Unii judecători nu mai vor să protesteze

Unii judecători nu mai vor să protesteze
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 923 de dosare intrate în două săptămâni de protest au primit termene din octombrie până în ianuarie *

Judecătorii de la Judecătoria Galaţi se vor întâlni astăzi în Colegiul de Conducere şi în Adunarea Generală pentru a decide dacă vor continua sau nu protestul început în urmă cu mai bine de două săptămâni.

„Vom discuta azi dacă vom continua protestul sau nu. Nu ştiu care este părerea colegilor mei, dar vă pot spune că din punctul meu de vedere acest protest ar trebui încheiat. Revendicările noastre, în afară de legea salarizării, sunt aspecte de durată. Dacă acest protest va continua, atunci se poate spune că vom ajunge la o constrângere a dreptului la justiţie şi ne vom trezi cu procese deschide de justiţiabili împotriva noastă. Trebuie să ne susţinem în continuare revendicările, dar trebuie să dăm drumul la activităţile din justiţie, mai ales la biroul de relaţii cu publicul şi la soluţionarea dosarelor”, ne-a explicat Diana Oancea (foto), preşedinta Judecătoriei Galaţi.

Despre întâlnirea de luni dintre ministrul Justiţiei şi şefii instanţelor din ţară, preşedinta Judecătoriei Galaţi ne-a declarat că „a fost o discuţie formală. Ni s-a prezentat ultima formă a legii, dar fără ca noi să avem efectiv acces la ea. Ni s-a spus că anumite sporuri vor fi introduse în baza de calcul, fără a ni se specifica dacă la baza de calcul de acum sau la cea din legea nouă”.

„Ministrul nu ne-a precizat niciun termen exact când va intra în vigoarea noua grilă de salarizare. Ştim doar, din auzite, că 2015 este termenul de aplicare a legii pentru justiţie. A fost o discuţie în care noi am adresat întrebări, iar ministrul a răspuns, fără a da însă date exacte”.

Ce a însemnat protestul pentru judecători?

Magistraţii au început protestele pe 1 septembrie, activitatea din justiţie fiind aproape blocată timp de două săptămâni. S-au luat în discuţie doar dosarele urgente, celelalte primind termene de judecată. Justiţiabilii, dar şi judecătorii vor avea mult de tras după acest protest.

La Judecătoria Galaţi nu s-a scos de pe rol nici un dosar în două săptămâni, dar au fost înregistrate alte 923 de cauze.

„Dosarele au primit termene până în ianuarie. În octombrie şi noiembrie au primit termene doar dosarele considerate urgente (n.r. care ar fi trebuit să primească un termen de cel mult 7 zile). Cauzele care, conform regulamentului,  ar fi trebuit să primească un termen mediu de maxim 30 de zile vor ajunge pentru prima oară pe masa judecătorilor în decembrie sau chiar în ianuarie”.

„Noi dăm termene mai lungi decât trebuie încă de prin aprilie, dar acum acestea sunt şi mai lungi. Nu putem să judecăm mai multe dosare decât făceam până acum,  pentru că trebuie să avem timp să le şi studiem. Dacă am încărca o şedinţă de judecată ar însemna că nu vom avea un act de justiţie corect”, explică Diana Oancea.

La Galaţi, s-a depăşit demult numărul dosarelor intrate anul trecut (aproximativ 15.000), până pe 15 septembrie numărul lor ajungând la 17.631 de cauze. Şi nu trebuie să uităm că anul nu se încheie aici, aşa că se vor mai înregistra şi alte dosare.

Aşadar, protestul se răsfrânge, într-o mare parte, şi asupra judecătorilor.

Citit 785 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.