Penitenciarul Galaţi are nevoie de apă

Penitenciarul Galaţi are nevoie de apă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi, jud. Neculai Burlibaşa *

- Aveţi puţin timp de când sunteţi în funcţie. Cum aţi găsit Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi atunci când aţi fost numit?

- Nu îmi mai amintesc exact cum era când am venit, chiar dacă a trecut puţin timp de atunci. Important este prezentul şi situaţia de acum. Ţinând cont de faptul că nu mai avem la îndemână decât resursa umană (cea financiară şi materială au dispărut din discuţie), încerc să menţin instituţia pe picioare. Am încercat să cunosc personalul şi mă bazez foarte mult pe oamenii care lucrează aici. De când am venit mi-am dorit să formez o echipă cu care să pot asigura un management de calitate pentru penitenciar.

- Aţi renunţat la funcţia de judecător pentru cea de director de penitenciar. Ce v-a determinat să luaţi această decizie şi ce v-aţi propus la numirea în funcţie?

- Nu am renunţat la funcţia de judecător. Am dat concurs pentru acest post pentru că îmi doream foarte mult să mă întorc acasă. Eu am lucrat la această unitate, ca ofiţer, până în 1998. Când am ajuns aici, mi-am dorit foarte mult să cunosc oamenii şi să îmi pun în aplicare proiectul de management pe care l-am prezentat la concurs.

Sper ca experienţa mea juridică şi cea a echipei pe execuţional penal să fie de bun augur pentru persoanele private de libertate. Încă de la început, nu mi-am propus nimic altceva decât să lucrăm în echipă şi să schimbăm mentalitatea societăţii cu privire la penitenciare. E greu de realizat acest aspect, dar nu mi-am pierdut încă speranţa.

- Ce probleme vă preocupă în acest moment?

- Probleme sunt multe. În primul rând de ordin financiar. În al doilea rând avem nevoie de oameni. Anul acesta au fost scoase la concurs posturi. Am obţinut derogare pentru deblocarea posturilor, dar s-au prelungit datele de examen până când se găsesc bani pentru angajări. La Academia de Poliţie s-a amânat susţinerea examenului de licenţă pentru cei care au terminat pe secţia penitenciare. Absolvenţii de la Academia de Poliţie trebuie să fie angajaţi cu contract de muncă la terminarea studiilor. Dar, cum nu sunt bani, se amână examenele.

De asemenea, în acest moment, avem probleme cu apa. Nu e o situaţie nouă, dar trebuie rezolvată cât mai repede. Avem un puţ în curtea unităţii şi primim apă şi de la Apă-Canal, dar nu facem faţă consumului zilnic. Apa de la Apă-Canal are debitul mic, astfel, cu cele două surse, putem asigura apă doar pentru 10 ore pe zi.

Se lucrează acum la un nou puţ. Am săpat până la 180 de metri, dar se pare că vom găsi apă, conform studiilor, abia la 250 de metri. Toate problemele noastre sunt de ordin public şi sunt din cauza neajunsurilor. ANP-ul ne sprijină atât cât se poate.

- Proiecte de viitor?

- Sunt multe, dar vom discuta atunci când se vor realiza. Acum ne străduim să obţinem finanţarea Phare pe baza proiectelor de reintegrare socială. La acest capitol trebuie să mulţumesc tuturor angajaţilor care muncesc foarte mult pentru aceste proiecte.

Obţinerea finanţării depinde de ei şi chiar pot afirma că fac treabă bună. Să vă şi exemplific: acum avem în plan un nou proiect, împreună cu Penitenciarele din Botoşani şi Giurgiu, în valoare totală de 5 milioane de euro, pentru programe de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.

Încercăm să obţinem finanţare Phare pentru a dota penitenciarele cu sisteme de supraveghere video, sisteme de proiectare, tehnică IT etc. Toate aceste dotări vor fi utilizate de angajaţi în beneficiul persoanelor private de libertate. La Penitenciarul nostru se va construi şi un club pentru cei aflaţi în detenţie.

- Vorbiţi de finanţări, de probleme financiare etc. Există vreo şansă ca Penitenciarul Galaţi să se autofinanţeze la un moment dat?

- Nu! Suntem cu regim de maximă siguranţă, ceea ce ne impune anumite restricţii. Nu toţi deţinuţii pot fi scoşi la muncă. Nu cred să fie vreodată posibil să ne autofinanţăm.

*    *    *

Cine este Neculai Burlibaşa?

Neculai Burlibaşa este gălăţean. A absolvit Academia de Poliţie „Al. Ioan Cuza”, secţia Penitenciare, în 1996. În acelaşi an a fost angajat ca ofiţer la Penitenciarul Galaţi.

În 1998 a dat examen la Institutul Naţional al Magistraturii, iar în decembrie acelaşi an a plecat la Judecătoria Bârlad. Până anul acesta în mai, a fost judecător la Bârlad. Acum i s-a împlinit visul şi a revenit acasă, ca director la instituţia la care a lucrat la începutul carierei.

Citit 1708 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.