POLIŢIST trimis în judecată pentru UCIDERE din culpă. Declanşarea accidentală a armei, EXCLUSĂ de expertiza tehnică

POLIŢIST trimis în judecată pentru UCIDERE din culpă. Declanşarea accidentală a armei, EXCLUSĂ de expertiza tehnică
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au finalizat ancheta în dosarul poliţistului Lucian Isabel Dobri, care a fost cercetat, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi braconaj. Poliţistul, care lucra la postul din Movileni, a fost acuzat de cele două infracţiuni după ce omul de afaceri tecucean Dănuţ Mircia Tanislav şi-a pierdut viaţa la o partidă de vânătoare, care a avut loc pe 6 februarie 2014.

Cei doi stabiliseră să meargă împreună la o partidă de vânătoare în zona barajului din comuna Movileni. "Inculpatul Dobri Isabel-Lucian şi victima Tanislav Mircia-Dănuț au plecat pe fondul de vânătoare situat în imediata apropiere a barajului, desfăşurând activitatea propriu-zisă de vânătoare, inculpatul trăgând două-trei focuri de armă spre un stol de porumbei, iar victima a tras şi ea unul-două focuri, fără ca aceştia să vâneze totuşi ceva", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Arma nu era asigurată

Cum afară începuse să se întunece şi mai era şi ceaţă, vizibilitatea pe fondul de vânătoare era foarte scăzută, motiv pentru care cei doi au decis, după aproximativ 30 de minute de la sosire, să plece spre casă. "Pe traseul de întoarcere, situat pe lângă un canal de drenaj din zona barajului, inculpatul, la solicitarea victimei, a intrat în canalul respectiv, motivat de faptul că era posibil ca o pasăre să fi căzut în apă. Inculpatul a intrat în canal, fiind echipat cu cizme pescăreşti, dar s-a udat până la brâu", mai precizează anchetatorii.

Ţinând cont că afară era foarte frig şi hainele îi erau ude, poliţistul a decis să meargă mai repede, fiind urmat şi de omul de afaceri. După ce l-au audiat pe Dobri, anchetatorii au aflat că acesta îşi ţinea arma pe umărul drept şi cu mâna dreaptă o ţinea de gâtul patului, pentru a-i împiedica alunecarea. ”Deşi inculpatul nu a declarat acest aspect în mod expres, se concluzionează că arma acestuia era încărcată şi că nu era asigurată, deşi prevederile legale şi regulile vânătorii îl obligau la acest lucru", se arată în rechizitoriul Parchetului.

Împuşcat în cădere

Tot la audieri, Lucian Dobri le-a declarat procurorilor că, în dreptul unei borne de beton, s-a împiedicat şi a alunecat, picioarele fugindu-i în faţă. ”În cădere inculpatul nu a dat drumul armei şi, în urma impactului cu solul, aceasta s-a descărcat şi un foc de armă s-a declanşat în direcţia victimei, care aşa cum am arătat era la mică distanţă în spatele inculpatului. În urma declanşării focului de armă, victima Tanislav Mircia Dănuţ a fost împuşcată în partea dreaptă a abdomenului, căzând la pământ, spunându-i totodată inculpatului că este împuşcată", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Imediat după incident, pe fondul de vânătoare îşi făcuseră apariţia alţi doi bărbaţi, care veniseră să îl preia pe omul de afaceri. Poliţistul le-a cerut acestora ajutorul, spunându-le că Tanislav este împușcat, fără să povestească însă ce s-a întâmplat. Cei trei l-au transportat imediat pe omul de afaceri la mașină pentru a-l duce la spital, acesta fiind conştient. Dobri a fost cel care a sunat la 112, pentru a cere ajutor medical, iar în drum spre spital maşina lor s-a intersectat cu un echipaj SMURD, care l-a preluat pe rănit. Din păcate, însă, din cauza rănilor, omul de afaceri tecucean şi-a pierdut viaţa, la doar câteva ore de la producerea incidentului.

"Inculpatul Dobri Isabel Lucian a sesizat prin SNUAU 112 un eveniment, respectiv că numitul Tanislav Mircia Dănuţ s-a împuşcat accidental în abdomen cu arma de vânătoare în zona barajului de pe raza comunei Movileni, judeţul Galaţi", scriu procurorii în rechizitoriu.

Aceasta a fost şi prima versiune a tragicului accident, care ulterior a fost modificată, începându-se o anchetă cu privire la poliţist. În ciuda faptului că iniţial a susţinut că omul de afaceri s-a autoaccidentat, procurorii precizează că, imediat după incident, Dobri "a mers la postul de poliţie Movileni, unde era şef de post, şi a raportat evenimentul în care fusese implicat. Totodată inculpatul le-a predat lucrătorilor de poliţie sosiţi la faţa locului articolele vestimentare, armele şi muniţia ce îi aparţineau, precum şi articolele vestimentare şi arma victimei".

Expertizele schimbă declaraţii

Armele au fost supuse expertizelor tehnice, care au arătat că "declanşarea percuţiei armei în litigiu este posibilă numai prin acţionarea directă şi către înapoi a trăgaciului, cu alte cuvinte declanşarea accidentală, deci fără acţionarea directă a trăgaciului, este exclusă". În urma citirii raportului de expertiza balistică, Dobri a declarat că "în acel moment, arma am trântit-o de pământ, s-a descărcat, fără să pot preciza dacă am avut sau nu mâna pe trăgaci", în ciuda faptului că a susținut în permanență că arma i s-a descărcat accidental. La această declaraţie se adaugă o alta, în care poliţistul susține că ”eu am trăit cu impresia că nu am cartuş în armă. Din acest motiv, nu am verificat dacă arma era sau nu asigurată".

Daune morale şi materiale

Audiaţi în cauză, soţia şi cei doi copii ai omului de afaceri tecucean s-au constituit părţi civile în dosarul penal întocmit pe numele poliţistului Dobri. Soţia lui Tanislav cere 10.000 de euro, reprezentând daune materiale, şi 200.000 de euro reprezentând daune morale. Copiii bărbatului decedat cer fiecare câte 5.000 de euro daune materiale şi câte 100.000 de euro daune morale.

Dosarul poliţistului a fost, la un moment dat, declinat la Parchetul Militar, dar, după ce persoanele care au venit pe fondul de vânătoare după producerea incidentului, au fost scoase de sub urmărire penală, acestea fiind în prezent doar martori, cauza a revenit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. Procurorii gălăţeni au făcut ancheta şi au stabilit că poliţistul Dobri nu poate fi acuzat de braconaj, motiv pentru care au clasat cauza cu privire la săvârşirea acestei infracţiuni, dar l-au trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Tot procurorii au decis că Lucian Dobri trebuie să plătească şi cheltuielile făcute pe parcursul anchetei, respectiv 1.416 lei. O prima decizie în acest caz va fi luată de judecătorii Tribunalului Galaţi, acolo unde a fost înregistrat acest dosar.

Citit 4412 ori Ultima modificare Miercuri, 12 August 2015 13:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.