Primele condamnări în afacerea ERG Termrom Galaţi. Patronul după gratii, directorul - închisoare cu suspendare

Primele condamnări în afacerea ERG Termrom Galaţi. Patronul după gratii, directorul - închisoare cu suspendare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Cei doi inculpaţi au fost condamnaţi în primă instanţă pentru trafic de influenţă în formă continuată după ce au cerut de la administratorii unei alte societăţi zeci de mii de euro


Magistraţii Tribunalului Bacău au dat primele sentinţe în dosarul în care administratorii unei firme din Galaţi au fost judecaţi pentru trafic de influenţă. Dosarul a fost instrumentat de DNA Bacău, procurorii cercetându-i pe Daniel Mihai Bociar, administrator al societăţii Erg Termrom Galaţi, şi Adrian Viorel Ferendino, director al acestei firme, pentru câte trei infracţiuni de trafic de influenţă.

Mihai Daniel Bociar şi Viorel Adrian Ferendino, care au câştigat în asociere cu o altă societate o licitaţie pentru reabilitarea unei staţii de tratare apă, au fost arestaţi preventiv la începutul anului 2014, după ce au primit în mai multe rânduri bani de la administratorul celeilalte firme, promiţând că pot interveni la judecători.

În primă instanţă, judecătorii au decis, aplicând prevederile noului Cod penal, care le era mai favorabil celor doi, schimbarea încadrării juridice din trei, într-o singură infracţiune de trafic de influenţă în formă continuată. După luarea acestei decizii, magistraţii l-au condamnat pe Mihai Daniel Bociar la o pedeapsă cu executare de patru ani închisoare. Directorul firmei, Viorel Ferendino a primit doar trei ani de închisoare cu suspendare şi un termen de supraveghere de patru ani.

Decizia Tribunalului Bacău nu este definitivă, cei doi inculpaţi putând face apel.

Debutul anchetei

Potrivit anchetatorilor, Compania Regională de Apă Bacău a organizat, în 2012, o licitaţie pentru atribuirea contractului de lucrări "Reabilitarea Staţiei de tratare apă Cărăboaia", în urma căreia a fost desemnată câştigătoare o asociere constituită din firma Erg Termrom şi o altă societate.

În perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013, Bociar şi Ferendino, în calitate de reprezentanţi ai societăţii Erg Termrom, au pretins şi primit de la administratorul celeilalte firme din asocierea câştigătoare a licitaţiei 10.000 de euro, pe motiv că au influenţă asupra unor persoane din cadrul Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în vederea respingerii contestaţiei formulate de un competitor care a pierdut licitaţia.

După soluţionarea favorabilă a contestaţiei la nivelul CNSC, având în vedere că firma perdantă a formulat plângere la Curtea de Apel Bacău, Bociar şi Ferendino au cerut şi primit de la aceeaşi persoană 15.000 de euro, pretinzând că au influenţă asupra magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea respingerii plângerii.

Cel care a dat banii însă a mers la DNA şi a depus un denunţ, deşi, în ambele situaţii, cei doi gălăţeni l-au asigurat că vor contribui şi ei cu aceleaşi sume de bani la influenţarea deciziilor, în situaţiile menţionate. În aprilie 2013, Bociar şi Ferendino i-au spus denunţătorului că decidenţii din cadrul Companiei Regionale de Apă Bacău le-au pretins un procent de şapte la sută din valoarea contractului de lucrări atribuit, în valoare de aproximativ 17.000.000 de lei, pentru semnarea şi derularea contractului. În urma acestei informări, cei doi inculpaţi au cerut şi primit de denunţător o primă tranşă de 25.000 de euro.

Începând cu octombrie 2013, Bociar şi Ferendino i-au cerut partenerului lor de asociere sume de bani pentru a fi remise decidenţilor din cadrul companiei de apă, în vederea începerii executării contractului.

După ce au cerut o primă tranşă de 25.000 de euro, procurorii DNA au arătat că, în decembrie 2013, patronul şi directorul firmei Erg Termrom au mai cerut încă 70.000 de euro, susţinând că decidenţii din cadrul companiei au solicitat toată suma stabilită iniţial, înainte de începerea executării lucrărilor, şi nu la încasare (decontarea lucrărilor ce urmează a fi efectuate de asociere). Astfel, pe 16 ianuarie 2014, Bociar şi Ferendino au primit de la denunţător sumele de 88.000 de lei şi 575 de euro. Aici a fost însă şi finalul afacerii, pe fir intrând procurorii DNA, care i-au reţinut pe cei doi gălăţeni.  

Cine este ERG Termrom

Firma ERG Termrom este unul dintre principalii jucători pe piaţa construcţiilor şi instalaţiilor industriale. La nivelul judeţului Galaţi, această firmă a realizat mai multe proiecte importante în ultimii ani, ce au adus milioane de euro în conturile acţionarilor. Astfel, ERG Termrom s-a ocupat de crearea reţelelor de alimentare cu apă din comunele Măstăcani, Şendreni, Piscu, Munteni şi Rediu. În oraş, ERG Termrom a făcut modernizarea mai multor puncte termice, dar şi a reţelelor termice aferente.

Aceeaşi firmă apare, de asemenea, printre executanţii lucrărilor la sediul Electrica din Galaţi, la Căminul de pensionari din Galaţi şi la Spitalul "Elisabeta Doamna". De asemenea, ERG Termrom a executat lucrări pentru Şantierul Naval Damern şi pentru ArcelorMittal Galaţi.

La nivel naţional, firma a participat la reabilitarea instalaţiilor termice ale Spitalului SRI  din Bucureşti. Printre clienţii firmei se numără şi alte nume importante din România. De asemenea, firma s-a ocupat de reabilitarea spitalului "Sf. Ioan" din Bucureşti, a Teatrului Mic şi a Institutului Politehnic. În acelaşi timp, ERG Termrom s-a ocupat de reabilitarea instalaţiilor electrice de la Palatul Cotroceni.

Citit 7791 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Septembrie 2015 09:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.