Furturile şi tâlhăriile, în vogă la Galaţi

Furturile şi tâlhăriile, în vogă la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi este, permanent, aceeaşi luptă asiduă cu dosarele, cu infractorii şi fărădelegile pe care aceştia le comit în valuri. De la Liliana Istrate, prim-procurorul instituţiei amintite, am aflat că, în acest an, au fost înregistrate deja 3.750 de dosare.

Ponderea infracţiunilor cuprinse în acestea e deţinută de cele săvârşite, adesea cu violenţă, contra patrimoniului. E vorba de furturi, tâlhării etc.  Aproape la fel de numeroase sunt infracţiunile la regimul circulaţiei rutiere, precum şi cele de natură economică.

Un alt fenomen conturat de la începutul acestui an este, aşa cum ne precizează prim-procurorul Liliana Istrate, creşterea numărului de arestări, sensibil mai mare decât în prima parte a anului trecut.

„În perioada 1 ianuarie – 1 iunie 2009, au fost făcute 37 de arestări preventive faţă de numai 26 în primul semestru al anului trecut. 15 persoane - din care patru minore - au fost arestate preventiv pentru furt calificat sau complicitate la furt calificat, 17 pentru tâlhării, două pentru furt şi tâlhărie, o persoană pentru vătămare corporală gravă şi două pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice”.

„E adevărat că arestarea preventivă este o măsură cu caracter excepţional, dar noi, procurorii, suntem nevoiţi să o cerem tocmai pentru a-i opri din activitate pe indivizii, care şi-au făcut un mod de viaţă din a fura, a tâlhări, a înşela etc.”

„Cu siguranţă, condiţiile materiale precare în care trăiesc unii, dar şi nivelul scăzut de instrucţie sunt principalele cauze care-i împing pe mulţi să comită infracţiuni grave. Ce mai poţi face, cum îl mai poţi lăsa în libertate pe un individ care a comis, de exemplu, 23 de furturi, şi care, beneficiind o perioadă de clemenţa legii, a justiţiei, a fost lăsat în libertate după care a mai comis alte şase astfel de fărădelegi?”

„Din păcate, nu sunt străini de astfel de manifestări infracţionale nici minorii aflaţi adesea în postura de autori sau complici la tot felul de infracţiuni.”

„Campionul” moldovean: 29 de hoţii în 5 luni

Apropo de arestările de care am vorbit, iată, în cele ce urmează, mai pe larg, isprăvile ilegale ale tânărului Sărăteanu Constantin. Acesta n-a împlinit de multă vreme 18 ani, dar are multe furturi la activ.

De la începutul anului a fost trimis în judecată pentru 23 de acte materiale (furturi) din maşini. A rămas să fie judecat în stare de libertate urmând să aibă doar interdicţia de a nu părăsi localitatea. Numai că, între 4 martie şi 13 mai a.c., împreună cu mai multe persoane, între care şi minori, a mai săvârşit alte şase furturi din maşini. A furat diverse bunuri, precum şi acte de identitate din şase autoturisme parcate în loc public, prejudiciul total provocat fiind de 6.000 lei.

Procurorul de caz a întocmit, în consecinţă, un referat,  cerând instanţei emiterea mandatului de arestare preventivă, ceea ce s-a şi întâmplat. Mai întâi procurorul de caz, apoi judecătorul au avut în vedere valorile sociale încălcate prin comiterea lanţului de fărădelegi amintit, împrejurările concrete în care au fost comise.

În concluzie, Sărăteanu Constantin, cetăţean al Republici Moldova, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, a fost reţinut pe bază de ordonanţă, începând cu data de 2 iunie a.c. până pe data de 30 iunie a.c. Dosarul în care este implicat se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, urmând să fie finalizat în curând cu trimiterea în judecată.

În imagine, sediul Parchetului gălăţean

Citit 1257 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.