Chipseturile iPhone, fabricate exclusiv în SUA

Chipseturile iPhone, fabricate exclusiv în SUA
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Perspectiva tot mai îngrijorătoare a unui conflict militar SUA vs China, cu posibilitatea pierderii accesului la TSMC, cel mai important furnizor de semiconductoare la nivel global, motivează deja un efort uriaş pentru „mutarea” TSMC pe teritoriul SUA. Iniţiativa presupune ridicarea aproape peste noapte a celei mai avansate fabrici de microprocesoare din SUA, cu eforturi financiare uriaşe, subvenţionate generos din bani publici.

Astfel, prima şi cea mai avansată fabrică TSMC de pe teritoriul SUA va putea livra inclusiv cip-uri de ultimă generaţie realizate folosind procesul de fabricaţie pe 4 nanometri (nm), destinate echipării celor mai noi modele iPad, iPhone şi Mac-uri dezvoltate de Apple. Fabrica dezvoltată cu un buget de 12 miliarde dolari este deja în construcţie la o locaţie din statul american Arizona, scrie go4it.ro, citând presa internaţională.

Iniţial, TSMC intenţiona, pentru fabrica din SUA, un debut ceva mai modest, livrând, în volum limitat, doar microprocesoare cu tehnologie de până la 5 nm. Însă partenerii din SUA nu au putut să se mulţumească doar cu un proces de fabricaţie dintr-o generaţie deja trecută, privind către un viitor în care ar putea fi complet dependenţi de producţia locală de semiconductoare. Astfel, chiar dacă tehnologia de fabricaţie pe 4 nm ar putea fi de asemenea învechită până la darea în folosinţă a facilităţilor cu termen de finalizare fixat pentru anul 2024, fabrica TSMC din SUA va fi o rezervă cu importanţă strategică pentru industria americană de electronice high-tech. De altfel, problemele apărute la fabricile TSMC din China demonstrează deja cât de mare este dependenţa companiilor din SUA faţă de partenerii externi, transformarea acesteia într-un argument de şantaj fiind absolut de evitat.

TSMC este aşteptat să anunţe un nou parcurs oficial pentru extinderea capacităţii de fabricare a semiconductoarelor. Întins pe mai mulţi ani, planul ar putea include şi suplimentarea capabilităţilor de fabricaţie din SUA pentru acoperirea nodului pe 3nm, încă nelansat. Altfel spus, producătorul taiwanez de semiconductoare devine tot mai mult un fabricant cu anvergură globală. Vestea proastă este că un asemenea plan de extindere nu poate veni fără costuri transmise într-un fel sau altul consumatorilor, cip-urile bazate pe cel mai nou proces de fabricaţie TSMC devenind şi mai scumpe decât sunt deja. .

Citit 1244 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 10:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.