracţiuni în timp ce era în misiune.

Avea obligaţia de a asigura respectarea regulilor de circulaţie pe Drumul European (DE) 85. Era dotat cu autoturism de serviciu, radar etc. Şi, în timp ce îşi exercita de mama focului atribuţiunile de serviciu a luat şpagă chiar acolo în mijlocul ditamai drumului european, inclusiv 1.000 de lei  de la un investigator sub acoperire pus acolo de DNA. Ca să ierte nişte păcătoşi de conducători auto de amenzile contravenţionale meritate.

În 28 noiembrie 2008, Rotaru Nicolae şi Milea Marius, ultimul  inspector principal, ofiţer de schimb cu atribuţii de control, au fost prinşi în flagrant delict în timp ce primeau 2.000 de lei, tot de la investigatori sub acoperire (conducători auto prinşi cu ocaua mică). Cei doi au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv.

Pedepsiţi cu libertate

Au fost arestaţi, iar la data de 26 martie a.c., prin sentinţa Curţii de Apel Galaţi au fost condamnaţi la trei ani şi şase luni de închisoare, dar cu… suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Au şi fost puşi imediat în libertate.

Procurorii DNA Galaţi au declarat recurs şi recent au şi înaintat motivele de recurs, acţiune ce se află acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. „Noi am cerut, precizează procurorul şef, Gheorghe Ivan, ca executarea pedepsei să se facă în penitenciar şi nu cu suspendarea executării.

Celelalte cauze au ca obiect infracţiuni împotriva intereselor financiare.

Procurori anticorupţie - în sălile de judecată

„În 2008, ne spune procurorul şef Gheorghe Ivan, procurorii noştri au avut şi obligaţia de  a participa la judecarea unui număr de 64 de cauze penale la instanţele de judecată din judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea. Anul trecut, instanţele de judecată au pronunţat patru hotărâri definitive de condamnare a unui număr de 11 inculpaţi şi, prin hotărâri penale (ne)definitive, au fost condamnaţi 16 inculpaţi. Evident, e vorba şi de inculpaţi în cauze mai vechi.”

În aceeaşi perioadă la Serviciul Teritorial DNA au fost înregistrate 263 de plângeri din care 246 au fost soluţionate (admise sau respinse). Procurorul şef de serviciu a avut de soluţionat 28 de plângeri împotriva soluţiilor celorlalte acte efectuate de procurori. Rezultatul? Nu a fost admisă nicio plângere.

În acelaşi timp, împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorilor de netrimitere în judecată, părţile au formulat 32 de plângeri la instanţa de judecată. Toate acestea fiind respinse, asta fiind, evident, o notă bună pentru munca procurorilor.

De asemenea, în 2008, la Serviciul Teritorial Galaţi al DNA au fost primite în audienţă 109 persoane faţă de cele 40 de persoane primite în 2007, ceea ce lasă să se înţeleagă că cetăţenii celor trei judeţe - Galaţi, Brăila şi Vrancea, au cunoştinţă de existenţa unei astfel de structuri anticorupţie, de importanţa acesteia în asanarea societăţii.

100 de cauze, în lucru

În primul trimestru al anului în curs, procurorii anticorupţie gălăţeni au avut de soluţionat 143 de cauze. Trebuie precizat că 51 dintre acestea s-au înregistrat numai în 2009. Până acum au fost soluţionate 48 de cauze.

În 3 dintre acestea s-a dispus trimiterea în judecată, prin rechizitoriu, a unui număr de şase inculpaţi (trei în stare de arest preventiv) pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, evaziune fiscală sau abuz în serviciu contra intereselor persoanei dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos patrimonial sau nepatrimonial pentru sine sau pentru altul.

Tot în primul trimestru al anului în curs, procurorii Serviciului au participat la judecarea a 131 de cauze penale. În instanţă s-a pronunţat şi o hotărâre definitivă de condamnare faţă de un singur inculpat şi, prin hotărâri penale (ne)definitive, au fost condamnaţi patru inculpaţi. S-au mai declarat şapte apeluri şi recursuri privind nouă inculpaţi.

În trei luni din acest an, au fost înregistrate şi 63 de plângeri, din care  au fost soluţionate 33. Au mai fost primite în audienţă 41 de persoane. În prezent, sunt în lucru nu mai puţin de 100 de cauze.

Citit 1157 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.