Vă prezentăm în continuare câteva dintre cauzele finalizate de procurorii DNA Galaţi în primul trimestru din 2009.
Prin rechizitoriul nr.61/P/2007 din 20 februarie 2009 au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv inculpaţii Zalevschi Vladimir şi Stanciu Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În 2004-2005 aceştia nu au înregistrat - în contabilitatea societăţii comerciale la care erau administratori - veniturile obţinute şi au prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 167 miliarde lei vechi, aproximativ şase milioane de euro.
La data de 9 februarie a.c., Stanciu Gheorghe a fost reţinut pentru 24 de ore, iar la 10 februarie a fost sesizată instanţa (Judecătoria Tecuci) cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive faţă de acest inculpat, dar şi faţă de Zalevschi Vladimir (acesta s-a sustras însă de la urmărirea penală). Judecătoria Tecuci a admis propunerea DNA şi a dispus arestarea.
Trafic de influenţă cu locuinţe ANL
Prin rechizitoriul nr.29/P/2009 din 3 martie a.c., a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv inculpatul Roşu Victor, acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată şi Chiosa Maricel, în stare de libertate, pentru complicitate. În lunile ianuarie-februarie, Roşu Victor, dându-şi o identitate falsă, a pretins 12.000 euro de la şase persoane cărora le-a promis că va interveni pe lângă o funcţionară cu drept de decizie din Primăria Galaţi pentru repartizarea de apartamente ANL. A primit 7.447 euro.
Pe 12 februarie 2009 s-a şi organizat un flagrant şi împricinatul a fost prins în timp ce primea 3.000 de euro tocmai de la un investigator cu identitate reală, precum şi în momentul în care primea 500 de euro de la un martor denunţător. Chiosa Marcel a avut doar misiunea de a-l ajuta pe celălalt.
Roşu Victor a fost mai întâi reţinut pentru 24 de ore, apoi arestat preventiv pentru 30 de zile.
Abuz în serviciul Primăriei
Iftene Mariana a fost prinsă şi ea de reprezentanţii anticorupţiei gălăţene. A fost trimisă în judecată în stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un avantaj material patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată.”
E vorba despre cazul din Primăria Galaţi, apărut şi în „Viaţa liberă”. În calitate de şef de birou autorizări licenţe Mariana Iftene a dispus eliberarea, în trei rânduri şi la scurte intervale de timp, a unui număr total de nouă autorizaţii pentru executarea serviciului public de transport persoane în regim de taxi.
A comis ilegalitatea în favoarea SC Avromgal SRL Galaţi, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare şi ordinea cronologică din lista de aşteptare. Interesele legale ale celorlalţi operatori înscrişi în această listă de aşteptare au fost afectate. Cei de la SC Avromgal SRL Galaţi au obţinut un avantaj patrimonial de 212.959 lei. Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor imobile ale inculpatei.
Gheşeft mic, amendă mare!
Tot în primul trimestru al anului în curs, în dosarul 22/P/2009 din 30 martie 2009 s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Ailenei Nicolae Sorin, cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracţiunilor de primire de foloase necuvenite. Acesta, în calitatea de inspector la OJPC Brăila, după ce a făcut un control la o societate din localitate şi a întocmit procesul verbal de constatare, a primit 50 de lei de la administratorul societăţii controlate. El s-a ales doar cu o amendă în valoare de 1.000 de lei.