Condamnat după ce şi-a înjunghiat un cunoscut

Condamnat după ce şi-a înjunghiat un cunoscut
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Magistraţii Tribunalului Galaţi au luat o primă decizie în dosarul în care Costache Săndică, din localitatea Lieşti, a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor. După ce au analizat dovezile depuse la dosar şi au audiat toate părţile implicate, judecătorii l-au condamnat pe Costache Săndică la o pedeapsă principală de patru ani şi opt luni de închisoare şi la pedeapsa complementară a interzicerii mai multor drepturi, pe o durată de trei ani, după executarea pedepsei principale.

Prin aceeaşi sentinţă, magistraţii gălăţeni au menţinut, ca legală şi temeinică, starea de arest a inculpatului Costache Săndică, reducându-i, totodată, din pedeapsa principală aplicată durata executată de inculpat, de la 17 februarie 2016 la zi.

Costache Săndică va fi de acum în atenţia autorităţilor, deoarece instanţa de judecată a decis "prelevarea de probe biologice de la inculpat după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe".

Săndică nu s-a ales însă doar cu o pedeapsă privativă de libertate, ci va trebuie să plătească şi 5.499,32 de lei, cu titlu de cheltuieli de spitalizare către partea civilă Spitalul Judeţean Galaţi. Mai mult, lieşteanul îi va plăti victimei sale suma de 14.000 de lei, cu titlu de daune morale, iar statului suma de 1.100 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Anchetă începută după un autodenunţ

Costache Săndică a ajuns să fie judecat după ce chiar eli a sesizat pe poliţiştii din Lieşti cu privire la faptul că a înjunghiat o altă persoană.

Totul s-a întâmplat pe 16 februarie 2016, iar la început ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lişeti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe. După doar o zi, procurorii din Lieşti şi-au declinat competenţa, în favoarea colegilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, care au şi schimbat încadrarea faptei din lovire şi alte violenţe în tentativă la omor.

"Din materialul probator administrat în cauză, rezultă că pe 16 februarie 2016, în jurul orei 20.00, aflându-se în curtea locuinţei sale, inculpatul Săndică Costache a lovit-o de două ori pe persoana vătămată S. A. A., cu un cuţit, în zona toracică, provocându-i leziuni ce i-au pus în primejdie viaţa şi au necesitat 15-20 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare", au reţinut procurorii gălăţeni.

Victimă, după ce a încercat să salveze

Anchetatorii au aflat, după audieri, că partea vătămată, care se afla  în locuinţa lui Costache Săndică, a auzit că, într-o altă încăpere, inculpatul şi o altă persoană, martor în dosar, au început să se certe. Intrând în camera respectivă, S. A. A. a observat că inculpatul îl imobilizase pe celălalt bărbat şi îi ţinea acestuia un cuţit la gât. "Temându-se pentru viaţa martorului, persoana vătămată a încercat, fără succes, să îi ia inculpatului cuţitul din mână şi, întrucât i-a fost frică de o eventuală ripostă din partea acestuia, l-a lovit cu pumnul în faţă şi a încercat să fugă din imobil", se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

La scurt timp după această întâmplare, inculpatul a plecat după partea vătămată, pe care a ajuns-o chiar în mijlocul curţii, şi a a încercat, de mai multe ori, să o lovească cu respectivul cuţit. Suprat că nu a reuşit să se răzbune, Costache Săndică şi-a urmărit victima în timp ce aceasta încerca din nou să fugă. Astfel, partea vătămată a fost înjunghiată în spate. "Inculpatul a recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, arătând că a săvârşit-o pe fondul consumului de alcool", se mai arată în rechizitoriul parchetului. Mai mult, Costache Săndică le-a povestit anchetatorilor că a băut cu mai multe persoane şi, la un moemnt dat, i-a pus cuţitul la gât uneia dintre ele, cu scopul de a o speria, moment în care a intervenit partea vătămată.

Procurorii au reţinut faptul că, în urma cercetărilor efectuate la faţa locului, nu au reuşit să găsească cuţitul pe care Săndică l-a folosit la săvârşirea infracţiunii.

S. A. A. a cerut ca instanţa să îi acorde suma de 6.000 de euro daune morale, obţinând, conform sentinţei, doar jumătate.

Decizia prin care au fost acordate daunele morale şi i s-a stabilit pedeapsa lui Costanche Săndică nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel atât de partea vătămată, cât şi de inculpat şi de procurori.

Citit 2971 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.