POLIŢIST REŢINUT de DNA Galaţi. Care sunt ACUZAŢIILE aduse

POLIŢIST REŢINUT de DNA Galaţi. Care sunt ACUZAŢIILE aduse
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Fostul adjunct al Şefului Poliţiei municipiului Brăila, actualmente angajat în cadrul IGPR, ocupându-se de misiuni în străinătate, Petru Mihăiţă Coadă, a fost reţinut de procurorii DNA Galaţi. Poliţistul este acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. Alături de Petru Coadă, în acelaşi dosar, s-a început urmărirea penală şi faţă de Virginel Sasu şi George Viorel Ghelase, ambii agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Brăila – Biroul de Ordine Publică. Cei doi poliţişti sunt acuzaţi de fals intelectual şi favorizarea infractorului.

Procurorii DNA Galaţi susţin că, pe 26 august 2013, George-Viorel Ghelase şi Virginel Sasu, cu prilejul intervenţiei în urma sesizării unor acte de violenţă fizică (altercaţie în trafic), au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu, respectiv fişa intervenţiei la eveniment „112”).

„În cuprinsul celor două documente, cei doi agenţi de poliţie au atestat, în mod deliberat, împrejurarea necorespunzătoare adevărului potrivit căreia agresorul era o persoană neidentificată şi au omis, în mod intenţionat, să insereze faptul că autorul agresiunii fusese indicat de victimă ca fiind un ofiţer de poliţie ce deţinuse anterior o funcţie de conducere în cadrul IPJ-Brăila”, se arată într-un comunicat al DNA.

Intervenţii pentru un poliţist violent

Mai mult, anchetatorii susţin că, la o zi după incident, Petru Mihăiţă Coadă a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, căruia i-a ordonat verbal, în mod ferm (după ce a aflat că cercetările relevaseră identitatea agresorului) ca, în fişa de eveniment pe care agentul avea obligaţia să o întocmească pentru a fi implementată în fluxul informaţional poliţienesc, să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut.

Se pare că, iniţial, agentul de poliţie a ascultat ordinele lui Coadă, dar, ulterior, a refuzat să trimită fişa de eveniment pentru a fi introdusă în sistemul informaţional al poliţiei.

Coadă a mers mai departe şi şi-a informat şeful ierarhic, în mod deliberat, faptul că autorul agresiunii nu fusese identificat şi nici nu existau posibilităţi obiective de identificare a sa. „Cu toate că, la acel moment, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă cunoştea identitatea agresorului, el a încercat să îl determine pe Şeful Poliţiei municipiului Brăila să dispună înregistrarea sesizării ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urmă nefiind de acord cu cererea respectivă”, se mai arată în comunicatul DNA.

Toate demersurile adjunctului Poliţiei Brăila au fost făcute pentru a-l scăpa pe poliţistul vinovat de producerea altercaţiei de urmărirea penală sau pentru ca măcar să încetinească cercetarea penală care îl viza pe acesta.

Petru Mihăiţă Coadă a fost prezentat Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă, magistraţii au decis însă că poate fi cercetat sub control judiciar. DNA-ul a atacat deja această decizie.

Citit 7598 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.