Legea ADOPŢIILOR, modificată radical în favoarea copiilor

Legea ADOPŢIILOR, modificată radical în favoarea copiilor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Noul act normativ va intra în vigoare la patru luni după publicarea în Monitorul Oficial


Subiect tabu pe vremea comunismului, o problemă reală pentru românii care doreau să înfieze un copil în perioada post-comunistă, adopţia a ajuns şi în atenţia guvernanţilor, care au reuşit să schimbe radical legea. Aprobată de Guvern pe 16 septembrie şi publicată deja în Monitorul Oficial, noua lege a adopţiilor vine în sprijinul persoanelor care îşi doresc înfieze şi, cel mai important, în beneficiul copiilor abandonaţi care sunt crescuţi în centrele de plasament din întreaga ţară.

Conform statisticilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), la nivel naţional există 4.060 copii eligibili pentru adopţie, dintre care 621 sunt declaraţi eligibili pentru adopţie internaţională,  aceştia putând fi adoptaţi mult mai uşor de la începutul anului 2016, atunci când noile prevederi vor intra în vigoare.

Timp mai scurt, proceduri mai clare

Conform noilor prevederi adoptate de Guvern, procedura adopţiei, cu toate cele trei etape ale sale (declararea adoptabilităţii, încredinţarea în vederea adopţiei şi încuviinţarea adopţiei), va fi finalizată într-un timp mult mai scurt decât în prezent.

"Legea nouă prevede că instanţa de judecată va acorda termen la cel mult 15 zile de la înregistrarea cererii privind adopţia, iar termenul de apel la instanţa va fi redus de la 30 la 10 zile. Mai mult, la cererile privind încredinţarea în vederea adopţiei nu se vor mai cita părţile, ceea ce va scurta şi mai mult timpul până la soluţionarea dosarului", ne-a explicat Ciprian Groza, directorul-adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi.

Nu au fost omise nici situaţiile în care adopţia este îngreunată din cauză că părinţii sau rudele nu au fost găsite sau nu s-au prezentat în faţa instanţei de judecată. Astfel, s-a stabilit că în situaţiile în care părinţii biologici refuză să se prezinte la două termene, atunci când sunt citaţi de către instanţa judecătorească, neprezentarea acestora va fi considerată refuz abuziv de a consimţi la adopţie, iar copilul va fi declarat adoptabil. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul în care părinţii, respectiv rudele copilului, care au putut fi găsite de asistenţii sociali, nu vor să semneze actele care ar permite declararea copilului ca fiind adoptabil, în ciuda faptului că nu se ocupă de acesta. "Până acum se căutau părinţii şi rudele timp de un an de zile. De la 1 ianuarie, însă, acest termen a fost scurtat la şase luni, după care copilul este declarat adoptabil. Au fost astfel limitate şi posibilităţile ca părinţii sau rudele să refuze abuziv să-şi dea consimţământul pentru adopţie", ne-a mai declarat Ciprian Groza. Această prevedere este completată de o alta, care instituie regula că un copil nu va mai fi declarat adoptabil pe o perioadă de doar doi ani. "Odată ce a fost obţinut statutul de persoană adoptabilă, acesta rămâne valabil până la adopţia efectivă sau până când copilul împlineşte 14 ani. După împlinirea vârstei de 14 ani, procedura adopţiei va putea fi continuată numai cu acordul copilului sau numai în cazul în care după 14 ani există o solicitare de adopţie pentru acest copil", a adăugat directorul adjunct al DGASPC Galaţi.

A fost micşorat şi termenul în care părinţii îşi pot retrage declaraţiile date privind acordul de adopţie. Dacă în prezent aceste declaraţii pot fi retrase timp de 60 de zile, de la 1 ianuarie, părinţii se pot răzgândi în doar 30 de zile de la semnarea declaraţii, ulterior demarându-se procedurile de adopţie. Conform noilor reglementări, au fost reduse şi termenele în cazul adopţiilor internaţionale, un copil fiind eligibil pentru o astfel de adopţie după o perioadă de un an de la deschiderea procedurii, nu după doi ani, aşa cum se întâmplă în prezent.

Concediu de acomodare şi indemnizaţie lunară

Pentru a veni în sprijinul familiilor adoptatoare, legea prevede, ca noutate, acordarea unui concediu de acomodare, cu o durată de maximum 90 de zile, şi a unei indemnizaţii lunare pe durata încredinţării în vederea adopţiei, oricăruia dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit.

"Valoarea indemnizaţiei va fi raportată la indicatorul social de referinţă (ISR) şi va fi în cuantum de 6,8 ISR. Aceasta ar însemna circa 3.330 de lei pe lună. Valoarea indicatorului social de referinţă este în prezent de 500 de lei. Concediul se acordă în cazul adopţiei unui copil cu vârsta mai mare de doi ani, întrucât în cazul copiilor de până la doi ani sunt incidente dispoziţiile privind concediul şi indemnizaţia lunară privind creşterea copilului. De asemenea, persoanele care doresc să adopte un copil vor avea dreptul la timp liber în limita a 40 de ore pe an, pentru efectuarea evaluărilor impuse de obţinerea atestatului şi realizarea potrivirii practice. Timpul liber se va acorda fără afectarea drepturilor salariale", ne-a explicat Ciprian Groza.

Atestatul, valabil doi ani

Fiecare familie care doreşte să adopte un copil trebuie să urmeze cursuri la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul de reşedinţă. La finalizarea acestor cursuri, familia obţine un atestat care îi dă dreptul să adopte un copil. În prezent, aceste atestat are o valabilitate de un an de zile, după expirarea acestui termen, procedurile fiind reluate. După intrarea în vigoare a legii, termenul de valabilitate a atestatului a fost mărit la doi ani. De asemenea, a fost eliminată etapa de pregătire pentru persoanele cărora le-a expirat atestatul şi au solicitat obţinerea unui nou atestat.

Toate aceste modificări vin în sprijinul copiilor abandonaţi sau luaţi din diferite motive din sânul familiei, dar şi al persoanelor care îşi doresc să adopte un copil aflat sub protecţie socială.

Legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial al României, dar va intra în vigoare la patru luni după publicare, ceea ce înseamnă începutul anului 2016. Astfel, de anul viitor, toate procedurile de adopţie vor fi mult mai clare şi mult mai scurte, ceea ce înseamnă că mult mai mulţi copii din centrele de plasament sau de la asistenţi maternali vor putea avea o familie adevărată.

Citit 6395 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Octombrie 2015 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.