Timpul protestului înseamnă bani

Timpul protestului înseamnă bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Încurajări de la justiţiabili * Până pe 17 septembrie nu se înfiinţează firme, nu se dizolvă societăţi, nu se poate face nicio modificare în societăţile comerciale * S-a blocat orice proces comercial * Se pierd sume importante de bani * Creditorii vor fi afectaţi *

Ieri, 1 septembrie, a fost prima zi de protest la toate cele trei instanţe gălăţene. Sala paşilor pierduţi era, în jurul orei 11,00, aproape goală. Doar câţiva justiţiabili mai zăboveau pe hol.

Masa avocaţilor era mai plină decât de obicei, fiind prima zi de muncă după vacanţa judecătorească. Atmosfera destul de destinsă nu lăsa impresia că nu se munceşte din cauza protestului, ci că s-a terminat programul.

În unele săli de judecată se acordau termene pentru cauzele aflate pe rol. La secţia comercială a Tribunalului erau pe listă peste zece dosare. Toate au primit termen.

„Am venit să iau termen în cunoştinţă. Ştiam de protest şi nu mă aşteptam să se întâmple ceva azi. Vă doresc succes şi vă doresc să obţineţi tot ceea ce aţi cerut”, a fost replica unui consilier juridic cu dosar pe rol.

„Am primit încurajări de la mai mulţi justiţiabili, fie avocaţi, consilieri sau simpli cetăţeni. Toţi ne-au urat succes. Nu ne aşteptam la astfel de reacţii”, ne-a mărturisit o judecătoare de la secţia comercială.

Reacţiile chiar sunt neaşteptate, mai ales că la capitolul comercial efectele negative în urma protestului vor fi considerabile. „Cauzele comerciale sunt cele care au cel mai mult de suferit. E vorba despre bani, şi, trebuie să recunoaştem, de sume importante de bani. Creditorii, în primul rând, vor fi afectaţi”, ne-a explicat Carmen Sandu (foto 3), preşedinta Tribunalului Galaţi.

Nu se mai face nicio firmă

Pentru că judecătorii sunt în protest nu se judecă decât dosarele urgente (arestări sau revocarea acestora şi cauze cu privire la plasamentul de urgenţă al minorilor). Orice alt dosar primeşte termen, invocându-se hotărârea Adunării Generale.

„Până la noi ordine (n.r. până se rezolvă revendicările judecătorilor) nu se judecă nici un dosar de faliment. Judecătorul delegat la Registrul Comerţului va merge acolo abia pe 17 septembrie, până atunci însă nu va face decât să dea termene”. 

„Până pe 17 septembrie nu se înfiinţează firme, nu se dizolvă societăţi, nu se poate face nicio modificare în societăţile comerciale. Trebuie să precizez că zilnic sunt aproximativ 80 de cauze pentru judecătorul delegat la Registrul Comerţului. Adică aproximativ 400 de solicitări săptămânal. Toate acestea vor rămâne fără rezolvare pentru moment”, completează preşedinta Tribunalului.

Din această decizie, până la urmă, nu suferă decât justiţiabilul. „Noi suntem la muncă, dar protestul nostru trebuie văzut ca şi cum am fi în stradă, ca orice altă categorie socială care are nemulţumiri. Suntem conştienţi că justiţiabilii suferă, dar e vina celor de la minister”.

„Trebuie să înţeleagă toată lumea ce importanţă are judecătorul în sistemul românesc. În acest moment s-a blocat orice proces comercial (nu se restituie bani, executările silite îşi vor urma cursul aşa cum sunt ele acum, fără a putea fi suspendate etc.)”.

„Efectele se vor simţi foarte tare în acest domeniu, dar până nu se rezolvă revendicările nu putem face decât ceea ce am hotărât în Adunarea Generală. Cu cât trece mai mult timp, cu atât pierderile sunt mai mari”, explică Carmen Sandu.

Cheltuielile cresc

Dilema protestului declanşat ieri de judecătorii din toată ţara este legată de bani. În acest moment se protestează că nu sunt bani pentru finanţarea instanţelor şi pentru plata salariilor. Dar, în timpul protestului nu se cheltuiesc bani?

„Nu se judecă decât cauzele urgente, după cum am mai explicat. În toate cauzele cu arestaţi, dacă nu este vorba de prelungirea arestării preventive sau înlocuirea acesteia cu o altă măsură, dacă nu se dispune arestarea, atunci toate cauzele primesc termene noi. Dar, penitenciarul este obligat să aducă toţi deţinuţii în instanţă. Asta presupune bani, fără a se întâmpla nimic nou. Se vorbeşte aici de bani cheltuiţi degeaba de către sistemul penitenciar”, explică Carmen Sandu, preşedinta Tribunalului.

De asemenea, aceeaşi situaţie există şi la plata onorariilor avocaţilor din oficiu şi la orice altă cheltuială care trebuie făcută pentru a se îndeplini procedurile legale. Deci banii se scurg printre degete, chiar dacă Guvernul vrea să facă economie, iar justiţia se plânge că nu are bani…

Să nu mai vorbim de justiţiabilii puşi pe drumuri, pe cheltuiala proprie pentru a veni în faţa judecătorului doar pentru a afla că trebuie să mai vină o dată. Tot pe cheltuiala lor.

Rectificarea bugetară

În Monitorul Oficial nr. 600 din 31 august 2009, a fost publicată lista ministerelor care au primit bani în urma rectificării bugetare. „Ministerul Justiţiei a primit în urma rectificării bugetare 65.000 de lei pentru bunuri şi servicii şi 11.264 pentru personalul din justiţie.  Nu ştim exact cât va primi Curtea de Apel Galaţi. Aşteptăm o înştiinţare de la Minister”, ne-a spus Mariana Ghena (foto 4), preşedinta Curţii de Apel Galaţi.

Aceeaşi înştiinţare de la minister este aşteptată şi la Tribunal, unde situaţia este destul de gravă. „În acest moment am epuizat banii pentru plata avocaţilor din oficiu, bani prevăzuţi în fila de buget pentru întreg anul 2009. Dacă nu se suplimentează această filă de buget, la Tribunal nu se mai pot aproba oficiile. Legea îmi interzice să contractez mai mult decât prevede fila de buget”, explică Carmen Sandu.

În urma protestului, cheltuielile vor creşte în instanţe. „Suntem conştienţi că vor fi efecte şi asupra noastră, a judecătorilor. Vom avea un volum mult mai mare de muncă. Justiţiabilii vor fi ţinuţi în sală până târziu, va fi multă agitaţie şi oboseală pentru toată lumea”, recunoaşte preşedinta Tribunalului.

Asta va presupune şi un consum mult mai mare de energie (calculatoarele funcţionează şi acum pentru că trebuie consemnate toate termenele noi şi toate actele depuse la dosare) şi, normal, un cost suplimentar, care va necesita suplimentări de fonduri pentru funcţionarea instanţelor.

Nu ne rămâne decât să ne întrebăm retoric cine va suporta până la urmă aceste cheltuieli şi de unde vor mai fi scoşi bani pentru a se şterge efectele protestului aflat abia la început? Poate că oamenii legii vor fi dispuşi să cedeze o parte din veniturile proprii, dacă tot muncesc la program redus… 

Program normal al grefierilor, la Curtea de Apel

La Curtea de Apel Galaţi, chiar dacă judecătorii protestează, grefierii îşi desfăşoară activitatea în mod normal. „La instanţa noastră este program cu publicul. Şi arhivele lucrează în regim normal. Justiţiabilii trebuie să aibă acces la dosare”, susţine conducerea instanţei.

La Tribunal şi Judecătorie, actele se trimit prin poştă

La Tribunalul şi Judecătoria Galaţi nu există program cu publicul. Grefierii s-au alăturat judecătorilor şi protestează alături de aceştia. Pe toată durata desfăşurării protestului, justiţiabilii pot depune acte la dosar în ziua în care au termen, direct în sala de judecată, sau le pot trimite prin poştă sau prin fax.

Nici la arhive nu este program cu publicul. Aici se dau la studiu doar dosarele cu privire la măsurile de arestare preventivă.

Citit 849 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.