500 de neveste moldovence

500 de neveste moldovence
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu comisarul Ion Andrei (FOTO), şeful Serviciului Judeţean pentru Imigrări Galaţi *

- Pe câţi străini i-a prins arşiţa de iulie printre noi?

- La jumătatea anului în curs, în evidenţele noastre sunt 1.860 de cetăţeni străini.

- De unde sunt şi ce caută aceştia printre noi, într-o lume din ce în ce mai expusă valurilor succesive de criză, care nu se mai termină?

- Cei mai mulţi cetăţeni străini de la noi sunt din Republica Moldova, apoi din  Turcia, Italia, India etc. Motivul  pentru care li s-au eliberat celor mai mulţi străini permise de şedere e acela că s-au căsătorit cu români din judeţul nostru. Moldovencele de peste Prut se căsătoresc cu bărbaţi români. În acest moment avem 500 de astfel de cazuri. Apoi, mulţi străini (aproximativ 500) sunt studenţi la Galaţi. Mai sunt şi angajaţi cu autorizaţie de muncă, precum şi ca asociaţi ai unor agenţi comerciali cu capital mixt.  

- Dar ce găsesc, de pildă,  moldovencele la gălăţeni?

- Nu e o regulă absolută, dar multe moldovence găsesc în bărbaţii gălăţeni un punct de sprijin pentru…  spaţiul european. Obţin  permise de şedere la noi, după care pot călători în spaţiul comunitar fără vize. N-o pot face chiar în deplină libertate, întrucât Uniunea Europeană insistă, cel puţin în acest moment, ca ieşirile moldovencelor în Europa să fie făcute doar însoţite de bărbaţi. E, se spune, o decizie temporară a UE, dar vom vedea!

- Dar  toţi cetăţenii străini locuiesc legal în judeţul nostru?

- Pe lângă cei cu forme legale de şedere, care desfăşoară diverse activităţi pe teritoriul judeţului nostru, sunt străini care vin cu vize de intrare acordate de la ambasada  noastră şi care, din diferite motive, uită să plece acolo de unde au venit atunci când le expiră dreptul de şedere dobândit. Atunci intervin lucrătorii noştri dintr-un compartiment specializat care, cu forţe proprii, fac verificări în cooperare cu alte forţe ale ministerului de resort, în scopul de a-i depista pe străinii care stau sau muncesc ilegal la noi.

- Câţi aţi depistat şi ce au păţit aceşti cetăţeni străini?

- În 77 de acţiuni specifice au fost găsiţi 36 de străini cu şedere ilegală, în majoritate din Republica Moldova. Ei au fost sancţionaţi contravenţional, dar s-au ales şi cu decizii de returnare, documente prin care au fost obligaţi ca în 15 zile să părăsească de bunăvoie România, judeţul nostru. Totuşi, 12 străini nu au respectat acest termen şi au fost conduşi cu escortă şi scoşi din ţară.

Am avut şi 46 de cetăţeni străini care au comis diferite infracţiuni, au intrat sub incidenţa legilor şi se află acum în diverse faze ale procesului penal, în instanţele de judecată.

- Alte fapte ilegale ale străinilor pe teritoriul judeţului?

- E o situaţie oarecum îngrijorătoare asupra căreia chiar vreau să atrag atenţia în mod special. Sunt străini, moldoveni în special, care reuşesc să obţină o invitaţie de la români, document pe care-l obţin printr-un act notarial, după care obţin viza de a intra în România. Ajung la noi, dar nu se duc la adresa indicată în invitaţia respectivă, ci urmează alte traiectorii numai de ei ştiute.

Ei bine, mulţi dintre aceşti străini devin infractori. Mai devreme sau mai târziu îi găsim şi îi pedepsim, problema e că acei gălăţeni/români care au semnat pentru invitarea acestor străini/infractori o păţesc şi ei, ajung să fie parte în procese penale. În 99 la sută din cazuri, românii care semnează la notar astfel de invitaţii nici nu-i cunosc pe străinii care, chipurile, ar veni la Galaţi ca să-i viziteze. De regulă, românii fac asta pentru un pumn de parale.

Din păcate pentru ei, apare aproape imediat şi reversul medaliei. N-are cum să nu se rupă aţa, mai ales că au fost situaţii în care o singură persoană a semnat pentru 70-80 de astfel de invitaţii. Iar „invitaţii”, în proporţie de 50 la sută, reuşesc să iasă din România spre spaţiul european.

Citit 5237 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.