Gălăţenii REFUZĂ negocierea în cauzele penale

Gălăţenii REFUZĂ negocierea în cauzele penale
Puşcăria, sfântă pentru pedepsirea inamicului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deşi, pe ansamblu, se consideră că a crescut numărul cauzelor penale "stinse" la mediator, unde victima şi agresorul au negociat şi au dat la pace, Galaţiul se află printre codaşele zonelor unde se rezolvă, pe cale amiabilă, astfel de dosare.

Românii se împart în două categorii majore când devin victime ale unor infracţiuni: ori iartă şi trec cu vederea, sperând că poate binele li se va întoarce într-o bună zi, ori merg până în pânzele albe ca să-l vadă pedepsit cum se cuvine pe cel care le-a făcut un rău.

Uneori, pentru chestiuni care deşi sunt înfierate de lege şi pedepsite cu mai mult sau mai puţină puşcărie ori doar cu o amendă, ori care nu prezintă un mare pericol social concret sau nu sunt comise cu o vinovăţie gravă, dosarele penale se adună cu zecile de mii, în sute de file, cu tot atâtea zile de muncă şi instituţii implicate.

Varianta negocierii şi reparării prejudiciului la "masa verde" a apărut ca o soluţie care, deşi stipulată în Legea Medierii şi în normativele penale şi de procedură penală, nu este, din păcare, prea populară, cel puţin în provincie, doar Bucureştiul şi foarte puţine judeţe ridicând media. Statistic, protocolul încheiat între Consiliul de Mediere din România şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a tradus, în prima jumătate a acestui an, în încheierea a 70 de acorduri de mediere şi prin clasarea a 48 de cauze ca urmare a acestei modalităţi de negociere. Cifrele sunt la nivel naţional şi reprezintă parte din totalul de 273.707 dosare soluţionate în primele şase luni de parchetele din ţară.

La nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Galaţi, un singur dosar a fost soluţionat la mediator şi acela înregistrat la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani. Asta în condiţiile în care PCA Bucureşti a înregistrat 40 de acorduri, PCA Iaşi - cinci acorduri, iar PCA Târgu Mureş - şase.

Pacea la mediere

28 este numărul faptelor prevăzute de legea penală care pot fi supuse medierii. Printre cauzele cele mai comune cu care se poate merge la mediator se numără lovirile şi alte violenţe, vătămarea corporală din culpă, violenţa în familie, violul, ameninţarea, hărţuirea, violarea de domiciliu, înşelăciunea, distrugerea în forma simplă, abandonul de familie sau nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor. La procedura medierii se poate recurge atât în faza de cercetare, cât şi în timpul judecăţii, un acord având efect atât asupra laturii penale, cât şi în privinţa aspectelor civile.

Citit 2040 ori Ultima modificare Luni, 07 August 2017 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.