Escrocherie cu cecuri neacoperite

Escrocherie cu cecuri neacoperite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zece gălăţeni se foloseau de o societate-fantomă pentru a cumpăra mărfuri cu bani fictivi * Mărfurile erau vândute la jumătate de preţ, însă pe bani reali *

Un grup de zece persoane a fost identificat şi destructurat de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, cu sprijinul Poliţiei Galaţi şi al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (S.I.P.I.) Galaţi şi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galaţi.

De 10 ori premeditare

În perioada februarie-martie 2009, cei zece (Anton M., 63 ani, fără ocupaţie, cu antecedente; Daniel P., 42 ani, administrator al unei societăţi comerciale din Galaţi; Ştefan-Ciprian P., 32 ani, administrator al unei societăţi comerciale din Galaţi, cu antecedente; Iulian B., 31 ani, din Galaţi, fără ocupaţie; Oana G., 29 ani din Galaţi, administrator al unei societăţi comerciale din Galaţi; Alina T., 29 ani, studentă; Alexandru V., 37 ani, administrator al unei societăţi comerciale din Galaţi; Sorin B., 44 ani, din Galaţi, administrator, cu antecedente; George-Cristian I., 30 ani din Galaţi, muncitor; Jean M., 35 ani, din comuna Independenţa, judeţul Galaţi) au preluat o societate comercială din Galaţi în scopul folosirii ei pentru achiziţionarea de mărfuri de la diverse societăţi comerciale cu file cec sau alte instrumente financiare, fără acoperirea necesară în contul bancar.

Anton M. şi-a luat rolul de administrator al societăţii preluate, urmând să plece din ţară exact înainte de a fi refuzat la plata primului cec emis pentru cumpărarea de mărfuri - asta atât pentru a se sustrage urmăririi penale, cât şi pentru a-i proteja pe ceilalţi indivizi implicaţi.

Doar “confecţii”

Pentru a induce în eroare 16 societăţi comerciale - părţi vătămate, membrii grupului au folosit nume şi calităţi fictive şi au încercat să creeze aparenţa unei activităţi comerciale licite prin încheierea unor contracte de muncă. Ulterior au valorificat o parte din bunurile cumpărate, la 50 la sută din preţul lor real.

Paguba creată în urma activităţii lor infracţionale se ridică la suma de 1.300.000 lei. De asemenea, trebuie menţionat că singurul obiect de activitate al firmei preluate rămăsese “confecţii textile”, ceea ce reprezenta exact mai nimic din bunurile tranzacţionate - 35 de sortimente de bunuri (alimente, metale, ambalaje, etc).

Pentru probarea activităţii infracţionale, s-au realizat concomitent 15 percheziţii domiciliare (dintre care una în Brăila), ocazie cu care s-au identificat, ridicat şi predat părţilor vătămate bunuri în valoare de 150.000 lei, cam o zecime din pagubă... La propunerea procurorilor D.I.I.C.O.T., Tribunalul Galaţi a emis pentru nouă persoane mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile pentru comiterea infracţiunilor de constituire în grup infracţional, faptă pedepsită cu închisoare de la cinci la 20 ani şi înşelăciune.

În vederea recuperării prejudiciului creat s-a dispus sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile aparţinând membrilor grupului - două apartamente şi patru autoturisme de lux.

Citit 1673 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.