Decăderea din drepturi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Roxana, din Târgu Bujor, ne-a scris pentru că are o problemă juridică privind neplata pensiei alimentare. „Neplata pensiei alimentare poate fi un motiv pentru decăderea din drepturi a unui părinte?”, ne întreabă cititoarea noastră.

Decăderea din drepturile părinteşti, conform art. 109 din Codul Familiei, poate apărea doar în următoarele cazuri: “Dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului este primejduită prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, prin purtarea abuzivă sau prin neglijenţa gravă în îndeplinirea îndatoririlor părinteşti, ori dacă educarea, învăţătura sau pregătirea profesională a copilului nu se face în spirit de devotament faţă de România”. 

În aceste cazuri, instanţa judecătorească, la cererea autorităţii tutelare, va pronunţa decăderea părintelui din drepturile părinteşti. Citarea părinţilor şi a autorităţii tutelare este obligatorie.

În acelaşi timp, decăderea din drepturile părinteşti nu îl scuteşte pe părinte de îndatorirea de a da întreţinere copilului. Instanţa poate hotărî dacă este necesară decăderea părintelui din drepturi doar din cauza neplăţii pensiei alimentare.

Citit 1454 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.